250 morts menys a l'any a Barcelona si es complissin els límits de contaminació

Un 95% dels veïns de la ciutat estan potencialment exposats a nivells de contaminació per sobre dels establerts per l'OMS
Redacció Actualitzat
TEMA:
Contaminació

Un informe de l'Agència de Salut Pública de Barcelona assegura que si es complissin els límits de contaminació recomanats per l'OMS, s'evitarien com a mínim 250 morts a l'any a la ciutat i al voltant de 1.500 ingressos hospitalaris.

Segons l'Agència, fins al 95% dels habitants de la capital catalana estan potencialment exposats a nivells de partícules en l'aire i diòxid de nitrogen per sobre dels nivells de referència que fixa l'Organització Mundial de la Salut. I això fa que sigui urgent abaixar aquestes xifres.

Per fer aquest informe s'han creuat dades d'estacions de mesurament amb l'estacionalitat, temperatura i dates d'epidèmia de grip.

A Barcelona hi ha pocs episodis greus de contaminació a l'any, i les dades, segons Gemma Tarafa, comissionada de Salut de Barcelona, demostren que es necessiten mesures continuades:

"L'impacte que aconseguim amb les mesures continuades és molt més gran que el que aconseguim aturant i evitant episodis perquè tenim els episodis que tenim a la nostra ciutat i perquè veiem que si no superem el nivell de l'OMS durant un any, evitem un nombre de morts molt considerable."

Janet Sanz, tinenta d'alcaldia d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, apunta que s'han d'aconseguir canvis en la mobilitat:

"Els canvis de mobilitat i els canvis culturals, sobretot els ambientals, han de tenir els seus processos i el seu treball, però hem d'anar dirigits cap aquí (...) i aquest ús del cotxe genera morts."


La contaminació no només agreuja les malalties cardiovasculars o respiratòries, sinó que afecta també el desenvolupament dels nens i té incidència en la diabetis, per exemple.

Notícia relacionada: Els dies de més contaminació hi ha més atacs de cor greus i més morts per infart

A partir d'aquest divendres, es prohibirà circular els vehicles més antics i menys ecològics per l'espai que queda entre les rondes de Barcelona i alguns municipis propers a la ciutat quan es decreti un episodi d'alta contaminació.

La Generalitat avisarà 48 hores abans d'activar el protocol per aquests episodis.

ARXIVAT A:
Contaminació ZBE Barcelona Crisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut