ANÀLISI

Coherència política

Actualitzat

"Están reclamando el debate de investidura quien precisamente está haciendo gala de decir que no lo van a votar. Pues mire, antes que la coherencia jurídica está la coherencia política y la coherencia personal". (Soraya Saénz de Santamaria)

A preguntes dels periodistes a La Moncloa, la vicepresidenta en funcions reclamava a finals de juliol la preeminència de la coherència política, per sobre la jurídica, a la qual tan sovint apel·la com a marc infrangible de totes les essències humanes i patriòtiques. La frase no té matisos per on poder-la girar. Primer, la coherència política.

Però malgrat recordar-nos diàriament la delicada situació socioeconòmica i la manca de govern des de fa vuit mesos, el PP ha dilatat les negociacions amb l'únic objectiu no de pactar, si no de lligar de mans i peus el calendari polític de manera que els comicis basc i gallec quedin al marge de les negociacions i que unes hipotètiques terceres eleccions caiguin en Nadal. D'això se'n diu coherència. Com de tantes coses en política. Fins i tot, algun analista benintencionat diu de Rajoy que és un mestre dels tempos... Potser de deixar-los passar si.

Més enllà de com acabi la investidura, l'última setmana d'agost, amb els vots positius del PP i els presumibles suports de Ciutadans i Coalició Canària (170) i els negatius de tota la resta (180), els analistes de l'antiga Convergència i Unió poden ben bé donar-se cops contra la paret. Els vots dels seus únics 8 diputats actuals (del PDC), o la seva abstenció i la del PNB, donarien la majoria suficient per formar govern a Madrid. A quin preu? Qui ho sap.

Però tornem a la coherència. El sobiranisme ja no pot fer marxa enrere i ara aquest suport només tindria sentit a canvi d'un referèndum. I la societat espanyola ha de canviar encara molt (com a mínim de vot) per assumir que, més tard o més d'hora, s'haurà d'acabar fent.

Per assumir la cultura del pacte i que el PSOE cedeixi 11 abstencions hauran hagut de passar 9 mesos. Per exercir la democràcia i dur a la pràctica el que diu la vicepresidenta, que abans que la coherència jurídica hi ha la coherència política, potser caldrà esperar una mica més.

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut