Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Al "Tot Es Mou" donem les claus per saber com carregar bé el mòbil

Trucs per carregar la bateria del mòbil

L'expert en tecnologia Toni Noguera ens parla dels dubtes i mites de la bateria dels nostres dispositius

Ja carregueu bé el vostre telèfon mòbil? La bateria de tots els nostres dispositius està envoltada de dubtes i mites. L'expert en tecnologia Toni Noguera ens en dona les claus al "Tot es mou" per posar-hi remei i posar-nos les piles.

 


Vida útil de la bateria del mòbil


La vida útil de les bateries és el que ens preocupa més a tots. És normal perquè, al final, com tot, es van fent malbé amb el temps.
El que volem és ampliar-ne la seva vida útil. Més enllà de si la degradació de les bateries es tracta d'obsolescència programada o no, hem de veure com cuidar-les. Sobretot ara que no és tan fàcil ni tan barat canviar-les i substituir-les per bateries noves. Abans era molt fàcil. Hem de saber carregar-les bé, però el primer que s'ha de fer és aplicar consells per estalviar bateria.

Abans de res, al nostre mòbil podem veure un resum de l'estat de la bateria i el seu consum. En un telèfon Android, trobarem les opcions de bateria en el menú de Configuració. En un telèfon iPhone, hem d'anar a Configuració i a Bateria. Allà veurem els cicles de càrrega que hem fet, les hores d'ús i les apps que ens consumeixen més bateria el dia anterior i els darrers 10 dies. També podem veure-hi la salut de la bateria.

 

 

Com gastar menys bateria

Com gastar menys bateria
Com gastar menys bateria (CCMA)1- Abaixar la brillantor de la pantalla.


La pantalla és la principal causa del consum de bateria. Cada cop són més grosses, més brillants i, per tant, consumeixen més. Reduir la brillantor, o desactivar la configuració automàtica, establir un fons de pantalla fosc i fer servir modes obscurs en reduirà el consum, sobretot en pantalles OLED. També hem d'establir un bloqueig automàtic de la pantalla curt.

 


2- Identificar les apps que més consumeixen i evitar-les.


Millor no jugar amb el mòbil, o jugar el mínim. Millor veure els vídeos en pantalles grans, com la tele o la tauleta, que al telèfon.


3- Apagar les dades mòbils, wifi, GPS, Bluetooth...


Quan estem a un lloc on tenim wifi disponible, és preferible, consumeix menys, és més estable. Quan tenim wifi, millor desconnectar les dades mòbils. Si estem a una zona on no tenim bona connexió, millor posar el mode avió.


4- Desactivar actualitzacions en segon pla.

Deshabilitem les notificacions de les aplicacions que no ens interessen i ens consumeixen energia.


5- Encendre el mode d'estalvi d'energia sempre que sigui possible.

Tot això és per fer que consumim menys bateria, que és la primera norma per no esgotar la seva vida útil. Però també podem tractar millor la bateria, carregar-la bé.

 

Com allargar la vida de la bateria

Com allargar la vida de la bateria
Com allargar la vida de la bateria (CCMA)


 
1- Procurar consumir menys bateria, aplicant els consells anteriors.


2- Evitar temperatures extremes. Posats a triar, millor que el mòbil estigui a un lloc fred que amb calor, la calor evapora el líquid electròlit.


3- Evitar càrregues superràpides. Estan de moda, són molt útils, però estressen la bateria. És preferible sempre una càrrega lenta. Fins i tot la càrrega per USB als ordinadors o al cotxe, amb un amperatge baix, tenen millor cura de l'estructura de la bateria.


4- Càrrega sempre entre el 20% i el 80% de la capacitat. Fins i tot 40%-60%. Els extrems són dolents per a la bateria, així que ni l'hem de tenir sempre al 100% ni hem de deixar que es descarregui per complet. Tampoc ens obsessionem. Els electrons del liti van d'una banda a l'altra quan carreguem i fer que estiguin completament carregats o descarregats estressa l'estructura atòmica dels components. No passa res per deixar tota la nit carregant el telèfon, avui en dia, quan arriben al 100%, aturen la càrrega. Apple, per evitar que els seus telèfons estiguin tota la nit al 100%, té l'opció "Càrrega optimitzada".


5- Utilitzar els cables originals, o certificats, amb empreses de confiança. Evitar els carregadors i cables massa barats. Fins i tot els barats poden no transmetre dades o escalfar massa els dispositius.


Hem de comprovar la configuració de voltatge, potència en watts i amperatge i comprar cables i carregadors que tinguin característiques recomanades pel dispositiu.Tipus de cables USB

Tipus d'USB que existeixen
Tipus d'USB que existeixen (CCMA)La Comunitat Europea treballa per imposar un cable únic, el USB-C, va votar a favor d'imposar-lo a principis d'any. És reversible i cada cop el veiem en més dispositius.

 


Unitats de càrrega

Unitats de càrrega de les bateries
Unitats de càrrega de les bateries (CCMA)

 

  • Els ampers (A) són la unitat que mesura la intensitat. La corrent elèctrica. És a dir, la quantitat d'electrons que passen pel cable. Com més amperatge, més electrons, més quantitat d'energia circula cap al telèfon mòbil.
  • Els mil·liamperes/hora (mAh) és, per resumir-ho, el que ens indica l'autonomia d'un dispositiu. Quant més mAh, més autonomia té un dispositiu, és a dir, quants més mAh, més hores el podrem fer servir sense haver de carregar-lo de nou. La mitjana actual és de 3.000 mAh per a un telèfon mitjà.
  • Els volts (V): La diferència de potencial, la tensió elèctrica, entre un extrem i l'altre del carregador. Com més voltatge, més ràpid circulen els electrons, l'energia, cap al telèfon mòbil.
  • La potència: es mesura en watts (W). Un resum de la capacitat de càrrega, perquè és el resultat de multiplicar la intensitat, els ampers, pel voltatge. Velocitat per quantitat.


Veurem que la majoria de carregadors moderns són de 5 volts i 2 ampers, és a dir, 5x2= 10 Watts.

Aquests són els valors que hem de mirar, per exemple, per assegurar-nos que el nostre dispositiu es carrega de forma òptima.

En la majoria de casos, si és un carregador de telèfon igual, res greu.


Els telèfons tenen càrregues intel·ligents i agafaran la càrrega mínima de l'altre carregador, per evitar passar-li massa potència.
El millor és mirar el carregador original, o els documents tècnics del dispositiu i comprar un carregador amb especificacions similars a les recomanades.

Ara que tenim les dades tècniques al cap, és quan podem parlar de dispositius de càrrega. Especialment perquè sabem que la bateria rarament ens dura un dia sencer d'ús.BATERIES EXTERNES


Les actuals són un 30% més petites que la generació anterior, gràcies a noves tecnologies de bateries de polímer de liti. Cada cop tenim més bateria en menys espai. Hi ha models amb connexió USB-C i USB que poden carregar a la vegada dos aparells. Compten amb fins a 6 mesures de seguretat per evitar el sobrevoltatge, la sobrecorrent, el sobreescalfament, la sobrecàrrega, la sobredescàrrega i els curtcircuits.

 


CABLES DE CÀRREGA


Cal evitar els cables barats. Els cables de més qualitat permeten la càrrega ràpida i transferència ràpida de dades. Els més resistents estan recoberts de niló trenat i les connexions estan acabades en plàstic per ser més flexibles i resistents al pas del temps.
El millor és tenir, com a mínim, un metre de longitud.

 


CÀRREGA SENSE FILS


Com dèiem, la Unió Europea obligarà les empreses fabricants de dispositius a tenir un cable únic, l'USB-C. Però aquest no és el futur.
El futur és la càrrega sense cables. La gran majoria d'empreses utilitza el protocol Qi (Xi). Es pot carregar amb la carcassa del telèfon posada de forma molt més còmode. La llàstima és que, de moment, carrega més lent.

Ja s'investiga com millorar la tecnologia. Per exemple, Xiaomi està treballant en un protocol de càrrega sense fil que també té versió de càrrega superràpida, amb fins a 80 watts, capaç de carregar el 100% de la bateria en 19 minuts.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut