Un entrepà només per a valents!

Clotxa. Entrepà a full!

Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
imatge

Ingredients:  

  • 2 pans de pagès rodons mitjans (250 g)
  • 300 g de mitjanes de cuixa de xai polida (vol dir sense el greix, ja ens ho haurà fet el carnisser)
  • 4 cebes tendres
  • 2 tomàquets vermells
  • Fulles d'enciam
  • 8 filets d'anxova dessalats
  • Cibulet
  • Maionesa
  • Mostassa en gra
  • Oli d'oliva verge extra
  • Sal i pebre

Elaboració:

1. Talleu les mitjanes de xai a tires primes i curtes. Reserveu-les.

2. Talleu el pa per la meitat i traieu amb les mans la molla. Us quedaran dos panets buits per cada unitat de pa.

3. Renteu i assequeu l'enciam.

4. Renteu els tomàquets, traieu-ne el peduncle i talleu-los a rodanxes primes. Reserveu-los.

5. Peleu les cebes, talleu-les per la meitat. Poseu-les per la part de la base a la taula de tall i talleu-les a tires ben fines.

6. Poseu una paella a escalfar amb un raig d'oli d'oliva verge, afegiu-hi les cebes i sofregiu-les a foc mitjà durant 10 minuts. Salpebreu-ho. Si veieu que se us comença a cremar, abaixeu el foc i afegiu-hi unes gotes d'aigua per afavorir que es cogui tot més uniforme.

7. Un cop estigui ben confitat, afegiu-hi una cullerada petita de mostassa, remeneu-ho i reserveu-ho.

8. Trinxeu els filets d'anxova en un morter o amb una forquilla fins fer-ne un puré.

9. Disposeu el cibulet a la taula de tall i piqueu-lo ben menut.

10. En un bol, barregeu l'anxova i el cibulet amb la maionesa.

11. Salpebreu i enrossiu les tires de xai a la mateixa paella a foc viu amb un fil d'oli d'oliva verge. És important no fer-les alhora perquè es coguin ben separades entre si, es daurin millor i no deixin anar aigua. Reserveu-les.

12. Aneu omplint cada meitat de pa amb tires de xai, una mica de la salsa de maionesa, l'enciam, el tomàquet, la ceba sofregida i més tires de xai. Aneu fent capes fins omplir el pa.

13. Acabeu-ho amb una mica més de maionesa al damunt i serviu-ho.

 

Observacions:

Podeu fer servir la molla que heu tret per tornar a tapar el pa.

Es pot canviar la carn, per exemple, per pollastre, llom, salsitxa... I també la mida del tall: filets prims, dauets...

És una manera molt pràctica també de reaprofitar carn cuita del dia abans.

La clotxa és una elaboració tradicional de les Terres de Mestral.

Era, i en alguns casos encara ho és, aquell àpat de temporada, del territori, vinculat a unes tradicions lligades a un estil de vida rural, que aprofitava el que hi havia disponible per convertir-ho en un menjar nutritiu.

És una altra versió de l'entrepà que coneixem tots actualment, però en format pa de pagès rodó.

El farciment també pot ser interessant per evitar el malbaratament de les sobres que ens queden a casa.