Una foto de l'equip
El director, Carlos Marques-Marcet, al castell de Montjuïc amb alguns dels protagonistes (Carles Martínez, Clara Segura...)
Visitem el rodatge

TV3 roda "13 dies d'octubre", un telefilm sobre els últims dies de Lluís Companys

Carlos Marques-Marcet dirigeix la "TV movie" que coprodueixen Televisió de Catalunya, Batabat i Lastor Media. Està protagonitzada per Carles Martínez, Òscar Muñoz i Clara Segura

Els últims dies de Lluís Companys centren la nova ficció televisiva de TV3 "13 dies d'octubre", una "TV movie" dirigida per Carlos Marques-Marcet, i coproduïda per Televisió de Catalunya, Batabat i Lastor Media. Hem anat al castell de Montjuïc per veure com es rodava una de les escenes clau del telefilm, el moment de l'afusellament del president Companys. 

Un cos d'home jeu sobre la gespa d'un dels fossars del castell de Montjuïc. L'han afusellat a trenc d'alba i, si li queda un bri de vida, no servirà de res: dos trets l'hi acabaran de prendre. D'aquesta manera s'hauran acabat els 13 dies que el president Companys haurà passat empresonat al castell de Montjuïc, del 3 al 15 d'octubre.

Des de la matinada, l'equip dirigit per Carlos Marques-Marcet ha estat rodant una de les escenes clau de la nova ficció televisiva de TV3, "13 dies d'octubre", l'afusellament del president Companys. Han fet unes dues setmanes de rodatge, d'un total de quatre.

La pel·lícula transcorre durant els 13 dies que passen des que Companys és traslladat a Barcelona, presentat a la capitania general de Catalunya, empresonat al castell de Montjuïc, jutjat i, finalment, afusellat. L'acció se centra en el debat existent entre Companys, l'advocat que intenta defensar-lo i el règim franquista, que el condemnarà i intentarà evitar que esdevingui un màrtir i, per tant, un símbol per a Catalunya i les democràcies europees. 

El director triat per dirigir aquesta producció és Carlos Marques-Marcet, que canvia de registre de la més naturalista i multipremiada­ "10.000 km", per dur-nos el que acaba sent "una reflexió sobre com confrontar la mort".

Rere el guió es troben Alfred Pérez-Fargas i Roger Damès, que han volgut que el film doni la "perspectiva humana" del personatge històric, que mostri el "Companys persona i com afronta la mort". Encara que, per altra banda, el film vol ser també, segons Alfred Pérez-Fargas, "un al·legat contra la pena de mort".

L'actor que dóna vida a Lluís Companys és Carles Martínez, conegut a la televisió per sèries com "Sagrada família", "La memòria dels cargols" o la "TV movie" "El cafè de la Marina", a més de tenir una llarga trajectòria teatral que també el relaciona amb Companys amb el seu "Cambó/Companys", un espectacle d'oratòria parlamentària sobre els fets del 6 d'Octubre de 1934. Per Carles Martinez, està sent "una gran responsabilitat encarar un mite i donar-li humanitat", mentre remarca el doble repte que suposa "fugir del maniqueisme i trobar el vessant humà". De Companys, Carles Martínez en destaca la seva "capacitat seductora".

Al davant , hi tindrà Òscar Muñoz, en el paper del capità Ramón de Colubí, encarregat de defensar Companys, a desgrat. Muñoz ha treballat en teatre, amb directors com Oriol Broggi o Carlota Subirós, i ha participat en sèries de televisió com "La Riera" o minisèries com "Barcelona, ciutat neutral". 

La relació entre advocat i defensat és un dels fils argumentals clau de "13 dies d'octubre". El capità Ramón de Colubí és un personatge força desconegut. Advocat militar, va ser triat a dit per defensar Companys. Ell no ho volia, sobretot perquè el seu germà havia mort amb la revolta militar franquista, a mans de la turba exaltada, i culpava en Companys de tot allò. Malgrat tot, Colubí, que creia en l'honor i la justícia, fa la seva feina tan bé com pot i es guanya el respecte de Companys. El capità acabarà decebut del règim; tant, que durant un temps després de la mort de Companys es dedicarà a defensar altres republicans, en salva uns quants i, finalment, s'exiliarà a Veneçuela, on morirà.

El segon fil argumental mostrarà la part més humana del president, que arribarà gràcies a la presència d'una de les seves germanes, Ramona  Companys. Interpretada per Clara Segura, aportarà "la mirada en femení", no només del president, sinó de la persona: "la història no sempre parla de les dones, però aquestes sempre en recullen la part més emotiva".

La Ramona, la descriu Clara Segura com "una dona amb valentia i coratge". Va aconseguir veure el seu germà dos dies d'aquells 13, després de recórrer, buscant-lo, el dipòsit de cadàvers, la capitania general de Catalunya, l'ambaixada d'Alemanya i, finalment, el castell. L'equip de la pel·lícula ha aconseguit rodar en aquests espais reals de la història. Es podran veure alguns dels llocs on Companys va passar les dues últimes setmanes de vida, però també el que va ser el despatx del president, al Palau de la Generalitat i -fins i tot- el despatx en què el capità general de l'exèrcit a Barcelona, Luis Orgaz, va firmar la seva sentència de mort.

"Una fabulació basada en fets reals, en què la base és la intimitat de Companys", ha definit Carlos Marques-Marcet aquest "13 dies d'octubre", un telefilm on hi ha vocació de versemblança i veracitat del telefilm, però que es pren alguna lleu llicència cinematogràfica. Amb tot, el guió ha tingut la supervisió d'historiadors del prestigi de Josep Maria Solé i Sabaté i fonamenta una gran part de la narració en la documentació històrica trobada més recentment, com ara cartes dels protagonistes, el sumari judicial, la bibliografia historiogràfica, etc.

Clara Segura ha remarcat que, malgrat haver llegit la biografia de Companys, encara hi ha una part de la història que l'ha sorprès, que no s'ha estudiat prou. "Les frases que més increïbles em semblaven han acabar sent les reals", ha remarcat l'actriu.

"13 dies d'octubre" està previst que s'estreni a l'octubre, coincidint amb la commemoració del 75è aniversari de la seva mort. La pel·lícula formarà part del projecte global sobre la figura del president Companys, juntament amb el documental "El viatge de Companys".

"El viatge de Companys"

Des que va ser afusellat per l'exèrcit franquista, el 15 d'octubre de 1940, Lluís Companys ha estat recordat com el president màrtir que va defensar la dignitat del país i la institució fins a la mort. Però la figura de Companys és molt més que això. Lluís Companys va viure intensament les primeres quatre dècades del segle XX, que van ser les més difícils i convulses de la història contemporània catalana i europea: la Primera Guerra Mundial, la revolució soviètica, l'ascens del feixisme i del nazisme, els fronts populars, la Guerra Civil Espanyola i la II Guerra Mundial. Tots aquests fets van canviar la història i Lluís Companys tampoc en va sortir indemne.

Per això, a banda de la pel·lícula, TVC, Batabat i Lastor Media, coprodueixen el documental "El viatge de Companys", que reconstrueix aquest gran trencaclosques que va ser la vida política de Lluís Companys a través de fragments dramatitzats, imatges d'arxiu i la intervenció d'un equip d'historiadors que analitzen i situen cadascuna de les històries sobre la vida del president.

"El viatge de Companys" està dirigit per Joan Gallifa i Antoni Tortajada, de l'Àrea de Nous Formats de TV3, que han preparat els guions juntament amb Eloi Vila. El director històric és Borja de Riquer, que encapçala l'equip d'historiadors format per Soledad Bengoechea, Jordi Casassas (UB), Joan B. Culla (UAB), Arnau Gonzàlez Vilalta (UAB), Manel López (Universitat de Lleida), Andreu Mayayo (UB), Anna Sallés (UAB), Susana Tavera (UB) i Enric Ucelay-Da Cal (UPF).

El projecte global donarà una visió complerta de la figura del president Companys.

GALERIES RELACIONADES
Anar al contingut