Xavier Melero, advocat de Joaquim Forn, aquest dimarts al Tribunal Suprem

Agents demanats per la Fiscalia afavoreixen les defenses en les seves declaracions

El cap operatiu de la Guàrdia Civil l'1-O a Garrigàs admet que no li van explicar el paper encomanat als Mossos aquell dia
Josep Maria Camps Actualitzat
TEMA:
Judici procés

Aquest dimarts s'ha reprès el judici al Tribunal Suprem contra els líders independentistes amb els interrogatoris als 9 agents de la Guàrdia Civil que no van poder declarar la setmana passada per falta de temps.

Demanats per la Fiscalia, tots consten com a ferits en les actuacions de l'1-O a localitats de les províncies de Tarragona i Girona, però les seves declaracions han afavorit més les tesis de les defenses que no pas les de les acusacions.

És el cas de l'agent identificat amb el TIP X33145Q, responsable operatiu de la intervenció al col·legi electoral instal·lat a l'Ajuntament de Garrigàs, a l'Alt Empordà, intervenció que va fer-se abans de les 9 del matí.

Interrogat per Xavier Melero, advocat de Joaquim Forn, l'agent ha admès que, en la reunió del dia anterior en què els van donar les instruccions, no els van explicar quina seria la presència dels Mossos als col·legis.

També ha dit que no li van comunicar que, en cas de tenir dificultats, havien de demanar suport als Mossos:

Melero: "El dia abans li van dir que la seva actuació seria subsidiària i a requeriment de Mossos d'Esquadra?"

Agent X33145Q: "No, ells ens van dir que els Mossos d'Esquadra es comunicarien amb ells, no amb nosaltres."

Melero: "Amb anterioritat, sabia quina seria la presència de Mossos a cadascun dels centres?"

Agent X33145Q: "No."

Melero: "Els van donar la directriu de retirar-se a posicions segures en cas de veure grans concentracions i comunicar-ho als Mossos d'Esquadra?"

Agent X33145Q: "Jo era el cap operatiu i a mi no me la van donar."

 

 

L'advocat de Vox, Pedro Fernández, aquest dimarts al Tribunal Suprem interrogant agents de la Guàrdia Civil


"No els pegueu"

A més, a preguntes de les acusacions, aquest agent i també un altre, l'identificat amb el TIP K12407I, han declarat que persones de la segona filera dels concentrats davant de l'Ajuntament demanaven als de la primera línia que no els peguessin.

L'agent K12407I ho ha dit responent a les preguntes de Pedro Fernández, advocat de Vox:

Pedro Fernández: "Ha manifestat vostè que hi havia una segona línia de persones que llançaven consignes, he entès això, és així?"

Agent K12407I: "Sí, hi havia com una segona línia que llençava consignes. Recordo especialment "no passaran", "fora les forces d'ocupació" deien també sovint, "piolins", era una cosa que també cridaven..."

Pedro Fernández: "Però algun tipus d'instrucció a la resta de persones que estaven concentrades?"

Agent K12407I: "Doncs he de dir que alguna vegada em va semblar sentir que els deien als de primera línia: "No els pegueu"."

 

Ferit "en una acció fortuïta amb un company"

La majoria dels 9 agents, que a més de Garrigàs van actuar a Esponellà, Vilabella, Mont-roig del Camp i Sant Carles de la Ràpita, van resultar ferits lleus, però en tres casos els van comportar mesos de baixa, per un esquinç al canell, un trencament de la falange d'un dit i un dit aixafat.

Les ferides se les van fer durant forcejaments amb els ciutadans concentrats als col·legis electorals, però en un dels casos, el de l'agent amb el TIP W79506I, ha explicat que va resultar ferit "en una acció fortuïta d'un company" seu, i això ha posat fi a l'interrogatori.

ARXIVAT A:
Judici procés
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut