QUÈ FEM EL CAP DE SETMANA?

7 castells per visitar en família

Una selecció de fortaleses catalanes i rutes pel seu entorn, ideals per conquerir amb criatures

El públic segueix atent la representació dels actors i actrius de la visita guiada al castell de Cardona
El públic segueix atent la representació dels actors i actrius de la visita guiada al castell de Cardona

Uns cartrons, un retall gros de roba i una mica d'imaginació són suficients per convertir qualsevol menjador en l'escenari d'una batalla medieval. Però tenint com tenim un país farcit de castells, no hi ha cap necessitat que passeu el cap de setmana sota un setge a casa vostra. Sabeu que a Catalunya hi ha prop d'un miler de castells, torres i fortificacions? Va, agafeu els trastos i traieu la tropa a explorar algun dels castells que us hem triat. N'hi ha per a diferents edats i gustos, per als més intrèpids, que van per lliure, i per als que volen anar guiats pels amfitrions d'aquests il·lustres palaus. Preparats? Comencem. 

1. El castell de Cardona (Cardona, el Bages)
La fortalesa medieval més important de Catalunya la va fer construir Guifré el Pilós l'any 886 al cim d'un turó que domina la vall salina i la del Cardener.
Amb aquest castell, el comte volia consolidar el domini sobre les terres conquerides a al-Àndalus, i va ser residència dels ducs de Cardona. Ara és un castell imponent, d'estil romànic i gòtic, que acull el parador de turisme Ducs de Cardona. Per cert, en una de les habitacions diuen les males llengües que hi ha un fantasma. Si hi aneu, sobretot pregunteu-ho als habitants de les rodalies.
Amb el temps, el castell va perdre la seva funció residencial i va guanyar pes estratègic pels conflictes amb França. L'episodi més emblemàtic de la fortalesa és la resistència davant les tropes de Felip V a la guerra de Successió, ja que Cardona va ser l'última plaça que va capitular, el 1714.
Del conjunt monumental destaquen la Torre de la Minyona, amb més de 15 metres d'alçada i més de 10 metres de diàmetre; el Patí ducal, els seus baluards de defensa, les vistes sobre la vall salina i l'església romànica de Sant Vicenç.

El castell de Cardona és la fortalesa medieval més important de Catalunya
El castell de Cardona és la fortalesa medieval més important de Catalunya (CCMA)

Edat recomanada: Apte per a totes les edats.
Visita:
Fins al castell s'hi pot arribar en cotxe i us recomanem fer la visita teatralitzada que s'ofereix per a les famílies amb infants durant cada dia durant els períodes vacacionals. La Fundació Cardona Històrica organitza les visites guiades al conjunt monumental.
I si us queda energia: Podeu aprofitar l'estada a Cardona per conèixer les mines de sal, on s'hi fa també una visita teatralitzada per als més petits.  

Visita teatralitzada al castell de Cardona (Sílvia Velaure)

2. El castell de Montgrí (Torroella de Montgrí, el Baix Empordà)
Avui veiem un castell inacabat perquè les obres de la fortalesa que Jaume II va fer construir entre el 1294 i el 1301 per defensar-se de les amenaces dels comtes d'Empúries van quedar a mitges.
Així que ara hi trobem un gran quadrat amb unes muralles altes coronades per carreus i amb quatre torres cilíndriques als cantons. Des del castell s'hi veu una vista espectacular de l'Empordà amb les Medes emmarcades per la badia de Roses i la platja de Pals. Podeu pujar al mirador per una escala de cargol d'una de les torres.
Edat recomanada: Apte per a totes les edats però no s'aconsella pujar-hi amb cotxet de nadó.
La visita: Són uns 4 km entre l'anada i la tornada amb un desnivell de 300 metres. Sempre segons el ritme dels participants però podeu calcular unes 2 hores de sortida aproximadament. La pujada a la fortalesa és una ruta curta i atractiva que podeu fer en un matí o una tarda. El castell té grans muralles, portal d'accés i escales de cargol que arriben a dalt de les torres.
I si us queda energia: A més, el massís del Montgrí ofereix molts itineraris de diferents nivells de dificultat pels seus corriols. Tots es poden fer a peu sense presses i us permetran contemplar un paisatge protagonista de nombroses històries i llegendes.
 

3. Castell de Siurana (el Priorat)
On també hi ha un castell amb unes vistes increïbles és a Siurana. Està pràcticament en ruïnes però té moltes llegendes, com la del Salt de la Reina Mora, que podem conèixer a través de les visites teatralitzades que s'ofereix als forasters. Siurana conserva les restes del castell àrab, un establiment militar o "hisn" bastit cap al segle IX com a centre de control i la visita permet entendre com vivien els sarraïns a l'últim reducte d'al-Àndalus a Catalunya. Combina elements històrics i fantasiosos que la tradició oral ha fet arribar fins ara.

El castell de Siurana té moltes llegendes com la del Salt de la Reina Mora
El castell de Siurana té moltes llegendes com la del Salt de la Reina Mora(Turisme de Siurana)

Edat recomanada: Apte per a totes les edats.
La visita:
Amb la visita s'aprèn i es descobreix el conjunt patrimonial de Siurana des de la formació geològica fins a les llegendes o l'ocupació humana de l'àrea al llarg de la història. Els visitants van recorrent els escenaris que surten a les llegendes i podran apropar-se així a la història dels personatges. Trobareu informació del castell i la vila al telèfon 977 327 362 o a l'Oficina de Turisme de Siurana.
I si us queda energia: Si no coneixeu la zona, també podeu aprofitar per fer alguna ruta i visitar el petit poble.

4. Castell de Claramunt (l'Anoia)
Aquesta sortida ho té tot: és fàcil i té premi. D'una banda, l'excursió no té secret per als infants, perquè l'itinerari comença al mig del poble i s'ha de caminar només un quilòmetre d'anada, una mitja hora segons el ritme, esclar. I de l'altra, parlem d'un dels castells més ben conservats i amb millor vista del territori.

El castell de Claramunt és un dels més ben conservats
El castell de Claramunt és un dels més ben conservats (Anoia Patrimoni)

Els primers senyors del castell van ser els Claramunt, entre el segle X i principis del segle XIV. El 1306 els Claramunt van traspassar el seu senyoriu als Cardona. Després, el castell es va convertir en centre comarcal del domini dels Cardona-Medinaceli que van ser els últims senyors feudals del castell, fins al segle XIX quan va quedar del tot abolit l'antic règim.
Edat recomanada: Apte per a totes les edats.
La visita:
Quan som d'alt el castell es pot visitar i descobrir la torre de l'homenatge, la torre quadrada, set torres defensives i les ruïnes de l'església romànica de Santa Maria. La titularitat és de l'Agència Catalana de Patrimoni Cultural de la Generalitat mentre que la gestió va a càrrec de l'Ajuntament de la Pobla de Claramunt.
I si ens queda energia: De fet, a aquesta ruta de mitja hora se l'anomena "La muntanya dels nens", i té activitats pensades per a les criatures com cabanes, buscar fòssils, observar el paisatge, cridar per escoltar l'eco, grimpar…

5. Castell de Burriac (el Maresme)
És una fortalesa medieval en ruïnes però amb parts conservades com la torre, alguns murs i part de l'església. I també té un altre interès: la singularitat del cim fa que se l'hagi inclòs en el llistat dels 100 Cims de la FEEC, la tria de 100 cims d'entre una llista de 308 muntanyes representatives de Catalunya que ha fet la Federació d'Entitats Excursionistes. Es tracta d'una ruta circular que permet fer la volta al castell per poder contemplar el Maresme i el Barcelonès.

Burriac és una de les 100 muntanyes més representatives de Catalunya segons la Federació d'Entitats Excursionistes
Burriac és una de les 100 muntanyes més representatives de Catalunya segons la Federació d'Entitats Excursionistes (Ajuntament de Cabrera de Mar)

Edat recomanada: Apte per a partir dels 5 anys, si son més petits els haureu de carregar perquè fa pujada i no es pot pujar amb cotxet.
La visita: La pujada és una ruta a peu que fa pendent però que es pot fer amb els infants. Se surt des de Cabrera de Mar, deixant el cotxe a la font Picant. La ruta està ben senyalitzada i és apta per fer en família, i la podeu fer per lliure o bé apuntar-vos a les visites guiades teatralitzades que organitzen des de l'Oficina de Turisme de Cabrera de Mar.
L'esforç val la pena perquè un cop a dalt les vistes sobre la costa del Maresme, el Montnegre, el Montseny i els cingles de Bertí són meravelloses.

El castell de Burriac és una atalaia perfecta
El castell de Burriac és una atalaia perfecta(Ajuntament de Cabrera de Mar)

6. Castell d' Altafulla (el Tarragonès)
Una proposta que inclou dos o fins i tot tres castells en una sola sortida. Si teniu ganes de caminar, podeu fer una ruta amb poca dificultat i visitar el castell d'Altafulla i el de Tamarit, que és a tocar del mar. Es tracta de dues fortificacions que normalment no estan obertes al públic per visitar l'interior però que són imponents des de l'exterior. El de Tamarit és una edificació moderna i singular de titularitat privada, on s'hi fan celebracions i esdeveniments de caire particular.

