Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Documentació protegida, al "Tot es mou"

Que no et falsifiquin el DNI! Com fer-ne una còpia amb seguretat per evitar-ne l'ús indegut

La policia d'Elx ha ideat un mètode per evitar que tercers puguin utilitzar les dades oficials dels usuaris en gestions per a les quals no s'havia cedit el document, i es pot dur a terme des del mòbil en quatre passos

La creixent digitalització de la vida, tant pel que fa al lleure com si es tracta d'accions administratives, comporta cada dia més perills. Tot i això, els podem evitar si prenen les precaucions adequades.

El pèrit judicial informàtic forense Bruno Pérez ha explicat al "Tot es mou" com podem evitar que ens falsifiquin el DNI en cas que l'haguem d'escanejar per fer alguna gestió. Actualment ens demanen una còpia escanejada del carnet per a qualsevol requeriment telemàtic, com reservar una habitació un apartament per internet, cosa que milers persones faran ara que s'acosta l'època de vacances

"No hem de portar mai la fotografia del carnet al mòbil; és perillós si es perd o ens el roben. I el telèfon ens el poden obrir de mil maneres."

 

Els perills de les documentacions copiades

Amb l'escaneig d'un DNI qualsevol pot donar d'alta un compte corrent bancari. A partir d'aquí ja pot fer moviments de diners de tota mena i, quan la policia l'investigui, serà la víctima qui aparegui com a titular del compte i, en conseqüència, la persona perseguida legalment pels delictes que s'hagin comès.

 

La policia d'Elx ha divulgat una sèrie de consells a l'hora de compartir el DNI

 

Com protegir la imatge del DNI

La policia d'Elx ha divulgat una manera molt senzilla per curar-nos en salut utilitzant el mateix telèfon.

  1. Per començar, fem la foto del DNI que necessitem, per tots dos costats, si cal.
  2. Obrirem la fotografia i activarem l'editor d'imatges. Tots el mòbils en tenen i sol estar indicat amb la icona d'un llapis.
  3. A l'edició hi ha una opció per introduir un text. Així, podem introduir una marca d'aigua sobre la imatge amb un missatge que invalidi la foto per a qualsevol ús inconvenient. Per exemple: "Còpia exclusiva per..." o "No vàlid per a tràmits administratius".
  4. Amb l'editor també podem difuminar parts de la imatge que no siguin imprescindibles per al tràmit que volem fer, com la data de caducitat o el número de l'equip que ha expedit el carnet. La qüestió és donar el mínim de dades possible.
  5. Per descomptat, la màxima precaució ha de ser no enviar la imatge a cap persona o institució que no sigui oficial.

Per últim, Bruno Pérez ens dona un consell de la seva pròpia collita:

No compartir documents sensibles en grups de conversa o de xarxes socials que no controlem. Tot es pot intervenir, i els hackers no dubtaran a vendre les dades.

El món digital continuarà posant-nos paranys que comprometin la nostra intimitat, però els podem evitar amb una mica de sentit comú, voluntat i paciència per prendre mesures que, en el fons, no ens han de robar gaire temps.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut