Augment preocupant de rescats de boletaires, amb 23 persones perdudes aquesta temporada

23 boletaires rescatats fins ara, a l'espai natural, tot just començar la temporada de bolets
Redacció Actualitzat
TEMA:
Bombers

Les excursions a la muntanya –com a alternativa als viatges, ara molt complicats per la pandèmia– van clarament a l'alça. I com més excursionistes, més accidents i més rescats. Per això, els Bombers demanen precaució. Ho han estat demanant durant tot l'estiu, però ara ha arribat un altre moment crític: la temporada de bolets. Aquest any ja s'ha arribat pràcticament a les xifres de rescats de boletaires de l'any passat, i això que fa poques setmanes que ha començat la temporada.

En aquest inici de la temporada de bolets, encara amb bon temps, 23 boletaires han estat rescatats a l'espai natural. L'any passat, en tota la temporada se'n van rescatar 26. Diumenge passat, 4 d'octubre, un boletaire va morir en caure per un talús a Malpàs, al Pont de Suert. La família va donar l'alerta després que el desaparegut no respongués al telèfon.

La crida dels Bombers coincideix amb un cap de setmana llarg en què molta gent s'ha acostat a la muntanya. Aquest divendres van sortir de Barcelona més de 430.000 vehicles. Als llocs més habituals de collir bolets, com per exemple al Berguedà, hi havia cues de cotxes aparcats als vorals. Només aquest diumenge, els Bombers han fet 12 actuacions al medi natural; una per un parapent accidentat i un altre per un quad, però la resta per atendre excursionistes. I ahir dissabte, dues més:

 

Rescats a l'alça

Si obrim el focus i mirem les dades de gener a setembre, l'any passat hi va haver 1.079 rescats de muntanya, i aquest any han pujat fins als  1.248. Són gairebé 200 rescats més, gairebé cinc cada dia. I cal tenir en compte, a més, que aquest any hem estat més de tres mesos confinats.

El Parc Nacional d'Aigüestortes, Montserrat i el Pirineu de Girona són els indrets on a l'estiu els Bombers han hagut de fer més intervencions de rescat. Els Bombers alerten que, encara que es conegui el terreny, s'han de prendre precaucions, perquè és fàcil desorientar-se.

Els espais de muntanya estan notant també l'augment de visitants i comencen a alertar de la massificació. El Parc Natural de Montseny, per exemple, ha viscut aquest pont –i també des de l'aixecament del confinament– un elevat increment de visitants. Aquest matí de diumenge, pràcticament tots els aparcaments habilitats eren plens, i a zones com Santa Fe fins i tot resultava impossible arribar-hi.

Cotxes aparcats al voral de la carretera, a Bagà, a l'inici de la temporada de bolets (ACN/Estefania Escolà)

El nou episodi de massificació coincideix amb la posada en marxa de mesures per contenir l'auge de visitants per part dels ajuntaments pels quals transcorre el parc natural i l'organisme gestor: la Diputació de Barcelona.


El debat de la regulació

En aquest context, el debat sobre la regulació de la recollida de bolets pren força. "L'hem de posar sobre la taula, hem de ser valents i no ens ha de fer por discutir-lo. Cal prendre mesures", ha destacat a l'ACN el conseller comarcal de Medi Natural, Jesús Calderer.

Molts alcaldes són conscients que caldrà prendre mesures per tal d'evitar massificacions. És el cas de l'alcalde de Bagà, Joan Oña, que aquest estiu ja ha vist com el seu municipi, de poc més de 2.000 habitants, s'omplia de turistes i autocaravanes que pernoctaven "a qualsevol lloc".

Sobre la taula, segons explica Oña, hi ha totes les opcions: des de regular l'accés motoritzat fins a fer pagar per recollir bolets. "Ens hem de reunir tots els alcaldes i decidir quines opcions són les millors", ha assegurat.

Una caixa plena de rovellons (ACN/Estefania Escolà)

Els experts preveuen que aquesta serà una temporada similar a la mitjana dels darrers 20 anys, però millor que la de l'any passat.

ARXIVAT A:
Bombers
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut