I per menjar, un conte. Hàbits alimentaris

Des d'"Una mà de contes" us convidem a gaudir d'aquesta col·lecció de contes, en què es combina el bon menjar amb les narracions. Cinc històries que, a més de proposar-nos un munt de receptes molt fàcils d'elaborar, ens parlen de com menjar d'una manera saludable i dels bons hàbits alimentaris. Bon profit!

Il·lustrats per la restauradora i especialista en educació alimentària Eulàlia Fargas, a partir de cinc històries originals creades per l'escriptora Mireia Vidal, els continguts han tingut l'assessorament del Departament de Salut i el Departament d'Educació de la Generalitat. Tots s'han enregistrat a les dependències del mercat de la Boqueria de Barcelona, gràcies al suport de la seva Associació de Comerciants i a l'Institut de Mercats de Barcelona.

El moment d'asseure's a menjar és molt especial. A més de compartir la companyia de familiars, amics i coneguts, i de compartir el menjar amb els altres, també compartim històries. Ens expliquem anècdotes, comentem com se'ns presenta el dia o com ens ha anat la jornada. Fins i tot n'hi ha que aprofiten la sobretaula per explicar algun conte.

 

SOPA DE PEDRES

Un dia, un foraster va arribar a un poble. El jove, mort de gana, va trucar a totes les portes per demanar alguna cosa per menjar, però tothom estava tan enfeinat que ningú tenia temps per donar-li res. Va decidir fer una sopa de pedres...

Aquest conte tradicional treballa els valors de la comunitat, de menjar en família i de compartir. La recepta que presenta és un estofat de llenties i verdures.

Per jugar o treballar el contingut del conte

Quan ha estat la darrera vegada que has menjat en família o amb amics i amigues? Quantes persones sou a taula quan mengeu junts a casa cada dia?

- Amb quins ingredients està feta la cara del foraster?

- Quina planta aromàtica fa d'arbre al costat del foraster?

- Quines verdures es cuinen amb l'estofat de llenties?

- Amb què estan fets els encenalls que cauen sobre la gent a la festa del poble?

 

LA MEDICINA DEL SENYOR TAULÓ 

La Mariona està a punt de fer 9 anys i ha triat un cavallet de fusta per regal. Llàstima que el senyor Tauló, el fuster del poble, treballa tant que s'ha posat malalt i no té energia per construir-lo. Si li dona una medicina es curarà...

Aquest conte treballa com a valors la bondat de menjar fruites i verdures, de conèixer l'origen dels aliments i de vincular la nostra salut amb l'alimentació. La recepta d'aquest capítol serà un saltat de verdures amb pollastre i arròs integral, un plat nutricionalment equilibrat.

Per jugar o treballar el contingut del conte  

Quin és l'aliment que t'agrada més i el que menys? Quin és el fa que et trobis més bé després d'haver-ne menjat?

- Digues fruits que ens els mengem com a vegetals.

- Digues fruits que ens els mengem de postres.

- Mengem tiges? Quines?

- Quines llavors hi surten, en el conte?

- Quins ingredients té la samfaina?

 

UN DINAR ESPECIAL

A l'Adela li agrada molt llegir. Li agrada tant que ha decidit que vol conèixer tots els personatges dels seus contes preferits, i per fer-ho els convida a dinar. Però quin plat els pot preparar?

Aquest conte treballa els valors inclusius i la curiositat per tastar aliments nous, i posa en valor els menjars de cada cultura, la diversitat i el fet de compartir. Les receptes que es presentaran són fajitas vegetals (mexicana), sushi de salmó i alvocat (oriental), pastissets àrabs (àrab), espaguetis amb pesto (italiana), pa amb tomàquet i la llesca de pa amb escalivada (catalana).

Per jugar o treballar el contingut del conte

Quants aliments de diferents països coneixes? Quin aliment t'agradaria tastar que encara no has menjat mai? Tens amics o amigues de diferents cultures que cuinen aliments diferents dels que coneixes? Alguna vegada heu compartit taula per intercanviar receptes?

- Amb què està fet el personatge de l'Adela?

- A quin país correspon cada plat cuinat?

- N'has tastat cap, d'aquests menjars? Quin?

Amb quins aliments estan fets els personatges del conte?

 

LES QUATRE MONEDES D'OR 

La senyora Patxoi és una dona que té quatre monedes d'or. També té dues filles i tres fills, però tots són uns mandrosos i uns egoistes, excepte el petit, que sempre està disposat a ajudar. Qui l'ajudarà a cultivar l'hort? El petit és el que s'ofereix...

Aquest conte treballa els valors de descobrir d'on venen els aliments, els plats que mengem, i l'esforç que hi ha darrere de cada plat. També posa en valor la tradició gastronòmica i aprendre a cuinar. La recepta d'aquest capítol són crestes d'espinacs.

Per jugar o treballar el contingut del conte

Has visitat mai un hort, o una plantació, i has collit aliments directament de la terra? Coneixes l'origen dels aliments que consumeixes cada dia?

- Amb quins aliments està feta la senyora Patxoi?

- Què cullen a l'hort?

- Quins ingredients tenen les crestes que mengen?

- Què ha après a fer el fill petit?

- Quin ofici serà el del fill petit?

 

EL CUINER REIAL

Una reina buscava un cuiner per al palau. De seguida se n'hi van presentar un de jove, amb ganes d'innovar, i un altre de vell i experimentat. La reina els va proposar que qui fes el plat més bo obtindria la feina...

Aquest conte treballa els valors de reciclar i no malbaratar, de conèixer el valor dels aliments més enllà de l'aspecte que tenen, de la solidaritat i la col·laboració. Les receptes que inclou són albergínia farcida de vegetals, parmentier amb bacallà, porros i pastanagues, ou de Pasqua farcit de iogurt, galeta i fruita fresca.

Per jugar o treballar el contingut del conte

Llenceu gaires aliments a les escombraries després de dinar? Quin aliment t'agrada més pel seu aspecte i quin et sembla més lleig?

- De quin estri de cuina estan fets els dos cuiners?

- Quins aliments arrepleguen al primer sac? Identifica'ls.

- Quines fruites hi ha a les postres?

- Quins són els estris de cuina que serveixen per ajudar el cuiner?

 

 

 

Però a més d'il·lustrar contes i cuinar, l'Eulàlia ha fet una passejada per la col·lecció del programa i ens ha fet un menú. Així, si voleu continuar a la cuina explicant històries o cuinant, aquí teniu aquesta col·lecció de contes il·lustrats amb aliments o inspirats en algun àpat que segur que us agradarà. Que us vagi de gust.

 

Papallones

Amb música de Jaume Sisa, l'Eulàlia Fargas il·lustra un conte de l'escriptor gallec Xavier P. Docampo, adaptat per Teresa Duran. L'Eulàlia, a més d'il·lustrar la història amb diferents fruits i aliments, ha compost cadascuna de les escenes com una autèntica simfonia de sabors. Veritablement és un conte per menjar-se'l.

 

El marcianet lleig

Ous ferrats de la mà d'un marcianet. Fer un ou ferrat es pot convertir en tota una aventura sideral.

 

La paella coqueta

A la cuina amb una paella coqueta. Els estris de cuina tenen vida pròpia i somien que un dia es faran famosos.

 

Llami-llami

Compte amb les llaminadures. Una confusió fa creure als nens que és bo menjar moltes llaminadures.

 

El noi del sucre

A tothom li agrada el sucre. La paraula "sucre" és molt antiga i procedeix de l'Índia. Un llarg viatge a través de diferents països i cultures.

 

El petit inuit

Una mica de peix amb el petit inuit. El petit inuit pesca per primera vegada un peix. La il·lusió fa que tothom s'entusiasmi. Als inuits els encanta el peix.

 

Els regals d'en Quimet

Anem al mercat amb en Quimet. Comprar al mercat, a més de ser saludable, és divertit. Hi coneixes molta gent.

 

En Pere sense por

Un caramel amb tres cames: en Pere sense por. Melons i xirimoies monstruoses, deserts de cacau, palaus d'olives, tomàquets amb corona... El que més por li farà a en Pere serà tenir el cap als peus.

 

Hansel i Gretel

Una tassa de xocolata amb Hansel i Gretel. Un conte clàssic il·lustrat per un pastisser de primera. Si trobes la manera, la xocolata és fantàstica per dibuixar.

 

El conte de la cantimplora

Quan l'aigua canta i plora. En alguns llocs del món anar a buscar aigua és alguna cosa més que saciar la set. Es fan amics, es canta, s'expliquen històries... encara que de vegades també pot ser perillós.

 

Mentre es refreda el pastís

Una festa amb dos pastissos. Si ets gaire llaminer has d'anar amb compte amb els pastissos. Podries deixar els convidats sense postres.

 

El pastís més alt del món

Un autòmat dibuixa el pastís més alt del món. I un pastisser atrevit ha de fer servir robots per coronar aquest dolç monumental.

 

El molinet de sal

Com és que la mar és tan salada? Saps per què l'aigua del mar és tan salada? Sempre ha estat així o és que algú va badar un dia?

 

En Patufet

Què menja el pare d'en Patufet? En Patufet va a la botiga a comprar safrà, s'amaga sota una col i se l'empassa un bou, però sabries dir quin menjar porta al cistell per al seu pare?

 

La Caputxeta Vermella

Què hi porta, la Caputxeta, al cistell? Per què la Caputxeta no convida el llop a menjar alguna cosa del cistell que porta a l'àvia? Potser el llop és vegetarià o no li agraden els dolços?

 

L'últim pastisset

Què creus que pot passar si no tenim cura de la natura? Què preocupa la Flora? La Flora està molt contenta perquè avui visita la seva àvia, que li fa uns pastissets de cabell d'àngel deliciosos. El problema és quan la Flora arriba a casa de l'àvia, descobreix que no ha fet els pastissets perquè no té els ingredients. Tot és un somni o és realitat?