Els mails dels jutges sobre el procés: "El cop d'estat se salda amb vencedors i vençuts"

Magistrats de tot l'estat s'han intercanviat correus corporatius amb insults i crides a condemnes als líders independentistes, segons publiquen "elMon.cat" i "eldiario.es"
Redacció Actualitzat
TEMA:
Judicial

Jutges i magistrats de tot l'estat es van enviar correus corporatius abans i després de l'1-O, que s'han allargat durant tot un any, opinant sobre el procés independentista i els seus líders.

Així ho publiquen "elMon.cat" i "eldiario.es", que han tingut accés a un fil de mails al canal oficial del Consell General del Poder Judicial.

En aquests correus, als quals tots els jutges poden accedir, alguns comparen l'independentisme amb el nazisme, qualifiquen els dirigents catalans de "colpistes" o de "virus" i la gent que es manifesta al carrer de "criminals", "violents" o "extremistes".

Es tracta de cadenes de mails que reben centenars de magistrats de tot l'estat i que tots poden respondre i llegir. El seu ús principal és l'organització i coordinació dels jutjats i difondre informació i anuncis rellevants per a la magistratura. Però també opinen de diversos temes.

Algunes de les opinions que s'hi han expressat són aquestes:

"Amb els colpistes ni es negocia ni es dialoga".

Un altre jutge escriu això el 6 d'octubre:

"El cop d'Estat se salda amb vencedors i vençuts".

"El bany de sang que desitjaven no pot quedar impune".

I sobre la fi del procés, un dels magistrats diu:

"No és una "qüestió política, és una qüestió d'Estat i de Democràcia". 

Abans del 20 de setembre de 2017, el dia dels registres a la Conselleria d'Economia i les concentracions al carrer, que van acabar suposant l'empresonament de Sànchez i Cuixart, un magistrat de Barcelona opinava això:

"La situació greu es pot produir pel caràcter extremista dels qui tenen el poder a Catalunya, ja que no hi ha ningú moderat. El mateix va passar a Alemanya en èpoques remotes". 

El mateix jutge assegura que dies després li van dir "marxa o sabràs el que és bo". "Pur nazisme", concloïa.

En aquest sentit, un altre magistrat que va estar destinat a diferents jutjats de Catalunya diu que va marxar perquè "el virus de l'odi no inoculés el nostre fill".

I un altre afegia:

"Sé que estic protegint els meus fills d'aquesta situació i que viuen en una bombolla i només espero que el dia de demà no se sentin assenyalats o avergonyits perquè els seus pares no els porten a la cadeneta humana, a la V i no sé quines idioteses més que s'inventen per l'11S. La pressió del grup hi fa molt."

A banda dels líders independentistes, també hi ha crítiques per associacions de jutges com Jutges per a la Democràcia, que va emetre un comunicar qüestionant que la jutge Lamela hagués respectat el dret de defensa dels empresonats. 

"Mai un jutge, i menys una associació, ha de criticar públicament l'actuació d'un altre".

Però altres magistrats criden a la calma. Demanen evitar comparacions amb èpoques de "violència explícita" i diuen que no veuen tensió al carrrer. També mostren la seva disconformitat amb el jutge Federico Vidal, que va titllar de "terroristes uniformats" els policies de l'1-O i que ha acabat multat pel CGPJ amb 600 euros i denunciat per la fiscalia.

ARXIVAT A:
Judicial Procés català Independència Referèndum 1-O 20S CGPJ
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut