Façana de l'Audiència Nacional

Busquen un "capo" de la màfia que l'Audiència Nacional ha deixat anar "per error"

El jutge el va alliberar perquè, abans que arribés la resta de la documentació, va comparèixer per un delicte d'extorsió, menys greu
Actualitzat
TEMA:
Audiència Nacional

L'Audiència Nacional ha hagut d'emetre una nova ordre de detenció contra un "capo" de la màfia calabresa després de deixar-lo anar per error.

Després de dos anys d'investigació i col·laboració entre la policia espanyola i la italiana, el dia 10 d'octubre es va detenir a Barcelona Vittorio Raso, de 41 anys, un important càrrec - un "vangelo"- de la "Ndrangheta", la màfia calabresa, reclamat per una ordre europera de detenció i entrega (OEDE), pels delictes d'organització criminal, extorsió i tràfic de drogues, segons ha avançat El País.

Sorprenentment, i després d'un seguit de despropòsits, Alejandro Abascal, jutge de reforç del jutjat d'instrucció número 6 de l'Audiència Nacional, el va deixar en llibertat després de prendre-li declaració, segons fonts de l'Audiència, perquè a l'atestat només constava un delicte d'extorsió, considerat menys greu.

El mafiós va aprofitar per fugir.

Al cap de dues hores, va arribar a mans del jutge l'ampliació de la documentació, on constava que era un "capo" de la màfia i se li imputaven delictes greus com el de pertànyer a una organització criminal i el tràfic d'estupefaents. I en adonar-se de l'error, el jutge va dictar una nova ordre de recerca i captura. Però a Vittorio Raso ja no se'l va poder localitzar.

Fonts policials han explicat que una detenció feta en virtut d'una OEDE, en ser una ordre europea, és un mecanisme entre jutjats i per tant l'Audiència Nacional en té tota la informació i coneix els delictes pels quals Itàlia reclamava Raso.

A més, el 12 d'octubre, que era festiu a l'Estat, la Policia Nacional va fer un comunicat sobre la important detenció, difosa també a través de les xarxes.

 

El comunicat policial es va fer el dia abans que Vittorio Raso passés a disposició del jutge, ja que dissabte, el dia de la detenció, no va poder comparèixer perquè el detingut era en un hospital de Barcelona.

Una operació de 2 anys de feina

La investigació va començar el mes d'octubre del 2018, després que els agents de la Policia Nacional especialistes en la localització de fugitius van tenir coneixement, amb la col·laboració de les autoritats d'Itàlia, que un ciutadà italià reclamat per aquest país podria ocultar-se a la província de Màlaga.

Després de diferents indagacions, els agents van constatar que el fugitiu, que disposava d'una gran cobertura per part de la màfia calabresa, havia fugit de Màlaga cap a Barcelona. El passat mes de juliol van saber que Raso podria intentar sortir en vaixell de Barcelona amb destinació al Brasil i que un camió li podria portar documentació falsa i una gran quantitat de diners en efectiu.

Finalment va ser localitzat i detingut a Barcelona amb un document d'identitat italià fals, de manera que també se li imputa un delicte de falsedat documental.

L'ordre de detenció europea contra Vittorio Raso es remunta al 2016, quan el detingut, formant part de la "Ndrangheta", es dedicava a extorsionar amb amenaces i violència, a cobrar un interès del 10% mensual sobre els préstecs que l'organització feia a les seves víctimes, que solien oscil·lar entre els 40.000 i els 50.000 euros.

 

 

 

ARXIVAT A:
Judicial Audiència Nacional
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut