Pere Aragonès i el rei Felip VI durant l'acte de celebració dels 250 anys de Foment del Treball (EFE/Quique Garcí­a)

Aragonès reivindica la via escocesa davant del rei, que defensa "estabilitat jurídica"

Ni el president de la Generalitat ni l'alcaldessa de Barcelona han participat en la foto de família de l'acte de celebració dels 250 anys de Foment del Treball
Actualitzat
TEMA:
Procés català

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat que el "procés de negociació" entre el govern català i l'executiu estatal ha de continuar fins a "fer possible que el que es fa a Escòcia sigui possible a Catalunya". Ho ha dit davant del rei Felip VI, que ha defensat l'estabilitat i la seguretat jurídica com a base per generar creixement i oferir la "certesa i confiança que demanen les economies desenvolupades".

Aragonès ha reivindicat que, en el diàleg entre Estat i Generalitat, "cada part ha de defensar legítimament la seva posició". En aquest sentit, ha recordat que la del govern català és "àmpliament coneguda" i passa per l'amnistia i la celebració d'un referèndum d'autodeterminació.

El president de la Generalitat ha reivindicat l'"estabilitat", tot i que ha assenyalat que "no és sinònim d'immobilisme". A més, ha destacat que Catalunya "té tots els ingredients per ser un país de prosperitat compartida i oportunitats" perquè compta amb "un ecosistema econòmic molt més equilibrat que el que va afrontar la crisi anterior".

En el seu discurs, Aragonès també ha defensat la immersió lingüística, quan no fa ni una setmana que el Suprem va confirmar el 25% de castellà a l'escola. El president de la Generalitat ha fet una crida als empresaris presents a l'acte a actuar amb la "màxima complicitat" amb la llengua i fer-ne un "actiu" de la societat catalana.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès (EFE/Quique Garcí­a)


Felip VI: "És fonamental enfortir el marc d'estabilitat"

En un discurs amb alguns fragments en català, el rei, sense fer cap referència explícita al procés independentista, ha fet una crida a generar "un context estable" per deixar enrere les "dures proves" que, segons el seu parer, hi ha hagut l'última dècada:

"Davant d'aquesta difícil realitat, és fonamental enfortir sempre el marc d'estabilitat, de certesa i de confiança que demanden les economies desenvolupades."

Entre aquestes proves, el monarca ha citat la crisi del 2008 i els efectes de la pandèmia.

En la setena visita que ha fet aquest 2021 a Barcelona, el rei ha elogiat Catalunya, que ha descrit com "una terra d'emprenedors i d'iniciatives econòmiques i socials que han afavorit el benestar dels seus habitants".

El rei Felip VI durant el discurs a l'acte de Foment del Treball (EFE/Quique Garcí­a)


Per la seva banda, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha reivindicat l'acord assolit per tirar endavant els pressupostos a l'Ajuntament de Barcelona, la Generalitat i l'Estat i ha dit que el diàleg és "més necessari que mai".

Felip VI ha presidit l'acte de celebració dels 250 anys de Foment del Treball, fundada el 1771 i considerada la patronal més antiga d'Europa. En l'acte, celebrat al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), també s'han lliurat els premis Carles Ferrer Salat. Les medalles commemoratives han estat per al president de la Fundació la Caixa, Isidre Fainé, i l'Associació Industrial Tèxtil del Procés Cotoner.

Entre els assistents també hi havia els ministres José Luis Escrivá i Raquel Sánchez, els presidents de l'Aragó i el País Valencià, Javier Lambán i Ximo Puig; el conseller d'Empresa i Treball de la Generalitat, Roger Torrent, i el cap de l'oposició a Catalunya, Salvador Illa.


Foto de família sense Aragonès ni Colau

En la fotografia oficial, no hi han sortit ni el president de la Generalitat ni l'alcaldessa de Barcelona. Com és habitual en les darreres visites del monarca, el president de la Generalitat no ha participat ni en la rebuda ni en la salutació protocol·lària al monarca.

Però, tot i no rebre el rei a la porta i evitar sortir a la foto de família, tant Aragonès com Colau han acabat saludant el monarca, amb qui han tingut una trobada informal, sense càmeres. En aquest diàleg, també s'hi ha sumat el president de Foment, Josep Sánchez Llibre.

En el còctel previ al sopar, tots dos han compartit taula amb Felip VI.

Foto de família abans de l'acte de Foment del Treball, sense Aragonès ni Colau (EFE/Quique Garcí­a)


Felip VI, projectat de cap per avall

Coincidint amb la visita del rei, l'Assemblea Nacional Catalana ha projectat per sorpresa una imatge del monarca de cap per avall a les Torres Venecianes de la plaça d'Espanya, molt a prop d'on se celebrava l'acte de Foment del Treball.

Amb el missatge "Fora les forces d'ocupació", l'entitat independentista ha protestat contra la presència de Felip VI, de qui han dit que no és "benvingut a Catalunya":


Aragonès i Puig analitzen els fons Next Generation

Abans de participar en l'acte de Foment de Treball, els presidents català i valencià, Pere Aragonès i Ximo Puig, han mantingut una trobada al Palau de la Generalitat.

La reunió s'ha centrat en la recuperació econòmica. Segons fonts de presidència, tots dos presidents han analitzat la gestió que s'està fent de l'arribada dels fons europeus Next Generation, que han de contribuir a reactivar l'economia.

Aragonès i Puig han convingut en la necessitat d'impulsar una infraestructura clau per a Catalunya i el País Valencià com és el corredor mediterrani.

 

Pere Aragonès i Ximo Puig, reunits aquest dilluns al Palau de la Generalitat (EFE/Víctor Martínez)

 

 

ARXIVAT A:
Procés català Pere Aragonès Felip VI
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut