Anar a la navegació principal

Viatges amb història

L'“Atles català” és una de les grans meravelles de la cultura medieval. El va dibuixar un mallorquí, Abraham Cresques, el 1375, i ara es guarda a la Biblioteca Nacional de França, a París. Aquest atles descriu el món tal com el coneixien els europeus del segle XIV: hi ha dibuixades les terres, els mars, els personatges i els animals de cada lloc. Però aquell “Atles català”, sobretot, expressa una altra cosa: la dèria de la humanitat per descobrir mons nous, per entendre'ls i mostrar-los. Segur que molts de vosaltres compartiu aquesta fal·lera. Per això, ara que per culpa del confinament no podem viatjar físicament, amb Joan Gallifa hem pensat que seria divertit recordar, i tornar a imaginar, algunes de les aventures dels grans viatgers de la nostra història. Us convidem a acompanyar-los a llocs avui encara tan remots com la terra dels mongols, Alaska o Manila.

1268
Viatge a terra de mongols (i la Croada catalana)

Esteu a punt de seguir un dels viatges més exòtics de la Baixa Edat Mitjana. El rei Jaume I va fer una aliança insòlita en l'Europa del moment: un acord amb l'Abaga Khan, el rei dels mongols. I per confirmar-lo, allà hi va enviar el seu ambaixador: Jaume d'Alaric.

Viatge a terra de mongols

1320
Les aventures del frare Jordanus Catalanus

Us imagineu com devia ser viatjar al segle XIV? Volem dir, viatjar lluny, posem fins a l'Índia? Eren mesos de camí, moltes penalitats, i de vegades s'acabaven tràgicament. Però el premi era descobrir coses que els compatriotes no havien vist ni veurien mai: com ara uns animals anomenats "calcatrix". Sabeu què eren? Aquesta és la història d'un frare que ha passat a la posteritat com Jordà de Catalunya.

frare Jordanus Catalanus

1769
La companyia de voluntaris de Catalunya

Us proposem seguir l'aventura d'un grup de mercenaris catalans que, al segle XVIII, van arribar fins a un lloc on encara avui viatjar-hi és tota una peripècia. Agafeu un mapamundi clàssic i tireu tant a l'esquerra com pugueu: fins allà van arribar aquella tropa fa més de 200 anys.

La companyia de voluntaris de Catalunya

1803-1818
Els viatges d'Ali-Bei

Si us parlem de Lawrence d'Aràbia, segur que us ve al cap una imatge molt clara... encara que sigui la de l'actor Peter O'Toole, que el va immortalitzar. Però, en canvi, si us diem "Domènec Badia", segurament no li posareu cap cara. I això que Domènec Badia es va avançar al militar britànic un segle. Us convidem a anar fins a Aràbia, amb l'home de les dues cares.

Ali-Bei

1864
Sinibald de Mas, el primer representant diplomàtic d'Espanya a la Xina imperial

A mitjans del segle XIX, la Xina era l'ambició colonial de les grans potències del moment: el Regne Unit, França i Rússia. I Espanya, que encara conservava les Filipines, tampoc es volia quedar enrere. Per això va encarregar a un dels seus diplomàtics més intrèpids intentar establir relacions amb l'imperi Qing. Aquest home era Sinibald de Mas. Va fer tres viatges a la Xina, i va aconseguir l'objectiu d'obrir una legació espanyola a Pequín. Però ningú s'imaginava que aquell home acabaria treballant per al govern imperial.

Sinibald de Mas

1926
Aurora Bertrana i els seus paradisos oceànics: un personatge singular

Aquest viatge el protagonitza una dona que va trencar motllos. Va formar part de la generació de dones que, entre les dues guerres europees del segle XX, van reivindicar la seva llibertat. El que avui en diríem “es van empoderar”. I això la va portar a la Polinèsia, gairebé als antípodes. Un viatge que, francament, avui fa molta enveja.

Aurora Bertrana