QUÈ FEM EL CAP DE SETMANA?

6 sortides per gaudir d'animals a Catalunya

Si els vostres fills embogeixen amb tota mena de fauna, no us podeu perdre aquestes recomanacions

ximpanzè de la fundació mona
A les instal·lacions de la Fundació Mona hi viuen animals que ja no poden viure en llibertat

La millor escola és l'experiència i per això us proposem alguns dels espais on viuen animals salvatges, en semillibertat o on els cuiden en captivitat perquè ja no es podran adaptar al seu entorn natural. En aquests indrets els infants els poden conèixer una mica millor. Són vivències que els ajudaran a aprendre les característiques de la fauna i a estimar i apreciar encara més la natura i la importància de conservar-la.

A la Fundació Mona viuen una trentena de primats en unes instal·lacions adequades

A la Fundació Mona viuen desenes de primats en unes instal·lacions adequades (CCMA)

 

1. El CRARC, a Masquefa
Es tracta de l'únic Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de l'Estat especialitzat en rèptils i amfibis.
Aquí els animals es rehabiliten per poder tornar al seu hàbitat natural. A les instal·lacions hi arriben exemplars de fauna silvestre autòctona perquè estan malalts o ferits, perquè han estat abandonats, o perquè els propietaris ja no se'n poden fer càrrec i els porten perquè estiguin en bones mans. Els animals exòtics també provenen de decomisos per tràfic il·legal. Per al públic la visita és una ocasió única per ser a prop d'animals com tortugues terrestres i aquàtiques, serps tropicals, cocodrils i caimans, iguanes, o altres llangardaixos…

Tortugues invasores recuperades de la natura
Tortugues invasores recuperades de la natura (CRARC)

El centre ha creat el taller de natura amb la finalitat de promoure l'educació ambiental apropant els visitants a tortugues, dragons i tritons entre altres amfibis i rèptils. Orienten les iniciatives sobretot a les visites escolars però també al gran públic.
Podeu demanar informació a: 93 772 63 96 i a la web del CRARC

 

2. Butterfly Park a Empuriabrava, el fascinant món de les papallones
Sabíeu que les papallones tenen el sentit del gust a les potes? O que hi ha més de 20.000 espècies diferents identificades? I que van aparèixer fa 150 milions d'anys i van conviure amb els dinosaures? Això i moltes coses més les podeu aprendre visitant el jardí tropical de 2.000 m2 que hi ha a la Costa Brava i on hi viuen centenars d'exemplars. A més, les papallones no hi estan soles, hi viuen entre una vegetació molt exuberant i acompanyades d'aus exòtiques i d'altres bestioles com rèptils o petits mamífers.

Aus recuperades al Butterfly Park (Butterfly Park)

 

És un espectacles de colors entre ocells com els ibis, els tucans o el colom més gran del món. I encara més, a la zona exterior hi ha un bosc on hi habiten els muntjacs, uns cérvols provinents del sud d'Àsia, i en una cova hi descobrirem els ratpenats fructívors, originaris de Centreamèrica. Al parc hi ha armaris de vidre per veure les crisàlides i ens ensenyen com s'alimenten les papallones, com es reprodueixen, com es defensen i per què és tan important protegir-les.
Més informació a: 972 45 07 61 i al web del Butterfly Park

 

 

3. La fauna d'alta muntanya, a MónNatura Pirineus
Isard, guineu, geneta, linx, teixó, gall Fer, marta, fagina, gat fer, cabirol o trencalòs. Conèixer els animals en el seu propi medi natural no és gens habitual i més de la mà d'un tècnic en medi ambient. Justament això és el que podreu fer si visiteu MónNatura Pirineus, al municipi de Son, al Pallars Sobirà.

El linx Minairó a MónNatura Pirineus  (ACN)
El linx Minairó a MónNatura Pirineus (ACN)

A banda d'estades amb pernoctacions ofereix diverses activitats i tallers per a famílies, i el descobriment dels exemplars que viuen en el seu centre de recuperació de fauna salvatge, on no fa gaire van tenir la sort que hi va néixer un linx que es diu Minairó, sí, com els follets del Pirineu. És una experiència única per apropar-nos a la fauna local i per prendre consciència de la necessitat de la conservació del seu medi.
Tingueu present que cal reserva prèvia. Podeu consultar al telèfon 973 626 722 i al web de MónNaturaPirineus.

 

4. Fundació Mona, Riudellots de la Selva
És important saber que la Fundació Mona no és un centre d'exhibició d'animals, sinó un espai on s'ofereix als individus que han estat vivint en captivitat lluny dels seus hàbitats naturals el fet de poder recuperar-se i viure en un indret el més semblant possible al que seria el seu entorn natural, un cop comprovat que no es podrien readaptar a la vida en llibertat.

A les instal·lacions de la Fundació Mona hi viuen animals que ja no poden viure en llibertat (Fundació Mona)

Aquí els animals es recuperen del maltractament, hi conviuen ximpanzés i macacos que han treballat per a televisió, el circ, publicitat o que han viscut amb famílies com a mascotes en condicions perjudicials per a ells.

La Fundació Mona resca i rehabilita primats que han estat explotats
La Fundació Mona rescata i rehabilita primats que han estat explotats (CCMA)

Els primats rescatats poden viure ara amb el seu grup o família de congèneres. La fundació ofereix uns tallers pensats per als infants i que aconsegueixen que empatitzin amb els animals i s'adonin de la necessitat de protegir la natura i als nostres parents evolutius més propers. Els nens i nenes i els acompanyants participen en una activitat que dura unes 2 hores. Cal fer la reserva prèvia.
972 477 618 o informant-vos al web de Fundació Mona.

 

5. El Cim d'Àguiles, Sant Feliu de Codines
La visita a aquest centre inclou sessions de vol d'aus rapinyaires i recorreguts guiats. Es tracta d'un centre d'acollida per a individus d'aquesta espècie siguin àguiles, falcons, voltors, esparvers o mussols. També hi ha zona de cria i de cura d'ocells que són irrecuperables i no poden tornar al seu hàbitat natural. Els podreu veure a la zona de gàbies on uns panells us aniran explicant d'on provenen els individus i quines són les seves característiques. Durant aquests 30 minuts de la visita a l'aviari us anireu fent també una idea clara de quin és el propòsit de l'entitat. És apassionant també presenciar sessions de vol en llibertat al mirador natural.

Pla mitjà on es pot veure un exemplar d'esparver cendrós. (Horitzontal)
Un exemplar d'esparver cendrós.

Cada au té unes característiques determinades que els professionals de la sessió de vol us aniran comentant. En el cas de les aus nocturnes us impressionaran perquè volen per sobre de la grada gairebé tocant el públic. Les diürnes planegen més allunyades de les grades per sobre la vall. Els tècnics us aproparan les aus a la primera filera de la grada de manera que les podreu apreciar de ben a prop. En total aquesta sessió dura aproximadament una hora.  
Més informació al web del Cim de les àguiles.

6. El Delta de l'Ebre
El delta de l'Ebre és la zona humida catalana més extensa i l'hàbitat aquàtic més important de la Mediterrània occidental, després de la Camarga. El paisatge del Delta és fascinant i ofereix diferents tipus de recorreguts i excursions per al públic, en bicicleta per als seus plans paisatges o contractant itineraris fluvials.

Una cinquantena de persones custodien els ous de la tortuga careta al Delta de l'Ebre
La tortuga careta al Delta de l'Ebre (CCMA)

S'hi poden veure moltes espècies d'aus, i tortugues i granotes a les zones de les basses, com als Ullals de Baltasar, a Amposta, on hi ha uns brolladors d'aigua dolça envoltats d'eucaliptus que conformen un paisatge únic.

Nou rècord històric d'aus aquàtiques que han escollit el delta de l'Ebre per hivernar
Flamencs al delta de l'Ebre (Femturisme.cat)

En moltes ocasions els camins estan ben indicats i hi ha passarel·les i ponts de fusta, així com miradors. L'orografia de la zona la converteix en una zona molt apta per al públic familiar. També és molt recomanable visitar la Casa de Fusta, on hi ha ubicat el Centre d'Interpretació del Parc Natural del Delta. Hi ha àrea de pícnic, es pot visitar el museu ornitològic del Delta, es poden fer excursions al voltant de la Llacuna de l'Encanyissada tant a peu com en diferents vehicles, es poden contemplar animals, o es pot pujar al mirador que hi ha just al davant. A més es pot aprofitar per passar un dia de platja si hi aneu en els mesos de més calor.
Podeu consultar els itineraris al web del Parc natural del Delta de l'Ebre.