Dimecres, a les 23.20, a TV3

Un mite literari encara per descobrir: "L'enigma Verdaguer"

La pel·lícula "L'enigma Verdaguer", que TV3 estrenarà l'11 de setembre, vol acostar als espectadors la figura d'un poeta que, tot i ser un dels més rellevants de les lletres catalanes i espanyoles, és encara un gran desconegut per al gran públic.

Jacint Verdaguer, conegut popularment com a mossèn Cinto, poeta i home d'església, va tenir una vida atzarosa i apassionant. Va viure la glòria literària i es va convertir en el poeta més prestigiós del seu temps. Però les circumstàncies, i el seu propi caràcter indòmit i orgullós, van provocar la seva caiguda. Bandejat de l'església, se li va prohibir dir missa i va haver d'empenyorar els seus llibres per sortir de la indigència econòmica. "L'enigma Verdaguer" és la història de l'ascens i la caiguda d'aquest home, el principal mite literari de la llengua catalana.

La pel·lícula, que es va rodar a principis d'any, s'acosta a la figura de Verdaguer en un intent de trobar l'home darrere del mite a través dels principals fets de la seva vida: des de la seva joventut, recitant els primers poemes entre els companys de l'Esbart de Vic a la font del Desmai, fins als darrers dies, envoltat de familiars i religiosos que volen apropiar-se del seu llegat simbòlic. La pel·lícula situa el poeta al centre de l'acció i en fa un retrat humà i poc complaent que mostra les seves contradiccions interiors, els errors i les petites misèries, però també posa en valor la seva força de voluntat, la solidesa de la seva fe, la seva bondat innata.

Verdaguer va ser un home contradictori i genial. Al mateix temps víctima dels poders socials i econòmics de la seva època, on els dissidents eren vistos com un perill, i poeta ambiciós capaç de generar admiració i respecte arreu del món amb obres com "L'Atlàntida", o "Canigó", i de tocar la sensibilitat del poble català amb poemes com el "Virolai" o l'oda "A Barcelona".

L'enigma Verdaguer comença amb l'enrenou que provoca la mort de Verdaguer, amb la disputa sobre si l'enterrament ha de ser a Vallvidrera, com volen la família i els estaments religiosos, o a Barcelona, com és la voluntat de la gent de la ciutat, que es vol acomiadar del seu poeta. A partir d'aquí fem un salt enrere per trobar-nos amb un Verdaguer jove, que està iniciant la seva trajectòria literària a les trobades que una colla d'amics de Folgueroles fa a la Font del Desmai. El jove enèrgic i ingenu, que comença a fer versos i a confrontar-se amb la seva ambició literària. Després, s'enfilen els moments culminants de la vida del poeta: la seva estada al Palau Moja de Barcelona, la relació amb la Marquesa de Comillas, la coronació com a poeta de Catalunya per part del Bisbe Morgades, l'obsessió per afavorir els més necessitats, la fascinació pels exorcismes, la polèmica sortida de Palau, la suspensió "a divinis" per part del bisbe... fins arribar als articles d'"En defensa pròpia" i, altre cop, tornar a les últimes hores de vida del poeta, amb la redacció "in extremis" dels dos testaments. Tot plegat, un periple vital apassionant que retrata Verdaguer com un home perseguit pels seus dimonis interiors, però també enèrgic i genial.

El repartiment està format per actors de renom com Ernest Villegas, en el paper de Jacint Verdaguer, Roger Casamajor, David Marcé, Diana Gómez, Pere Arquillué, Laia Manzanares, Clara Segura, Bea Segura, Llum Barrera, Dafnis Balduz, Aida de la Cruz, Pepa López, Francesc Orella, Juanjo Puigcorbé, Pau Durà, Carlos Serrano-Clark, Lluís Villanueva, David Vert i Xavi Sais

Diferents localitzacions han acollit el rodatge d'aquesta producció, entre les quals destaquen Barcelona, Vallvidrera, Vilanova i la Geltrú, Cerdanyola del Vallès, Arenys de Munt, Vic, Folgueroles, les Masies de Voltregà i Terrassa. El Museu Can Papiol de Vilanova i la Geltrú s'ha convertit en el castell dels marquesos de Comillas, i al Saló de Cent de Barcelona s'han rodat les escenes amb més nombre de figurants, com el lliurament dels premis dels Jocs Florals o la vetlla del cos de mossèn Cinto.

NOTÍCIES RELACIONADES

Anar al contingut