Amb energia!

Guisat de llenties amb pa chapati

Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Ingredients:

  • 100 g de llenties vermelles (o pardines) 
  • 1 ceba  
  • 1 tomàquet  
  • 1 all  
  • Un tros d'un dit de gruix de gingebre 
  • 1 c/c de cúrcuma 
  • Un polsim de comí 
  • 1 fulla de llorer 
  • Oli d'oliva verge extra 
  • Sal 
  • Pel pa de chapati casolà:  
  • 3 tasses de farina 
  • menys d'1 tassa d'aigua 
  • 1 culleradeta de sal 
  • 2 cullerades d'oli d'oliva verge extra  

Elaboració 

 

1. Col·loqueu les llenties en un colador i netegeu-les amb aigua freda. Cal que l'aigua que surti del colador sigui transparent.   

2. Peleu i piqueu l'all i la ceba. 

3. Ratlleu el tomàquet. Peleu el gingebre raspant-lo amb una cullera i ratlleu-lo també (o piqueu-lo).   

4. En una cassola amb un raig d'oli, sofregiu la ceba, l'all i el gingebre durant uns 10-15 minuts a foc suau.  

5. Afegiu el tomàquet i una fulla de llorer a la paella. Remeneu-ho i deixeu-ho coure fins que el tomàquet s'hagi confitat.   

6. Afegiu la cúrcuma i el comí. Remeneu-ho i deixeu-ho coure durant uns segons. Apagueu el foc i reserveu-ho.  

7. Bulliu les llenties en un cassó amb abundant aigua (500 ml aproximadament) durant 15-20 minuts. Quan siguin cuites, afegiu-hi el sofregit anterior. 

8. Deixeu-ho coure un parell de minuts més fins que quedi un guisat sucós, però més aviat espès. Poseu-lo a punt de sal. 

9. Serviu el guisat amb el pa per acompanyar.   

 

Per a fer el pa

1. Poseu la farina en un bol que us permeti pastar-la. Afegiu-hi sal i barregeu-ho bé. 

2. Poseu-hi l'oli i torneu-ho a barrejar, per tal que l'oli quedi repartit per tota la massa. 

3. Afegiu-hi aigua de mica en mica i aneu-ho pastant, fins que noteu que la massa té una textura suau i homogènia que no s'enganxa a les mans. Deixeu-la reposar 15 min. 

4. En una superfície enfarinada, dividiu la massa en cinc o sis boles. Doneu-los forma de discos de 3 mm de gruix. Aixafeu la pasta amb un corró, evitant que hi quedi aire a dins. 

5. Escalfeu una paella i coeu-hi els discos de pa 'chapati' per separat. Quan noteu que s'inflen (molt poc, ja que no porten llevat), gireu-los, per coure'ls per l'altra banda. Quedaran petites zones més torrades per tots dos costats: és el senyal que el pa està a punt. Col·loqueu els pans en un drap net i serviu-los immediatament.  

 

Observacions 

  • Podeu bullir les llenties amb més aigua o menys, segons l'espessor que vulgueu.  
  • Al final, podeu afegir-hi una mica de suc de llimona mentre ho remeneu.   
  • Podeu canviar les especies per curri en pols.  
  • Un cop estigui el guisat, podeu remenar-lo amb unes varetes fins que quedi una textura de puré.  
  • És important anar provant les coses mentre es va fent. Així vas aprenent la mesura i criteri del gust de les elaboracions. Entrenem el nostre paladar mental! 
  • Segons els experts en salut, les recomanacions de consum de llegums són de 3-4 racions a la setmana. 
  • Els llegums, son una font de proteïna sostenible i saludable per nosaltres i pel nostre planeta. 
  • Recepta apta per a vegetarians.