La petita gènia
+8

La petita gènia i la partida de Shatranj

Text: Álvaro Ortiz
Il·lustració: Álvaro Ortiz
Editorial: Astiberri

Quan el pare de l'Amina era jove i encara no era un sultà, va viatjar per tot el món i fins i tot va arribar a conèixer un geni.  D'aquesta trobada, li quedaven dos desitjos per demanar. Animat per la seva filla, el monarca convoca el geni per demanar-li un contrincant per jugar al shatranj, un antic joc de taula semblant als escacs. Però no apareix un geni, sinó la seva filla: l'Ayu que no controla gaire la seva màgia.

 

Joan Salvat Papasseit
+10

Joan Salvat-Papasseit

Text: Pep Molist
Il·lustració: Christian Inaraja
Editorial: El Cep i la Nansa
Un llibre per repassar la figura i els poemes de Joan Salvat Papasseit. Descobriràs que va néixer a Barcelona. Els seus pares no sabien llegir i el seu pare passava moltes temporades fora de casa perquè treballava de fogoner en un vaixell. La mort del seu pare quan encara era un nen va marcar la seva vida. Aviat, en Joan Salvat Papasseit va voler canviar la societat amb les seves paraules.
El caragol amb el cor a l'inrevés
+10

El caragol amb el cor a l'inrevés

Text: Maria Popova
Il·lustració: Ping Zhu
Editorial: A fin de cuentos
Un dia, un científic jubilat que feia una excursió, va trobar un cargol molt curiós: l'espiral de la seva closca no s'enroscava com la majoria dels cargols, sinó que ho feia en sentit contrari. És a dir, no s'enroscava cap a la dreta, sinó que ho feia cap a l'esquerra. Després d'investigar la raó per què passava això, va arribar a la conclusió que els òrgans interns del cargol els tenia al revés que la resta de caragols. Aquesta característica no permetia al caragol emparellar-se amb un altre caragol. Però tothom es mobilitzarà per trobar-hi una solució. Una història sobre la diversitat.
Jo primer!
+3

Jo primer!

Text: Míriam Tirado
Il·lustració: Joan Turu
Editorial: El Cep i la Nansa
En Lluc sempre volia ser el primer, el més ràpid, el més fort. I això comportava molts problemes, sobretot amb la seva germana bessona, la Clàudia. Si s'havia de prémer el botó de l'ascensor, en Lluc volia ser el primer. Si la mare portava un monopatí a casa, en Lluc volia ser el pirmer de pujar-hi. I si no ho feia, se sentia molt malament. Una conversa amb la fada dels volcans, el va ajudar a fer les coses d'una altra manera.
Atles de les criatures extintes
+8

Atles de les criatures extintes

Text: Katarayna Gladysz, Joanna Wajs, Pawel Laczek
Il·lustració: Nikola Kucharska
Editorial: Thule
Aquest llibre és una guia de tots els animals que s'han extingit a la Terra: des dels dinosaures fins als animals que estan desapareixent per l'acció de l'home. És una obra de gran format i amb unes il·lustracions molt acurades. Descobriràs, per exemple, que el tiranosaure tenia molt bona vista i olfacte i que alguns científics asseguren que no era caçador, sinó carronyaire. O també que l'Ur, un mamífer herbívor, va començar a desaparèixer d'Europa, Àfrica i Àsia quan l'ésser humà va començar a talar els boscos on vivia. Si t'interessa el món animal, aquest llibre és una molt bona opció.
Història revisada de les dones (1)
+12

Història revisada de les dones

Text: Katarzyna Radziwill
Il·lustració: Joanna Czaplewska
Editorial: Edicions Ekaré
Un repàs de la història de la humanitat amb una perspectiva diferent: posant la mirada en el paper de les dones que van ser rebels o pioneres. Però també destacant la vida de moltes dones que no sortiran mai als llibres d'història, però que també van ser importants des de la quotidianitat. Descobriràs, per exemple, que a l'antiga Roma, el pare decidia amb qui es casava la seva filla i que es firmaven contractes matrimonials on es decidia si, després del casament, la dona continuava depenent del pare o ho feia del marit. O que a l'edat mitjana, quan es van fundar les universitats, es va decidir que l'educació només es destinaria als homes. O que va ser Nova Zelanda el primer país on es va permetre votar a les dones.
Les petites aventures del ratolí Bang a la recerca de la ballarina mecànica
+8

Les petites aventures del ratolí Bang a la recerca de la ballarina mecànica

Text: Roger Simó
Il·lustració: Roger Simó
Editorial: Animallibres
El ratolí Bang viu a les golfes d'una casa atrotinada de dos pisos. Mai ha sortit d'aquí. El seu món es reduïa als objectes que estaven en aquestes golfes: un maniquí, diaris vells, una guitarra sense corda... Hi havia un objecte, però, amb qui tenia una relació ben especial: la ballarina mecànica. Un dia, aquesta ballarina desapareix, i el ratolí, que mai havia sortit de les golfes, decideix que és el moment de viure la seva pròpia aventura per recuperar la seva amiga.
Mixifú i el pastís
0-3

Mixifú i el pastís

Text: Meritxell Martí
Il·lustració: Xavier Salomó
Editorial: Combel
En Mixiifú vol fer un pastís i, mentre el prepara, va comptant tots els ingredients que calen per fer-lo. Un llibre interactiu, amb pestanyes que pugen i baixen. Ideal per aprendre els primers números.
La lluna i jo
+8

La lluna i jo

Text: Teresa Duran
Il·lustració: Carme Peris
Editorial: Associació de mestres Rosa Sensat
A la família de corbs estan molt esverats. Ha nascut una corba que ho fa tot a l'inrevés de la resta dels germans: és blanca, vola de panxa enlaire, és atrevida i pensa que hi ha més d'una manera de viure la vida. La Lluna, blanca com ella, serà la seva amiga. Un dia, mentre en mirava la cara oculta, va trobar un corb que també era blanc i també feia les coses d'una manera diferent dels altres.
A la vora
+10

A la vora

Text: Alfredo Soderguit (idea original Mariale Ariceta)
Il·lustració: Alfredo Soderguit
Editorial: Ekaré
La Francesca viu a la ciutat, però passa les vacances en una casa d'un poble. L'Antònia, en canvi, hi viu tot l'any. Totes dues es coneixen un dia calorós a la vora de la bardissa que separa les seves cases. A partir d'aquell dia es van fer inseparables. La Franceca, però, va haver de tornar a la ciutat i es van deixar de veure. Totes dues van créixer i van fer les seves vides.
Petiteses
+6

Petiteses

Text: Pep Molist
Il·lustració: Alícia Varela
Editorial: Babulinka Books

Un recull de poemes que parteixen d'objectes de la vida quotidiana, com ara un clib, una agulla o un cèntim, i que permeten a l'autor parlar de grans temes com la mort, la solitud o l'amor.

No us perdeu les il·lustracions que acompanyen cadascun dels poemes i que estan inspirades en Joan Miró.

El nen sense nom
+3

El nen sense nom

Text: Monika Escuer
Il·lustració: Laura Gómez
Editorial: Edita

L'Anna i el Marc van al parc a jugar i es troben un nen que no havien vist mai i que sembla molt trist. Quan s'hi acosten, els explica que no té nom, no sap com es diu. L'Anna i el Marc recorreran tot el poble fins a descobrir el seu nom perdut. 

La Convenció dels Drets dels Infants diu que tots els nens del món tenen dret a tenir nom, nacionalitat i parentiu familiar.