Dos plats en un!

Quiche lorraine de pizza

Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Ingredients:

Massa (base de galeta salada)

  • 250 g de farina
  • 125 g de mantega
  • 1 ou
  • Sal
  • Cigrons crus o alguna cosa per posar pes  

 

Farcit  

  • 100 g de béicon
  • 50 g de pernil dolç
  • 100 g de ceba
  • 25 g de tomàquet sec
  • 50 g de xampinyons
  • Oli d'oliva verge extra  
  • Formatge rallat

 

Batut royal

  • 250 ml de nata per cuinar
  • 2 ous
  • Sal
  • Orenga
  • Pebre (opcional)

Elaboració

 

Massa (base)

1. Tallar la mantega a daus i deixar-la fora de la nevera perquè es temperi.  

2. Passar per un sedàs la farina i posar-la al damunt de la taula. Fer un volcà. Fer un forat o espai al mig i posar-hi la sal, l'ou i la mantega.  

3. Anar posant amb les mans farina cap al mig mentre es va remenant a poc a poc i integrant els ingredients.

4. Pastar-la amb les dues mans sense por, fins a fer-ne una pasta.

5. Un cop tenim una massa llisa i uniforme, formar una bola no gaire gran. Embolicar-la amb paper o plàstic alimentari i deixar refredar i reposar uns 30 minuts a la nevera.

 

Batut royal

1. Batre els ous amb la nata, la sal, un polsim de pebre i l'orenga en un bol amb un batedor. Reservar-ho.  

 

Farcit

1. Pelar, rentar i tallar la ceba a tires i els xampinyons a làmines.  

2. Tallar el béicon i el pernil a tires fines.

3. En una paella amb un fil d'oli, sofregir la ceba durant 10 minuts. Remenar-ho constantment. Afegir unes gotes d'aigua a mitja cocció si cal i perquè ajudi a coure's.

4. Afegir-hi el béicon, el pernil i els xampinyons, remenar-ho i deixar-ho sofregir tot plegat a foc mitjà fins que perdi la seva pròpia aigua i s'evapori.

5. Picar el tomàquet sec. Afegir-lo al sofregit, remenar-ho i deixar-ho sofregir tot plegat uns minuts més. Un cop cuit, reservar-ho.  

 

Muntatge de totes les preparacions

1. Escalfar el forn a 180 ºC.

2. Estirar la massa amb un corró sobre d'un paper de forn fins que quedi un gruix de 3 mm aproximadament. Ajudeu-vos amb una mica de farina per evitar que s'enganxi.  

3. Untar amb mantega un motllo de pastís rodó amb els dits.  

4. Afegir-hi farina i espolsar-la per treure'n l'excés. D'això se'n diu encamisar.

5. Col·locar la massa estirada al damunt. Adaptar amb els dits a totes les vores interiors per aconseguir tota la forma, amb suavitat, procurant que no es trenqui.  

6. Prémer amb les mans planes el marge del motllo i tallar la resta de massa que sobra.

7. Posar a sobre un paper de forn una mica mes gran del diàmetre del motlle per poder-hi posar els cigrons a dins i que actuïn de pes per evitar que pugi la pasta i quedi una base llisa. El paper ens ajudarà, quan la massa estigui, a poder treure els cigrons d'una vegada i amb facilitat.  

8. Coure la massa al forn 10 min per precoure-la. No ha de quedar torrada. Treure el paper amb els cigrons.

9. Barrejar el batut de nata i ou amb el farcit de verdures. Abocar i repartir a tota la base del pastís i posar al forn.  

10. Al cap d'uns 15-20 minuts, punxar amb un escuradents o un ganivet el farcit, quan comenci a quallar el flam; afegir-hi el formatge rallat per sobre.

11. Acabar-ho de coure fins que quedi gratinat i amb color.

 

Observacions  

  • Una quiche es podria descriure com una mena de pastís salat d'origen francès.  
  • Està formada per una base de pasta brisa que s'omple amb una barreja líquida de nata i ous (batut royal en aquest cas) a la qual es poden afegir ingredients al gust. En aquest cas amb ingredients que recorden una pizza, però també es pot fer de verdures i/o formatges i multitud d'altres combinacions.
  • És una recepta densa nutricionalment parlant. Tant la massa com el farciment líquid contenen aliments generalment d'alta densitat calòrica: crema de llet, mantega... Per tant, cal vetllar perquè la ració sigui adequada. Per a un àpat complet, es podria per exemple acompanyar d'una elaboració fresca, com una amanida amb verdures de temporada.