 

El castell d'Altafulla o palau dels Montserrat data de l'any 1059, és un gran edifici de planta poligonal irregular amb cossos sobresortints a les cantonades a manera de torres coronades per merlets, i diferents elements arquitectònics que li donen un aspecte de fortalesa.
Al centre disposa d'un pati interior a la part alta del qual té una magnífica galeria renaixentista. Costa veure si conserva elements arquitectònics d'època romànica, ja que ha sofert moltes modificacions, sobretot al segle XVII. Ara és de titularitat privada i propietat del marquès de Tamarit i família dels Montserrat, però s'obre al públic general puntualment.

Vista del castell de Tamarit des de la platja
Vista del castell de Tamarit des de la platja (CCMA)

Edat recomanada: És apta per a totes les edats la visita al castell d'Altafulla perquè s'hi arriba en cotxe ja que és integrat al poble. Al castell de Tamarit també hi podeu anar en cotxe per la carretera nacional. Si voleu fer la ruta a peu entre les dues fortaleses, seria ideal a partir aproximadament dels 5 anys, sempre segons les capacitats dels infants.
La visita: El castell d'Altafulla està ocupat per la família propietària però a l'estiu a l'anomenat pati dels tarongers s'hi instal·la un bar restaurant al qual s'hi accedeix per la vila closa. A més, el primer dimarts i l'últim dissabte de cada mes, a excepció de la Setmana Santa i l'estiu, es poden visitar algunes parts del castell; la visita recorre el jardí de davant de la façana nord, els espais comuns de la planta baixa del pati d'armes, l'escala entre planta baixa i planta primera i el replà de l'escala amb galeria renaixentista ubicat a la primera planta. La visita s'ha de reservar prèviament a l'Oficina de Turisme.  
La baixada al castell de Tamarit és un itinerari ideal quan fa més calor perquè us podeu banyar a la platja, sigui la d'Altafulla, Tamarit o alguna de les cales de la Costa Daurada que les envolten. A més, la ruta entre els castells recorre un paisatge protegit per la seva singularitat natural i cultural, dels camps de conreu de secà tradicional cap al riu Gaià, al delta cap a Tamarit.
I si us queda energia: Fins i tot els més atrevits podeu remuntar caminant per la vora del riu fins al castell de Ferran.

7. Castell de Sant Martí de Tous (l'Anoia)
El castell de Tous ocupa un turó clau en el domini dels passos entre la conca d'Òdena i la Conca de Barberà. Aquesta vila mil·lenària és una de les més antigues de la comarca i en destaca el seu nucli antic, que cada any acullen el Festival de Llegendes de Catalunya. El castell junt amb la torre del campanar de l'església parroquial són característics del perfil de la vila ja abans d'arribar-hi.

El castell de Sant Martí de Tous és de titularitat privada però es pot visitar
El castell de Sant Martí de Tous és de titularitat privada però es pot visitar (Anoia Patrimoni)

El primer nucli de la vila es va formar sota la protecció del castell cap al s. X; actualment està considerat d'interès general, és un gran casal residencial fortificat i conserva la seva gran torre quadrangular, i, tot i que està en mans privades, es pot visitar amb hores concertades un parell de cops al mes.
Edat recomanada: Apte per a totes les edats, s'hi arriba amb cotxe pràcticament fins ben aprop i després s'ha de fer una pujar una mica de pendent però no té dificultat, i no suposa cap problema si porteu cotxet.
La visita:
Es fa el segon dissabte del mes i l'ofereix Anoia Patrimoni en la seva ruta pels castells de la comarca. Inclou el pati d'armes, la capella, la sala principal i l'habitació noble. La seva ubicació privilegiada regala una magnífica vista de tot l'entorn de la població amb la Devesa i la Fou com a referents.

El castell de Sant Martí de Tous és l'escenari de la llegenda de la senyora de Tous
El castell de Sant Martí de Tous és l'escenari de la llegenda de la senyora de Tous (Anoia Patrimoni)

I si us queda energia: Una volta per la vila us remetrà al passat a través dels carrers estrets i connectareu amb aquest escenari on encara hi ha vives festes tradicionals i s'hi conserven llegendes i històries populars. D'aquestes llegendes en destaca precisament la de la senyora de Tous, que us explicaran si aneu al castell.

Notícies relacionades
anar a la dreta
anar a l'esquerra