Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Testimonis de la guerra, al "Tot es mou"

Visita la seva família a Ucraïna i podria acabar al front

Oleg Tsibi, un ucraïnès que viu a Catalunya des de fa 15 anys, no pot sortir d'Ucraïna i és a la reserva militar, esperant que el cridin a files

"El meu cosí em deia: 'millor que no vinguis, perquè el país no està en condicions' però vaig decidir venir, i ara m'he quedat aquí". Oleg Tsibi és un ucraïnès que viu a Catalunya des de fa 15 anys. El mes de febrer va decidir anar a veure la seva família i els seus amics a Ucraïna, a Ivano-Frankivsk, la ciutat d'on és originari. Tenia un vol per tornar el 27 de febrer cap a Girona, però va esclatar la guerra i a dia d'avui encara no ha pogut tornar.

De fet, podria acabar lluitant al front. Tal com explica ell mateix, "els homes de 18 a 60 anys estan tots a la reserva a l'espera de com evoluciona la situació". Ell, tot i fer molts anys que viu fora del país, també ha estat cridat a files. "De moment estic en reserva militar, fins que m'avisin", comenta. Ell, però, no té cap experiència militar, i per això, en cas que finalment el necessitessin, primer hauria "de fer un curs militar, de dues setmanes, i després sí que hauria d'anar al front". La reserva és llarga i, tal com comenta l'Oleg, "hi ha molts voluntaris que ja són militars i ja estan formats".

 

La guerra per sorpresa

Tot i les advertències que Rússia havia llançat sobre una possible invasió a Ucraïna, a Oleg Tsibi la guerra el va sorprendre. "Tenia contacte amb els meus amics, amb els meus familiars, i ells em comentaven que podia ser que la guerra esclatés, però jo els deia: 'això no pot ser, estem al segle XXI i és un país europeu'", diu.

Imatge en primer pla d'Oleg Tsibi mentre l'entrevisten al 'Tot es mou'
Oleg Tsibi, un ucraïnès que viu a Catalunya, cridat a files (CCMA)

Tsibi no ha patit els atacs directes, però sí els efectes de la guerra. Ivano-Frankivsk "és una ciutat bastant lluny d'atacs, però és una ciutat on es concentra molta gent que marxa de Kíiv". Explica que s'ha convertit en un punt de parada abans de creuar la frontera cap a altres països. "Veiem gent que ha marxat a la frontera i han passat fins a dos dies amb cotxe o caminant", relata. "Ha estat terrible, la veritat".

 

Oleg Tsibi és a Ucraïna amb la seva família i el seu fill. "Ells estan bé, són a casa, tenen de tot", explica, tot i que "troben a faltar casa seva". L'Oleg ja fa 15 anys que viu a Catalunya, on sempre ha treballat de cuiner. "Amb la pandèmia va baixar la feina i me'n vaig quedar sense." Una situació que va aprofitar per passar una temporada a Ucraïna. Ara, només pot anhelar que acabi la guerra. "Espero i desitjo que acabi aviat", tot i que també té por que "si acaba tan aviat, pot ser que acabi molt malament".

ARXIVAT A:
Ucraïna
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut