Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Mesures de xoc per aturar la Covid

Toc de queda: dubtes sobre la restricció de la mobilitat nocturna

El sotsdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado, ha procurat aclarir, al "Tot es mou", amb Helena Garcia Melero, els principals dubtes sobre el confinament nocturn i la resta de mesures anticontagi dictades amb l'estat d'alarma

Carles Claret Vilaseca

Tenint en compte el paquet de mesures aplicades pel govern en el marc de l'estat d'alarma decretat per Pedro Sánchez, a la ciutadania se li presenten molts dubtes al voltant de la circulació i mobilitat en la franja que va de les 22.00 a les 6.00.

Sergio Delgado, sotsdirector de Protecció Civil, ha intentat aclarir-les al "Tot es mou", mitjançant les preguntes d'Helena Garcia Melero. De fet, la mesura va enxampar per sorpresa molta gent diumenge al vespre.

També molts ciutadans se'n queixen i mostren indignació pel criteri, però Delgado apunta que "totes les mesures es prenen per motius sanitaris o epidemiològics i, com més restrictives són, més complexitat porten a l'hora de fer-les complir".

L'estat d'alarma i totes les mesures dictades per la Generalitat van entrar en vigor ahir al vespre mateix. Per Delgado, "tenint en compte que era la primer nit i veníem de cap de setmana, la valoració és positiva. Pensem que a partir d'avui i de cara al proper cap de setmana, el compliment per part de la ciutadania serà generalitzat".

 

PREGUNTES I RESPOSTES

En quins casos es pot sortir de casa entre les 22.00 i les 6.00?

Per motius inajornables i excepcionals. És a dir, situacions d'emergència: sanitària o de necessitat d'abastir-se d'algun medicament; atenció d'un familiar o d'una persona depenent que ho necessiti, o activitat laboral que s'hagi desenvolupar presencialment. En resum, causes de força major, tasques inajornables o emergències. Tots els moviments no relacionats amb aquestes premisses es volen evitar amb la normativa.

 

Els desplaçaments de 22.00 a 6.00 han de ser per motius justificats i mai entre domicilis particulars
Els desplaçaments de 22.00 a 6.00 han de ser per motius justificats i mai entre domicilis particulars (CCMA)

 

Què li semblen la majoria d'excuses que posen els ciutadans per superar els grups de sis persones o autodenominar-se "nucli familiar"?

D'entrada, cal constatar que som conscients que la informació no arriba a tothom i, tot i l'esforç que fem tots plegats, no som capaços de fer entendre l'objectiu de les normes.

"Fa molts mesos que expliquem que la mascareta és un escut que ens protegeix i, en el moment que ens la traiem, hi ha risc de contagi."

L'àmbit sanitari ens ha explicat que la interacció en públic sense mascareta provoca la transmissió del virus.

"Es prohibeix menjar en grup a la via pública perquè enretirar-se la mascareta, beure, fumar i parlar de prop és un altre element de contagi."

Si això ho fan grups de joves -fet que no impedeix que necessitin relacionar-se com ho necessitem tots- poden acabar encomanant el virus als pares i avis amb qui viuen. Això és el que tots plegats hem de pensar, que som part de la cadena de transmissió.

 

Així està del tot prohibit menjar i beure a la via pública?

La norma diu que si una persona recull una comanda d'un lloc on fan menjar per emportar-se, tot i que no és la millor opció des del punt de vista sanitari, pot menjar-se-la al carrer malgrat que es retira la mascareta en un espai públic i hi ha risc de contagi.

"Tot i que no és la millor opció des del punt de vista sanitari, es pot menjar al carrer, fins i tot junts amb convivents, però hem de saber que ens enretirarem la mascareta en un espai públic i hi ha risc de contagi."

Tampoc és sancionable que ho facin dues o més persones si són convivents, però no és recomanable. El que no està permès és menjar en grup agafant la comanda i portant-la a una trobada amb més persones en un parc, per exemple. L'objectiu de la normativa és evitar aquests "pícnics" i contagis per interacció social.

"L'objectiu de la normativa és evitar 'pícnics' i contagis per interacció social."

 

Està prohibit menjar i beure en grup a la via pública pel risc de contagi que comporta
Està prohibit menjar i beure en grup a la via pública pel risc de contagi que comporta (CCMA)

 

Fins a quina hora es podrà comprar menjar per emportar-se o demanar-ne a domicili?
 

"Es pot anar a buscar a l'establiment per emportar-se'l fins a les 21.00. El lliurament a domicili, es podrà fins fer fins a les 22.00."

 

Es pot fumar pel carrer?

La norma, en aquest sentit, és ben clara: no es permet fumar a la via pública si no es pot garantir la distància de seguretat. Exhalar el fum comporta la dispersió de partícules que poden provocar contagi, fins i tot més lluny que els aerosols de la respiració normal. Cal afegir aquesta alerta a les restriccions anteriors que ja prohibien fumar prop de centres escolars o sanitaris.

"No és permet fumar al carrer si no es pot garantir la distància de seguretat."

 

Fumar a la via pública està permés si es maté la distància
Fumar a la via pública està permès si es manté la distància (CCMA)


Es pot anar o tornar de la segona residència en la franja de mobilitat restringida?

No, aquesta mobilitat és entre domicilis. No es considera un viatge, o sigui, un desplaçament per motius laborals o el retorn a casa després d'una estada a fora per treballar. L'excepció de la norma, en aquest cas, no és per desplaçaments voluntaris, sinó per motius justificats lligats a temes de feina.

 

Fins a quina hora es pot tornar a casa venint del teatre o d'un concert i com podem justificar que en venim si ens atura la policia?

"Cal dur l'entrada. Si, a més, hem dedicat uns minuts a emplenar la declaració autoresponsable amb el motiu concret, molt millor."

La idea és no alterar la programació cultural, no pas aprofitar que s'ha anat al teatre per tornar a casa tan tard com es pugui amb la justificació. La justificació només ha de servir per tornar a casa més tard de les 22.00.

 

Sergio Delgado ha aclarit dubtes dels telespectadors del
Sergio Delgado ha aclarit dubtes dels teleespectadors del "Tot es mou" (CCMA)

 

Les activitats esportives reben el mateix tracte que les culturals?

Les activitats esportives limiten l'activitat fins a les 21.00. La resolució ho marca així. El debat ha estat posat sobre la taula i estem estudiant la manera de tenir obertes les instal·lacions esportives dins la franja i deixar un marge per tornar a casa abans de les 22.00.

"De moment, els equipaments esportius han de tancar a les 21.00."

 

Hi haurà sancions?
La norma està publicada des de diumenge, 26 d'octubre, al vespre, amb l'objectiu que es compleixi. Per tant, si no es compleix, se sancionarà.

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut