• La ciència ficció al cinema i estrenes de la setmana
  Veure vídeo

  La ciència ficció al cinema i estrenes de la setmana

  Obre el programa la tria personal de Jaume Figueras; i tot seguit un un reportatge sobre la fascinació cinematogràfica per Mart. "Life on Mars" fa un repàs a l'atenció quie la ciència-ficció cinematogràfica ha fet al Planeta Vermell. Si dècades enrere David Bowie ja es plantejava en un dels seus clàssics si hi havia vida a Mart, és lògic que trepitjar la sorra vermella segueixi atraient a professionals del cinema de gènere. Films actuals com "Life" i "Un espacio entre nosotros", o sèries com la comèdia "Spaced Out", s'apunten al tema. Parlem, de tres estrenes; la primera "Órbita 9", de Hatem Khraiche, una producció espanyola amb el llenguatge de la cinència-ficció amb Clara Lago i Álex González. Parlarem també d'"El otro lado de la esperanza", el magnífic nou treball del finlandès Aki Kaurismäki, que posa el seu humor lacònic i melanconiós al servei de la relfexió sobre els refugiats i el paper d'Europa; finalment, el film d'animació "Your name", del jove japonès Makoto Shinkai.

 • "Life on Mars?": Mart com a destí cinematogràfic
  Veure vídeo

  "Life on Mars?": Mart com a destí cinematogràfic

  Mart, també conegut com el planeta vermell, exerceix una poderosa fascinació en els narradors i guionistes de ciència-ficció. Títols actuals com "Life" (Vida) i "Un espacio entre nosotros" segueixen aportant arguments i imaginari a aquest particular subgènere

 • "El otro lado de la esperanza": el somriure que ve de Finlàndia
  Veure vídeo

  "El otro lado de la esperanza": el somriure que ve de Finlàndia

  La història d'un refugiat sirià a Finlàndia, que és acollit pel treballadors en precari d'un restaurant, és la via del director Aki Kaurismäki per retratar una realitat dura que copsen molt millor els ciutadans que els estats

 • "Órbita 9" i "Your name" completen les estrenes de la cartellera
  Veure vídeo

  "Órbita 9" i "Your name" completen les estrenes de la cartellera

  Ciència-ficció a l'espanyola protagonitzada per Clara Lago i Álex González i l'anime japonès que va guanyar el premi a millor film d'animació al Festival de Sitges són les altres dues estrenes que destaquem aquesta setmana.

 • "Amateurs a l'espai", el documental del mes d'abril
  Veure vídeo

  "Amateurs a l'espai", el documental del mes d'abril

  A 88 sales de Catalunya es podrà veure aquest mes d'abril el documental "Amateurs a l'espai" sobre dos aficionats que intenten construir el primer coet de la història de Dinamarca amb elements que es poden trobar a qualsevol ferreteria.

 • El cartell de Canes 2017, el tràiler d'"It" i les veus d'"El bebé jefazo", a la tria de Jaume Figueras
  Veure vídeo

  El cartell de Canes 2017, el tràiler d'"It" i les veus d'"El bebé jefazo", a la tria de Jaume Figueras

  Jaume Figueras ens parla aquesta setmana de la polèmica al voltant del retoc a la foto de Claudia Cardinale que s'ha fet servir per al cartell de Canes 2017, del rècord que ha batut a YouTube el tràiler del film de terror "It" i dels actors que posen veu al protagonistes de "Bebé jefazo". Us sorprendreu, perquè no són uns xavals, precisament!

 • "Últimos dias en el desierto": revisant Jesucrist
  Veure vídeo

  "Últimos dias en el desierto": revisant Jesucrist

  El director colombià Rodrigo García porta Ewan McGregor de travessa pel desert, revivint els 40 dies que Jesús hi va passar en dejú buscant la comunicació amb Déu. García s'allunya en aquesta ocasió, de les històries realistes, psicològiques i contemporànies. El desert és un personatge més de la pel·lícula, l'entorn ideal per meditar, pregar i connectar més intensament.

 • La Mostra de Cinema Iberoamericà de Lleida, a la tria de Jaume Figueras
  Veure vídeo

  La Mostra de Cinema Iberoamericà de Lleida, a la tria de Jaume Figueras

  Lleida s'omple de cinema amb la 23 Mostra de Cinema Llatinoamericà. Jaume Figueras destaca l'exposició "Cinemes amb història", que es pot veure al CaixaForum", el film colombià "La mujer del animal" i els premis especials que es concediran a l'actor Emilio Gutiérrez Caba i els directors Jordi Cadena i Francesc Betriu.

 • Conversa amb Nausicaa Bonnín i l'estrena de "Ghost in the shell"
  Veure vídeo

  Conversa amb Nausicaa Bonnín i l'estrena de "Ghost in the shell"

  Després de la tria cinematogràfica de Jaume Figueras, que ens porta a Lleida i a la Mostra de Cinema Llatinoamericà, parlem amb l'actriu Nausicaa Bonnín, a qui podem veure a la "tvmovie" "La llum d'Elna", d'estrena a TV3. El teatre és el seu entorn natural, però l'actriu catalana també ha destacat a films com "Tres dies amb la família", on va guanyar el Gaudí a la millor interpretació, o sèries amb l'èxit de "Cites". "La llum d'Elna" és un relat basat en fets històrics que explica la tasca de la Maternitat d'Elna, un centre que va acollir embarassades dels camps de concentració del sud de França. El film, a més, en col·laboració amb la Creu Roja, ha encetat el manifest "Donem llum", una campanya per canviar la situació dels refugiats. I tanquem el programa cinematogràfic d'avui amb un reportatge sobre l'estrena d'una de les pel·lícules que ha generat més expectació en els últims mesos: "Ghost in the shell", versió en acció real del clàssic anime de Mamoru Oshii, del 1995. Ambientat en un futur hipertecnològic, el film està protagonitzat per una agent de policia d'origen cíborg que persegueix delinqüents capaços de piratejar cervells. La versió animada de la història és un dels puntals del cinema de temàtica ciberpunk i va ser la clara inspiradora d'altres referents com la saga de "Matrix". La versió que ara arriba a la cartellera, produïda per un gran estudi de Hollywood i amb Scarlett Johansson al capdavant, planteja un grapat de qüestions sobre la recuperació d'aquest títol fonamental de la ciència-ficció.

 • Ella, robot? Parlem de "Ghost in the shell"
  Veure vídeo

  Ella, robot? Parlem de "Ghost in the shell"

  És una de les estrenes més esperades de la cartellera, la versió amb actors reals del clàssic de l'anime japonès de 1995. Scarlett Johansson interpreta la ciborg protagonista: un cervell humà inserit en una carcassa robòtica. El "Ghost in the shell" original és un dels puntals del gènere "ciberpunk", una branca de la ciència-ficció que explora la relació dels humans amb la tecnologia avançada. En parlem amb el crític de cinema Sergi Sánchez.

 • "David Lynch. The Art Life": un retrat íntim i poètic del director
  Veure vídeo

  "David Lynch. The Art Life": un retrat íntim i poètic del director

  El documental se centra en la infància i adolescència del creador de "Vellut blau" i "Mulholland Drive"

 • Nausicaa Bonnín: "Em fa pànic la comèdia!"
  Veure vídeo

  Nausicaa Bonnín: "Em fa pànic la comèdia!"

  És extravertida, bromista i directa, però a la pantalla l'hem vista, més sovint, en papers dramàtics. Un dels projectes més recents que ha interpretat Nausicaa Bonnín és "La llum d'Elna": una pel·lícula sobre un centre que va acollir mares embarassades dels camps de concentració del sud de França. En aquesta conversa, parlem d'aquesta estrena i repassem la carrera de l'actriu.

 • Bibiana Fernández: "He tingut una relació d'amor furtiva amb el cinema"
  Veure vídeo

  Bibiana Fernández: "He tingut una relació d'amor furtiva amb el cinema"

  Últimament la veiem més sovint al teatre o a la televisió, però Bibiana Fernández manté una relació intermitent i significativa amb el cinema. Hem parlat amb l'actriu de les seves pel·lícules, dels seus inicis a les ordres de Vicente Aranda o Manuel G. Aragón, de les seves col·laboracions amb Pedro Almodóvar i dels seus mites cinèfils.

 • "Un home anomenat Ove": retrat d'un rondinaire de bon cor
  Veure vídeo

  "Un home anomenat Ove": retrat d'un rondinaire de bon cor

  "Un home anomenat Ove" ens presenta una ànima esquerpa i solitària. Un rondinaire que troba la vida injusta i, per extensió, té zero empatia amb l'espècie humana

 • "Una historia de locos": revivint el genocidi armeni
  Veure vídeo

  "Una historia de locos": revivint el genocidi armeni

  El director francès Robert Guédiguian sentia que estava en deute amb els seus ancestres armenis, i això el va motivar a fer aquesta pel·lícula. El retrat d'un moment històric, des del punt de vista de ciutadans d'origen armeni, que va des del primer atemptat, en els anys 20, fins al despertar terrorista dels anys 80. De fons, la necessitat de buscar el perdó dels altres a partir del coneixement de la seva realitat.