• Via llibre - Daniel Vázquez Sallés i Joan F. Mira
  Veure vídeo

  Via llibre - Daniel Vázquez Sallés i Joan F. Mira

  -Joan F. Mira farà un viatge al passat per presentar-nos el seu darrer llibre, "El tramvia groc"
  -Coneixerem la Llibreria Ona acompanyats per la
  música de Guillamino

  La pèrdua forma part de la vida i hem d'aprendre a acceptar-la com a companya de viatge. El "Via llibre" d'aquesta setmana li dediquem a través de dos llibres, el de Daniel Vázquez Sallés i el de Joan F. Mira.

  Un 18 d'octubre d'ara fa deu anys moria Vázquez Montalbán a Bangkok. Ara, el seu fill, el recorda en el llibre "Recuerdos sin retorno" en què Daniel Vázquez Sallés parla amb el pare mort sobre temes d'actualitat i recorda moments compartits a través de quaranta-una cartes.

  I de la pèrdua del pare, passarem a la pèrdua d'un món, el de la infantesa de Joan F. Mira en un barri perifèric de València. L'autor ens remet a un temps passat en la novel·la el "El tramvia groc" i ens fa un retrat de la seva família i del món on es va criar.

  I acomiadarem el "Via llibre" visitant una llibreria que, atenció, acaba d'obrir, la Llibreria Ona. El músic que ens acompanyarà mentre revisem els prestatges d'aquesta llibreria és en Pau Guillamet, més conegut com Guillamino.

  -Joan F. Mira farà un viatge al passat per presentar-nos el seu darrer llibre, "El tramvia groc" -Coneixerem la Llibreria Ona acompanyats per la música de Guillamino La pèrdua forma part de la vida i hem d'aprendre a acceptar-la com a companya de viatge. El "Via llibre" d'aquesta setmana li dediquem a través de dos llibres, el de Daniel Vázquez Sallés i el de Joan F. Mira. Un 18 d'octubre d'ara fa deu anys moria Vázquez Montalbán a Bangkok. Ara, el seu fill, el recorda en el llibre "Recuerdos sin retorno" en què Daniel Vázquez Sallés parla amb el pare mort sobre temes d'actualitat i recorda moments compartits a través de quaranta-una cartes. I de la pèrdua del pare, passarem a la pèrdua d'un món, el de la infantesa de Joan F. Mira en un barri perifèric de València. L'autor ens remet a un temps passat en la novel·la el "El tramvia groc" i ens fa un retrat de la seva família i del món on es va criar. I acomiadarem el "Via llibre" visitant una llibreria que, atenció, acaba d'obrir, la Llibreria Ona. El músic que ens acompanyarà mentre revisem els prestatges d'aquesta llibreria és en Pau Guillamet, més conegut com Guillamino.

 • Via Llibre - Miquel Martí i Pol
  Veure vídeo

  Via Llibre - Miquel Martí i Pol

  "Via Llibre" recordarà el poeta en el desè aniversari de la seva mort.

  Els trets fonamentals de la seva obra s'exposaran amb la reemissió
  de dos documentals

  El 33 recordarà Miquel Martí i Pol diumenge que ve, dia 10, amb una nit temàtica que s'emetrà amb motiu del desè aniversari de la seva mort, a la seva població nativa de Roda de Ter. La programació d'aquesta nit temàtica de record del poeta inclourà tres programes. Començarà a les 21.50, amb una edició monogràfica del programa "Via Llibre". El programa de llibres del 33 oferirà els testimonis de diverses persones que el van conèixer i el van tractar.

  El cantautor Lluís Llach serà el primer que acostarà els espectadors a la vida i l'obra del poeta. Des de Porrera, Llach recordarà les converses, els moments viscuts i la profunda amistat que els unia i que podem descobrir en el llibre "Estimat Miquel". El biògraf de Martí i Pol, Ignasi Pujades, presentarà "Miquel Martí i Pol, amb vidres a la sang", últim volum de la biografia, en què s'explica què va significar l'aparició de l'esclerosi múltiple en la vida i la poesia de Martí i Pol i com va assumir la malaltia. Per la seva banda, els actors Carme Pla i Jordi Bosch també retran homenatge a Martí i Pol recitant "L'Elionor" i "Si parlo dels teus ulls".

  Finalment, aquesta edició de "Via Llibre" dedicada a Martí i Pol oferirà un reportatge sobre el poble del poeta, Roda de Ter, que inclou un recorregut pels seus carrers, amb Ramon Martí i Pol, germà del poeta, que ens guiarà pels racons de la població més pròxims al poeta.

  "Via Llibre" recordarà el poeta en el desè aniversari de la seva mort. Els trets fonamentals de la seva obra s'exposaran amb la reemissió de dos documentals El 33 recordarà Miquel Martí i Pol diumenge que ve, dia 10, amb una nit temàtica que s'emetrà amb motiu del desè aniversari de la seva mort, a la seva població nativa de Roda de Ter. La programació d'aquesta nit temàtica de record del poeta inclourà tres programes. Començarà a les 21.50, amb una edició monogràfica del programa "Via Llibre". El programa de llibres del 33 oferirà els testimonis de diverses persones que el van conèixer i el van tractar. El cantautor Lluís Llach serà el primer que acostarà els espectadors a la vida i l'obra del poeta. Des de Porrera, Llach recordarà les converses, els moments viscuts i la profunda amistat que els unia i que podem descobrir en el llibre "Estimat Miquel". El biògraf de Martí i Pol, Ignasi Pujades, presentarà "Miquel Martí i Pol, amb vidres a la sang", últim volum de la biografia, en què s'explica què va significar l'aparició de l'esclerosi múltiple en la vida i la poesia de Martí i Pol i com va assumir la malaltia. Per la seva banda, els actors Carme Pla i Jordi Bosch també retran homenatge a Martí i Pol recitant "L'Elionor" i "Si parlo dels teus ulls". Finalment, aquesta edició de "Via Llibre" dedicada a Martí i Pol oferirà un reportatge sobre el poble del poeta, Roda de Ter, que inclou un recorregut pels seus carrers, amb Ramon Martí i Pol, germà del poeta, que ens guiarà pels racons de la població més pròxims al poeta.

 • Via llibre - Gerbrand Bakker i Luci Gutiérrez
  Veure vídeo

  Via llibre - Gerbrand Bakker i Luci Gutiérrez

  La relació entre escriptor i crític introduirà el "Via llibre" d'aquesta setmana, en què parlarem amb un autor premiat internacionalment, l'holandès Gerbrand Bakker. L'escriptor, que va rebre el Premi Llibreter per "A dalt tot està tranquil", ens presentarà la seva darrera novel·la, "Deu oques blanques", amb què, a través d'una dona que fa un canvi de vida, ens parla de la incomunicació i la soledat.
  Luci Gutiérrez és una jove il·lustradora que, en el seu currículum, ja hi pot incloure haver il·lustrat una portada de la prestigiosa revista "The New Yorker". La Luci no era gens bona amb els idiomes i aprendre anglès sempre havia estat la seva tortura. Després de viure un temps a Nova York ha aconseguit aprendre l'idioma i crear el llibre "English is not easy", un curs d'anglès divertit, original i que funciona.
  El "lletratat" d'aquesta setmana serà un crític en majúscules, Ferran Monegal, que, a més de crítica televisiva, ens farà crítica literària.
  Acabarem amb la visita a la Re-Read, llibreria "low cost" especialitzada en la venda de llibres de segona mà. La banda sonora de la llibreria la posarà la cantant i pianista Miss Carrussel.

  La relació entre escriptor i crític introduirà el "Via llibre" d'aquesta setmana, en què parlarem amb un autor premiat internacionalment, l'holandès Gerbrand Bakker. L'escriptor, que va rebre el Premi Llibreter per "A dalt tot està tranquil", ens presentarà la seva darrera novel·la, "Deu oques blanques", amb què, a través d'una dona que fa un canvi de vida, ens parla de la incomunicació i la soledat. Luci Gutiérrez és una jove il·lustradora que, en el seu currículum, ja hi pot incloure haver il·lustrat una portada de la prestigiosa revista "The New Yorker". La Luci no era gens bona amb els idiomes i aprendre anglès sempre havia estat la seva tortura. Després de viure un temps a Nova York ha aconseguit aprendre l'idioma i crear el llibre "English is not easy", un curs d'anglès divertit, original i que funciona. El "lletratat" d'aquesta setmana serà un crític en majúscules, Ferran Monegal, que, a més de crítica televisiva, ens farà crítica literària. Acabarem amb la visita a la Re-Read, llibreria "low cost" especialitzada en la venda de llibres de segona mà. La banda sonora de la llibreria la posarà la cantant i pianista Miss Carrussel.

 • Via llibre - Rafel Nadal i Jérôme Ferrari
  Veure vídeo

  Via llibre - Rafel Nadal i Jérôme Ferrari

  RAFEL NADAL ENS REVELARÀ HISTÒRIES FAMILIARS AMB LA NOVEL·LA "QUAN EN DÈIEM XAMPANY"

  - Entrevistarem Jérôme Ferrari, guanyador del Premi
  Goncourt.
  - Lletratarem Roser Capdevila, il·lustradora de "Les Tres Bessones".
  - El poeta Eduard Escofet ens presentarà la biblioteca Can Mariner.

  Una magdalena desperta el record d'en Marcel, el protagonista de la novel·la de Proust "A la recerca del temps perdut". Al "Via llibre" d'aquesta setmana serà la flaire d'un tap de xampany la que ens evocarà el record de temps passats i ens aproparà a l'última novel·la de Rafel Nadal, "Quan en dèiem xampany".

  L'obra de Rafel Nadal "Quan érem feliços" va ser la guanyadora del premi Pla 2012 i va seduir molts lectors. Ara l'autor torna a buscar en el passat familiar i ens explica la història del seu besavi, Francisco Oller, en la novel·la "Quan en dèiem xampany".

  També entrevistarem Jérôme Ferrari, guanyador del Premi Goncourt 2012, distinció més prestigiosa de les lletres franceses. Ferrari ens parlarà d'"El sermó de la caiguda de Roma", novel·la que a través de la història d'en Mathieu i en Libero, dos joves que munten un petit bar en un poble de Còrsega, reflexiona sobre la fragilitat dels mons que creem.

  Al lletratat hi tindrem Roser Capdevila. La il·lustradora ens explicarà quins llibres li agradaven de petita i quins són els seus il·lustradors favorits.

  Acomiadarem el programa amb la visita a la biblioteca del barri d'Horta, Can Mariner, acompanyats del poeta Eduard Escofet.

  RAFEL NADAL ENS REVELARÀ HISTÒRIES FAMILIARS AMB LA NOVEL·LA "QUAN EN DÈIEM XAMPANY" - Entrevistarem Jérôme Ferrari, guanyador del Premi Goncourt. - Lletratarem Roser Capdevila, il·lustradora de "Les Tres Bessones". - El poeta Eduard Escofet ens presentarà la biblioteca Can Mariner. Una magdalena desperta el record d'en Marcel, el protagonista de la novel·la de Proust "A la recerca del temps perdut". Al "Via llibre" d'aquesta setmana serà la flaire d'un tap de xampany la que ens evocarà el record de temps passats i ens aproparà a l'última novel·la de Rafel Nadal, "Quan en dèiem xampany". L'obra de Rafel Nadal "Quan érem feliços" va ser la guanyadora del premi Pla 2012 i va seduir molts lectors. Ara l'autor torna a buscar en el passat familiar i ens explica la història del seu besavi, Francisco Oller, en la novel·la "Quan en dèiem xampany". També entrevistarem Jérôme Ferrari, guanyador del Premi Goncourt 2012, distinció més prestigiosa de les lletres franceses. Ferrari ens parlarà d'"El sermó de la caiguda de Roma", novel·la que a través de la història d'en Mathieu i en Libero, dos joves que munten un petit bar en un poble de Còrsega, reflexiona sobre la fragilitat dels mons que creem. Al lletratat hi tindrem Roser Capdevila. La il·lustradora ens explicarà quins llibres li agradaven de petita i quins són els seus il·lustradors favorits. Acomiadarem el programa amb la visita a la biblioteca del barri d'Horta, Can Mariner, acompanyats del poeta Eduard Escofet.

 • Via llibre - Timur Vermes i Julia Navarro
  Veure vídeo

  Via llibre - Timur Vermes i Julia Navarro

  Començarem el "Via Llibre" d'aquesta setmana reflexionant sobre la relació entre la sàtira i el poder per introduir el primer llibre del programa, una obra que ha despertat força polèmica perquè uneix Hitler i l'humor. És la novel·la "Ha tornat".
  Què passaria si Hitler reaparegués l'any 2011 a Berlín? La resposta a aquesta pregunta ens la dóna l'escriptor Timur Vermes a "Ha tornat". Una novel·la de la qual ja s'han venut un milió d'exemplars a Alemanya i que, amb molt d'humor, ens fa reflexionar sobre la societat actual i la debilitat de la democràcia.
  L'altre llibre que protagonitzarà el programa d'aquesta setmana és "Dispara, jo ja sóc mort", de Julia Navarro. Una novel·la d'èxit que ens explica l'èxode d'una família jueva russa, la seva arribada a Terra Santa i la relació amb una família de palestins. Un llibre sobre l'amistat que ens parla de la manera com les circumstàncies en què naixem i les decisions polítiques afecten el nostre destí.
  L'actor Miki Esparbé ha acceptat que el "lletratem" i ens ha confessat la seva paraula preferida i uns quants dels seus hàbits de lectura.
  Finalitzarem el programa amb una biblioteca fruit de la reivindicació veïnal i de la lluita d'una sèrie de persones per salvar un espai de l'especulació i convertir-lo en un centre de cultura, la Biblioteca Popular Josep Pons.

  Començarem el "Via Llibre" d'aquesta setmana reflexionant sobre la relació entre la sàtira i el poder per introduir el primer llibre del programa, una obra que ha despertat força polèmica perquè uneix Hitler i l'humor. És la novel·la "Ha tornat". Què passaria si Hitler reaparegués l'any 2011 a Berlín? La resposta a aquesta pregunta ens la dóna l'escriptor Timur Vermes a "Ha tornat". Una novel·la de la qual ja s'han venut un milió d'exemplars a Alemanya i que, amb molt d'humor, ens fa reflexionar sobre la societat actual i la debilitat de la democràcia. L'altre llibre que protagonitzarà el programa d'aquesta setmana és "Dispara, jo ja sóc mort", de Julia Navarro. Una novel·la d'èxit que ens explica l'èxode d'una família jueva russa, la seva arribada a Terra Santa i la relació amb una família de palestins. Un llibre sobre l'amistat que ens parla de la manera com les circumstàncies en què naixem i les decisions polítiques afecten el nostre destí. L'actor Miki Esparbé ha acceptat que el "lletratem" i ens ha confessat la seva paraula preferida i uns quants dels seus hàbits de lectura. Finalitzarem el programa amb una biblioteca fruit de la reivindicació veïnal i de la lluita d'una sèrie de persones per salvar un espai de l'especulació i convertir-lo en un centre de cultura, la Biblioteca Popular Josep Pons.

 • Via llibre - Pep Coll i Núria Perpinyà
  Veure vídeo

  Via llibre - Pep Coll i Núria Perpinyà

  L'actor Quim Masferrer es deixarà lletratar i coneixerem la llibreria La Impossible mentre sentim la música de Joan Colomo.

  
Hi ha llibres per a un tipus de lector, i lectors per a un tipus de llibre que, després de molt buscar-se entre prestatges de llibreries i biblioteques, acaben trobant-se per viure una experiència única. Experiència com la que ens fan viure Pep Coll i Núria Perpinyà en les seves últimes novel·les. 

  En aquest programa l'escriptor Pep Coll ens parlarà de com ha agafat una de les pors de la seva infantesa, la història d'un crim a la serra de Carreu, i l'ha transformat en la novel·la "Dos taüts negres i dos de blancs". Una obra en la qual l'escriptor pallarès parla d'un crim, però també de la postguerra al Pirineu i del despoblament del món rural.

  Seguirem el "Via llibre" amb la novel·la "Al vertigen", de l'escriptora lleidatana Núria Perpinyà. Una història on es van entrellaçant la passió per l'alpinisme extrem i un triangle amorós inusual al cor dels Tammarians.

  També lletratarem en Quim Masferrer, que ens descobrirà els seus llibres de capçalera i ens recitarà un poema de Sagarra.

  I finalitzarem el "Via llibre" amb una visita amb banda sonora de Joan Colomo a una llibreria oberta recentment, La Impossible. Un negoci que desafia el seu nom i aposta pels llibres en aquests temps incerts.

  L'actor Quim Masferrer es deixarà lletratar i coneixerem la llibreria La Impossible mentre sentim la música de Joan Colomo. 
 
Hi ha llibres per a un tipus de lector, i lectors per a un tipus de llibre que, després de molt buscar-se entre prestatges de llibreries i biblioteques, acaben trobant-se per viure una experiència única. Experiència com la que ens fan viure Pep Coll i Núria Perpinyà en les seves últimes novel·les. 
 En aquest programa l'escriptor Pep Coll ens parlarà de com ha agafat una de les pors de la seva infantesa, la història d'un crim a la serra de Carreu, i l'ha transformat en la novel·la "Dos taüts negres i dos de blancs". Una obra en la qual l'escriptor pallarès parla d'un crim, però també de la postguerra al Pirineu i del despoblament del món rural. 
 Seguirem el "Via llibre" amb la novel·la "Al vertigen", de l'escriptora lleidatana Núria Perpinyà. Una història on es van entrellaçant la passió per l'alpinisme extrem i un triangle amorós inusual al cor dels Tammarians. 
 També lletratarem en Quim Masferrer, que ens descobrirà els seus llibres de capçalera i ens recitarà un poema de Sagarra. 
 I finalitzarem el "Via llibre" amb una visita amb banda sonora de Joan Colomo a una llibreria oberta recentment, La Impossible. Un negoci que desafia el seu nom i aposta pels llibres en aquests temps incerts.

 • Via llibre - Nadeem Aslam i Julià de Jòdar
  Veure vídeo

  Via llibre - Nadeem Aslam i Julià de Jòdar

  El periodista Joan Maria Pou ens revelarà els seus hàbits de lectura i visitarem la biblioteca Jaume Fuster.

  L'escriptor es dedica a pescar realitats, passar-les pel seu sedàs i oferir-nos-les en forma de llibre a nosaltres, els lectors. En el programa d'avui seran Julià de Jòdar i l'escriptor pakistanès Nadeem Aslam els que ens explicaran quines històries s'han enredat en la seves xarxes.

  Julià de Jòdar ens parlarà de la seva última novel·la, "El desertor en el camp de batalla". Una obra en què retrata amb molt d'humor les vides dels veïns d'un barri humil. A través de les aventures i desventures d'aquests personatges, l'escriptor fa una crítica de la societat actual i de la crisi que estem vivint.

  En aquest segon programa, també entrevistarem Nadeem Aslam. L'autor pakistanès ha dedicat quatre anys i mig a escriure la seva cinquena novel·la, "El jardín del hombre ciego". Novel·la ambientada entre el Pakistan i l'Afganistan, just després de la caiguda de les torres bessones.

  També lletratarem en Joan Maria Pou i descobrirem que, entre partit i partit, el periodista devora un llibre darrere l'altre.

  I el punt final del programa el posarem amb la visita a la biblioteca més gran de Barcelona, la Jaume Fuster. Una biblioteca que diàriament trepitgen 2.500 usuaris i que ofereix un atractiu programa d'activitats.

  El periodista Joan Maria Pou ens revelarà els seus hàbits de lectura i visitarem la biblioteca Jaume Fuster. 
 L'escriptor es dedica a pescar realitats, passar-les pel seu sedàs i oferir-nos-les en forma de llibre a nosaltres, els lectors. En el programa d'avui seran Julià de Jòdar i l'escriptor pakistanès Nadeem Aslam els que ens explicaran quines històries s'han enredat en la seves xarxes. 
 Julià de Jòdar ens parlarà de la seva última novel·la, "El desertor en el camp de batalla". Una obra en què retrata amb molt d'humor les vides dels veïns d'un barri humil. A través de les aventures i desventures d'aquests personatges, l'escriptor fa una crítica de la societat actual i de la crisi que estem vivint. 
 En aquest segon programa, també entrevistarem Nadeem Aslam. L'autor pakistanès ha dedicat quatre anys i mig a escriure la seva cinquena novel·la, "El jardín del hombre ciego". Novel·la ambientada entre el Pakistan i l'Afganistan, just després de la caiguda de les torres bessones. 
 També lletratarem en Joan Maria Pou i descobrirem que, entre partit i partit, el periodista devora un llibre darrere l'altre. 
 I el punt final del programa el posarem amb la visita a la biblioteca més gran de Barcelona, la Jaume Fuster. Una biblioteca que diàriament trepitgen 2.500 usuaris i que ofereix un atractiu programa d'activitats.

 • Via llibre - Sergi Pàmies i Josep Albanell
  Veure vídeo

  Via llibre - Sergi Pàmies i Josep Albanell

  Aquesta temporada el programa "Via Llibre" s'emetrà cada diumenge, a les 21.45 al 33, i continuarem oferint-vos entrevistes amb escriptors, recomanacions de les últimes novetats literàries i una mirada diferent al món de les lletres.

  En el primer programa d'aquesta temporada parlarem d'una de les principals novetats editorials d'aquesta tardor; el llibre de Sergi Pàmies "Cançons d'amor i de pluja". Un dels llibres més personals de l'autor on, a través de diferents contes, l'escriptor reflexiona sobre l'amor de maduresa, la decadència i l'absència.

  També dedicarem el programa a fer un repàs de la llarga i premiada carrera literària de Josep Albanell. L'autor de la Seu d'Urgell ha obtingut un merescut Premi Trajectòria a La Setmana del Llibre en Català i hem volgut parlar amb ell sobre el que ha significat aquest premi i sobre els seus llibres per a públic adult i per a públic infantil i juvenil.

  El poeta Josep Pedrals ens aproparà a l'obra del poeta rus Joseph Brodsky amb la lectura d'un dels poemes d'aquest premi Nobel de literatura.

  I descobrirem una llibreria alternativa, de la mà de la cantant Maria Rodés.

  Aquesta temporada el programa "Via Llibre" s'emetrà cada diumenge, a les 21.45 al 33, i continuarem oferint-vos entrevistes amb escriptors, recomanacions de les últimes novetats literàries i una mirada diferent al món de les lletres. En el primer programa d'aquesta temporada parlarem d'una de les principals novetats editorials d'aquesta tardor; el llibre de Sergi Pàmies "Cançons d'amor i de pluja". Un dels llibres més personals de l'autor on, a través de diferents contes, l'escriptor reflexiona sobre l'amor de maduresa, la decadència i l'absència. També dedicarem el programa a fer un repàs de la llarga i premiada carrera literària de Josep Albanell. L'autor de la Seu d'Urgell ha obtingut un merescut Premi Trajectòria a La Setmana del Llibre en Català i hem volgut parlar amb ell sobre el que ha significat aquest premi i sobre els seus llibres per a públic adult i per a públic infantil i juvenil. El poeta Josep Pedrals ens aproparà a l'obra del poeta rus Joseph Brodsky amb la lectura d'un dels poemes d'aquest premi Nobel de literatura. I descobrirem una llibreria alternativa, de la mà de la cantant Maria Rodés.

 • Capítol 70: Grans viatges
  Veure vídeo

  Capítol 70: Grans viatges

  "Via Llibre" tanca la temporada amb música i viatges.

  En primer lloc, viatgem a través de còctels i escriptors. El bàrman Damià Mulà ens
  prepara còctels relacionats amb Baudelaire, Hemingway, Dorothy Parker i Quim Monzó. Tots els podeu trobar al llibre "Mezclados y agitados", d' Antonio Jiménez Morato.

  Anem més lluny amb Jacinto Antón, periodista cultural des de fa més de trenta anys, apassionat dels personatges aventurers i els viatges. "Héroes, aventureros y cobardes" recull alguns dels seus articles i entrevistes.

  I acabem descobrint una nova parada del mercat de l'Abaceria de Gràcia. La Xènia i la Raquel hi despatxen llibres curiosos i fotografies, i organitzen presentacions particulars, com la que acomiada el programa: Pere Pons presenta el seu llibre "El cas Jamboree" i tanquen la festa Andrea Motis, Joan Chamorro i Josep Traver.

  "Via Llibre" tanca la temporada amb música i viatges. En primer lloc, viatgem a través de còctels i escriptors. El bàrman Damià Mulà ens prepara còctels relacionats amb Baudelaire, Hemingway, Dorothy Parker i Quim Monzó. Tots els podeu trobar al llibre "Mezclados y agitados", d' Antonio Jiménez Morato. Anem més lluny amb Jacinto Antón, periodista cultural des de fa més de trenta anys, apassionat dels personatges aventurers i els viatges. "Héroes, aventureros y cobardes" recull alguns dels seus articles i entrevistes. I acabem descobrint una nova parada del mercat de l'Abaceria de Gràcia. La Xènia i la Raquel hi despatxen llibres curiosos i fotografies, i organitzen presentacions particulars, com la que acomiada el programa: Pere Pons presenta el seu llibre "El cas Jamboree" i tanquen la festa Andrea Motis, Joan Chamorro i Josep Traver.

 • Capítol 69: Món àrab
  Veure vídeo

  Capítol 69: Món àrab

  El món àrab visita "Via llibre", a través del testimoni de tres escriptors que el coneixen.

  Laila Karrouch és de Nador, al Marroc i prop
  de Melilla, però als 8 anys va arribar a Europa amb la seva família i es va instal·lar a Vic. D'aquesta infància en va sortir una primera novel·la, "De Nador a Vic", on la Laila petita explicava què era sentir-se immigrant. Ara acaba de publicar "Petjades de Nador" i la veu que parla ja és la de la dona. La dona que canvia, la dona entre cultures. La dona musulmana amb etiquetes que explica la seva història.

  Mathias Enard és francès i un apassionat del món àrab. Ha viscut al Líban, a Síria i a l'Iran, i el protagonista de la seva darrera novel·la és de Tànger. "Carrer Robadors" explica el viatge de Lakhdar de la seva ciutat natal a Barcelona, un viatge físic, però també interior, amb reflexions sobre el moment actual que es viu a través de moviments com la "primavera àrab" o el 15-M a Espanya.

  I Amin Maalouf va néixer al Líban, però fa anys que viu a França. Parla, precisament, de la importància de "desarrelar-nos", a partir de la seva última novel·la, "Els desorientats".

  Finalment, l'espai "El lletratat" l'ocupa el cantant Kiko Veneno.

  El món àrab visita "Via llibre", a través del testimoni de tres escriptors que el coneixen. Laila Karrouch és de Nador, al Marroc i prop de Melilla, però als 8 anys va arribar a Europa amb la seva família i es va instal·lar a Vic. D'aquesta infància en va sortir una primera novel·la, "De Nador a Vic", on la Laila petita explicava què era sentir-se immigrant. Ara acaba de publicar "Petjades de Nador" i la veu que parla ja és la de la dona. La dona que canvia, la dona entre cultures. La dona musulmana amb etiquetes que explica la seva història. Mathias Enard és francès i un apassionat del món àrab. Ha viscut al Líban, a Síria i a l'Iran, i el protagonista de la seva darrera novel·la és de Tànger. "Carrer Robadors" explica el viatge de Lakhdar de la seva ciutat natal a Barcelona, un viatge físic, però també interior, amb reflexions sobre el moment actual que es viu a través de moviments com la "primavera àrab" o el 15-M a Espanya. I Amin Maalouf va néixer al Líban, però fa anys que viu a França. Parla, precisament, de la importància de "desarrelar-nos", a partir de la seva última novel·la, "Els desorientats". Finalment, l'espai "El lletratat" l'ocupa el cantant Kiko Veneno.

 • Capítol 68: Amistat
  Veure vídeo

  Capítol 68: Amistat

  Parlem de l'amistat amb dos escriptors que l'han fet molt present a les seves últimes novel·les.

  Josefa Contijoch ens parla de "Sense alè
  ", que té com a punt de partida la mort violenta d'una amiga. A partir d'aquí, Contijoch passeja pels seus records, recupera la infantesa a la plana de Vic i repassa les persones que l'han marcat i que ja ha perdut. Parla d'amistat, però també de llengua i de cultura, els tres elements que són el pal de paller de la seva vida.

  L'autor gironí Josep Maria Fonalleras va publicar la seva última novel·la fa dotze anys, i reapareix ara amb "Climent", una obra on el protagonista és un escriptor que mor abans d'acabar el llibre que estava escrivint. Com a llegat, deixa als seus amics una calaixera amb tota la documentació recollida i l'encàrrec que acabin la seva novel·la.

  També lletratem el cantant Loquillo i visitem la biblioteca del monestir de Montserrat.

  Parlem de l'amistat amb dos escriptors que l'han fet molt present a les seves últimes novel·les. Josefa Contijoch ens parla de "Sense alè", que té com a punt de partida la mort violenta d'una amiga. A partir d'aquí, Contijoch passeja pels seus records, recupera la infantesa a la plana de Vic i repassa les persones que l'han marcat i que ja ha perdut. Parla d'amistat, però també de llengua i de cultura, els tres elements que són el pal de paller de la seva vida. L'autor gironí Josep Maria Fonalleras va publicar la seva última novel·la fa dotze anys, i reapareix ara amb "Climent", una obra on el protagonista és un escriptor que mor abans d'acabar el llibre que estava escrivint. Com a llegat, deixa als seus amics una calaixera amb tota la documentació recollida i l'encàrrec que acabin la seva novel·la. També lletratem el cantant Loquillo i visitem la biblioteca del monestir de Montserrat.

 • Capítol 67: Angoixa
  Veure vídeo

  Capítol 67: Angoixa

  Parlem de l'angoixa, una sensació malauradament creixent per culpa de la crisi i les seves conseqüències, a tants nivells.

  Cristina Fallarás és periodista i escriptora, i una damnificada per la crisi: ella i la seva família estan a punt de ser desnonats. Ha estat lluitant 4 anys per evitar-ho, i en parla al llibre "A la puta calle".

  L'escriptora Clara Usón ens parla d'una angoixa aliena a "La hija del este". La d'Ana Mladic, una estudiant de 23 anys brillant, amb un futur prometedor, que un dia descobreix que el seu pare, el general Ratko Mladic, no és un heroi sinó un assassí, responsable de la guerra de Bòsnia. Incapaç de suportar-ho, s'acaba suïcidant.

  I acabem lletratant Jordi Martínez, actor i pallasso.

  Parlem de l'angoixa, una sensació malauradament creixent per culpa de la crisi i les seves conseqüències, a tants nivells. Cristina Fallarás és periodista i escriptora, i una damnificada per la crisi: ella i la seva família estan a punt de ser desnonats. Ha estat lluitant 4 anys per evitar-ho, i en parla al llibre "A la puta calle". L'escriptora Clara Usón ens parla d'una angoixa aliena a "La hija del este". La d'Ana Mladic, una estudiant de 23 anys brillant, amb un futur prometedor, que un dia descobreix que el seu pare, el general Ratko Mladic, no és un heroi sinó un assassí, responsable de la guerra de Bòsnia. Incapaç de suportar-ho, s'acaba suïcidant. I acabem lletratant Jordi Martínez, actor i pallasso.

 • Via llibre - capítol 66: La imatge
  Veure vídeo

  Via llibre - capítol 66: La imatge

  La tenim sempre tan present que, a vegades, ja ni ens adonem que hi és, a tot arreu, que tot ho veiem. A "Via llibre", volem fixar-nos en la imatge.
  Ho fem amb el periodista i escriptor Albert Forns, que decideix convertir-se en el director de cinema Albert Serra a la novel·la "Albert Serra, la novel·la, no el cineasta". Obra guanyadora del Premi Documenta 2012, l'escriptor es transforma en l'"alter ego" del cineasta de Banyoles amb un text ple de referències culturals.
  Parlem del "boom" de les sèries amb dos crítics i periodistes que els han dedicat un llibre. Toni de la Torre ha perdut moltes hores de son per culpa d'aquestes ficcions, i potser per això ha titulat el seu "Las series que no me dejan dormir". Conversa amb Jordi Carrión, escriptor enganxat també a les sèries que presenta "Teleshakespeare".
  I us mostrem el guanyador del nostre concurs de microrelats fet imatges.

  La tenim sempre tan present que, a vegades, ja ni ens adonem que hi és, a tot arreu, que tot ho veiem. A "Via llibre", volem fixar-nos en la imatge. Ho fem amb el periodista i escriptor Albert Forns, que decideix convertir-se en el director de cinema Albert Serra a la novel·la "Albert Serra, la novel·la, no el cineasta". Obra guanyadora del Premi Documenta 2012, l'escriptor es transforma en l'"alter ego" del cineasta de Banyoles amb un text ple de referències culturals. Parlem del "boom" de les sèries amb dos crítics i periodistes que els han dedicat un llibre. Toni de la Torre ha perdut moltes hores de son per culpa d'aquestes ficcions, i potser per això ha titulat el seu "Las series que no me dejan dormir". Conversa amb Jordi Carrión, escriptor enganxat també a les sèries que presenta "Teleshakespeare". I us mostrem el guanyador del nostre concurs de microrelats fet imatges.

 • Via llibre - capítol 65: Adolescència
  Veure vídeo

  Via llibre - capítol 65: Adolescència

  Dediquem el programa a una etapa intensa, difícil però també molt plena: l'adolescència.
  En parlem amb Jordi Sierra i Fabra, escriptor prolífic
  que ha dedicat moltes novel·les al públic adolescent. Conversa amb una adolescent precoç, si més no en el món de l'escriptura: Hypatia Pétriz ha escrit "El diari d'H" amb només catorze anys, i ja va per la segona edició. Una mena de conversa mestre i aprenent, que acaba sent enriquidora per a tots dos.
  També entrevistem Laura Gallego, tot un fenomen en el món dels llibres de fantasia. Autora best-seller amb llibres com "Memorias de Idhún" i traduïda a 16 llengües, ens presenta la seva última novel·la, "El libro de los portales".
  I lletratem Berto Romero, que ens parla, per exemple, de la seva experiència amb "La metamorfosi" de Kafka.

  Dediquem el programa a una etapa intensa, difícil però també molt plena: l'adolescència. En parlem amb Jordi Sierra i Fabra, escriptor prolífic que ha dedicat moltes novel·les al públic adolescent. Conversa amb una adolescent precoç, si més no en el món de l'escriptura: Hypatia Pétriz ha escrit "El diari d'H" amb només catorze anys, i ja va per la segona edició. Una mena de conversa mestre i aprenent, que acaba sent enriquidora per a tots dos. També entrevistem Laura Gallego, tot un fenomen en el món dels llibres de fantasia. Autora best-seller amb llibres com "Memorias de Idhún" i traduïda a 16 llengües, ens presenta la seva última novel·la, "El libro de los portales". I lletratem Berto Romero, que ens parla, per exemple, de la seva experiència amb "La metamorfosi" de Kafka.

 • Via llibre - capítol 64: Llibertat sexual
  Veure vídeo

  Via llibre - capítol 64: Llibertat sexual

  Tractem el tema de la llibertat sexual a la literatura, a partir d'un dels fenòmens literaris indiscutibles del 2012: la trilogia de "Cinquanta ombres d'en Grey". Aquest fenomen ha generat un debat sobre la sexualitat, sobretot femenina, que sembla haver trobat nous horitzons. D'aquest i altres factors que han pogut influir en l'èxit d'aquest "best-seller" en parlen l'editora Ana Liarás, l'escriptora Roser Amills i la sexòloga Marta Arasanz.
  Sobre la llibertat sexual a l'Àfrica, inexistent en molts països, en parla Marc Serena, que publica "Això no és Àfrica", un viatge de nord a sud d'aquest continent, a través de les persones més perseguides: gais, lesbianes, bisexuals, transsexuals i intersexuals.
  I l'espai del "Lletratat" l'ocupa la cantant Alaska.

  Tractem el tema de la llibertat sexual a la literatura, a partir d'un dels fenòmens literaris indiscutibles del 2012: la trilogia de "Cinquanta ombres d'en Grey". Aquest fenomen ha generat un debat sobre la sexualitat, sobretot femenina, que sembla haver trobat nous horitzons. D'aquest i altres factors que han pogut influir en l'èxit d'aquest "best-seller" en parlen l'editora Ana Liarás, l'escriptora Roser Amills i la sexòloga Marta Arasanz. Sobre la llibertat sexual a l'Àfrica, inexistent en molts països, en parla Marc Serena, que publica "Això no és Àfrica", un viatge de nord a sud d'aquest continent, a través de les persones més perseguides: gais, lesbianes, bisexuals, transsexuals i intersexuals. I l'espai del "Lletratat" l'ocupa la cantant Alaska.

Anar al contingut