"Una mà de contes"
Cada divendres, a les 19.30, al Super3

"Una mà de contes" estrena nous capítols

​A partir de divendres, 12 de gener, arriben històries noves al programa del canal Super3, que aniran acompanyades de l'estrena d'una careta del programa nova. Els cinc capítols nous d'"Una mà de contes" que s'estrenen ara es podran veure cada divendres a les 19.30. El primer, que s'emetrà divendres, 12, serà "Si no hi ha feina, no hi ha menjar" i, entre aquests cinc capítols nous, també hi haurà "Mesela i Naim", el projecte guanyador dels Jocs Florals Escolars de Catalunya.

"Una mà de contes" comença l'any amb l'estrena d'una careta de programa nova i amb l'arribada de cinc capítols nous, que es poden veure cada divendres, a partir de les 19.30, al canal Super3. El primer serà "Si no hi ha feina, no hi ha menjar", que es podrà veure demà. Els seguiran "El terrissaire enamorat" (19 de gener), "El gentil i els tres savis" (26 de gener), "La nena i la Lluna" (2 de febrer) i "Mesela i Naim" (9 de febrer). 

Els dos primers contes, "Si no hi ha feina, no hi ha menjar" i "El terrissaire enamorat", formen part d'una sèrie de cinc contes dedicats a la temàtica del treball digne i la salut laboral, que parteixen de la idea que, en la narrativa tradicional, és habitual caracteritzar els protagonistes o personatges dels contes a través d'un ofici o d'una activitat laboral determinada.Tots dos contes han estat il·lustrats a partir de les peces de l'antic joc del tangram, un puzle de set peces amb què es poden compondre innombrables figures i que és una eina ideal per desenvolupar continguts relacionats amb les matemàtiques i la geometria. Aquests dos contes estan inspirats en la tradició oriental, al costat d'altres tres títols produïts l'any passat ("El dibuix del rei", "El tresor de Keiken" i "El somni de la papallona"), i el tractament gràfic i de guió s'ha dut a terme amb l'assessorament del Centre Específic de Recerca per a la Millora i Innovació de les Empreses de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

Els dos títols següents, "El gentil i els tres savis" i "La nena i la Lluna", han estat produïts com a resultat de la invitació que l'Institut Ramon Llull va oferir al programa "Una mà de contes" amb motiu de l'última edició de la Fira del Llibre Infantil i Juvenil de Bolonya, que va tenir de convidada d'honor la literatura catalana. Per a l'ocasió, a més de produir aquests dos nous capítols, es va elaborar un tutorial a la pàgina web del programa, a l'abast de tots els públics i amb l'objectiu de gaudir i aprendre amb els més de 70 títols en italià de la col·lecció d'"Una mà de contes".

El capítol "El gentil i els tres savis" és una adaptació del text de Ramon Llull realitzada per Maite Carranza i il·lustrada per l'Àfrica Fanlo. Aprofitant el treball comparatiu que va realitzar Ramon Llull entres les diferents religions del seu temps, l'adaptació per a "Una mà de contes" intenta posar en relleu, sense al·lusions religioses explícites, valors com el diàleg i la convivència entre diferents maneres d'entendre les coses i de compartir la vida.

D'altra banda, "La nena i la Lluna" és un conte il·lustrat per l'artista italiana Cristina Spanò, a partir de dibuixos realitzats pels alumnes de Primària de l'escola Monterumici de Bolonya durant el taller de dibuix organitzat per l'Institut Ramon Llull a la biblioteca Sala Borsa de Bolonya. El text, del també autor italià Antonio Prete, ha estat traduït i adaptat per Teresa Duran. A partir dels somnis, el conte explica, d'una manera màgica i fantàstica, com una nena es fa gran a través d'un misteriós diàleg amb la Lluna.

Finalment, "Mesela i Naim", amb guió original, il·lustració i banda sonora dels alumnes de l'Institut Escola Daniel Magrané de Jesús, al Baix Ebre, va ser el projecte guanyador de l'edició 2017 dels Jocs Florals Escolars de Catalunya, en la categoria de conte il·lustrat. Adaptat per a televisió per l'escriptor Àlex Tovar, ha estat una experiència de col·laboració magnífica en la qual s'ha tingut una especial sensibilitat per mantenir el vocabulari i l'entonació propis de la variant dialectal tortosina.

A l'espera de la propera convocatòria per al 2018, amb "Mesela i Naim" i "En Bao i els seus amics", produït l'any anterior, ja són dos els títols creats per Televisió de Catalunya amb els guanyadors dels Jocs Florals. "Mesela i Naim" va ser premiat per unanimitat del jurat, "per compaginar una tècnica clàssica, com la del teatre d'ombres, amb una estètica futurista pròpia de la imatge electrònica en el tractament d'un tema d'actualitat com el dels refugiats, a l'hora que posa en valor el paper de les entitats solidàries i, especialment, de l'escola, com a espai d'integració social."

Anar al contingut