L'any 2003, els mesos de juny i juliol TVC va emetre sis capítols sobre la zona republicana catalana. Ara, "Zona roja" és una sèrie documental ampliada a onze capítols en què es repassa la vida i l'experiència de la població de Catalunya, el País Valencià i les illes Balears durant el període de la guerra civil espanyola.

A la guerra civil els republicans van contraposar al poder feixista la visió d'un futur més just i, fins i tot, revolucionari. A cadascun dels capítols de "Zona roja" s'exposen per primera vegada les diverses i complicades circumstàncies que van fer que un poble s'organitzés per aturar la involució política i social amb què la barbàrie feixista amenaçava la República.

L'equip de la sèrie ha pogut tenir encara l'aportació de molts testimonis que van protagonitzar els anys de la guerra antifeixista; gent anònima que no estava disposada a sucumbir a la maquinària militar colpista i que va defensar la legalitat republicana amb un gran esforç i posant la vida en perill.

La divulgació de la història més recent ha estat un dels objectius de Televisió de Catalunya. El pas del temps i la necessitat de tenir els testimonis directes dels fets abans de desaparèixer han impulsat la producció i la realització de nombrosos documentals. Aquest treball, a més a més, permet recuperar o descobrir imatges de gran valor.

L'equip de "Zona roja" ha regirat tota mena d'arxius per buscar els materials: imatges i documents escrits. La recerca ha donat resultats positius, amb el descobriment, en arxius francesos, italians i d'altres punts, de filmacions fins ara no conegudes i de documents bàsics per comprendre millor la complexitat dels moments que es volen
explicar.

Les imatges i els testimonis encara vius volen donar a conèixer més a fons de quin tipus d'organització social es van dotar els republicans en la rereguarda. A més, d'aquests valuosos testimonis, la sèrie inclou imatges gravades en diversos indrets de Mallorca, Menorca i Eivissa, així com València i Alacant.

"Zona roja" vol ser un reconeixement als milers de persones que van viure i patir la guerra i, després, una bona part, també l'exili. I pretén ser un punt de referència d'una època convulsa que, sens dubte, ha determinat la vida de les generacions actuals.
Anar al contingut