Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
L'auge dels defensors de la Terra plana, al "Tot es mou"

Terraplanisme: ciència, creença o riota?

Defensar que el nostre planeta és pla, i no rodó, pot sonar una mica eixelebrat, però aquells que ho fan cada vegada guanyen més adeptes, alguns dels quals són famosos i ajuden a propagar més la causa. És possible que tinguin raó?

Amb les teories de Copèrnic o Galileu i els viatges de Magalhães i Elcano, el fet que la Terra és un cos esfèric sembla una qüestió científicament demostrada. Si més no, aquesta és la creença de la majoria dels seus habitants. Però hi ha un col·lectiu de persones relativament creixent a tot el món que defensen el contrari, que la Terra és plana.

La Societat Terraplanista (International Flat Earth Society) es va fundar als Estats Units el 1956. No va ser una iniciativa massa reeixida, sobretot després de l'arribada de l'home a la Lluna una dècada després, però sembla que ha trobat que el segle XXI és el seu moment.

L'arribada d'internet i de les xarxes socials, terrenys del tot propicis per a tota mena de teories conspiranoiques, li ha proporcionat l'hàbitat perfecte per propagar les seves idees. Més de 500 persones van assistir a una convenció terraplanista el 10 de setembre a Barcelona, i aquesta xifra es queda curta comparada amb les d'altres països on la societat està més ben arrelada.

 

Vivim sobre un disc

Per als terraplanistes, el nostre planeta té la forma d'un disc, òbviament pla, en posició horitzontal. Al centre del disc hi hauria allò que coneixem com a Pol Nord. El Pol Sud no existiria, o, més aviat, es tractaria d'un mur de gel de 45 metres l'alçada que envolta tota la Terra. Això desactivaria la principal crítica que se li fa al terraplanisme: si la Terra és plana, per què la gent no cau en arribar al seu suposat límit. Dilema solucionat, doncs.

 

 

 

Els defensors d'aquesta teoria també sostenen que l'experiència des de l'espai, que des de fa dècades ha demostrat amb imatges la forma esfèrica de la Terra, és una farsa. Les agències espacials com la NASA, diuen, estan conxorxades amb Hollywood i només serveixen per malbaratar diners públics.

Però, si fem cas d'en Pere Renom al "Tot es mou", no cal sortir a l'espai exterior per demostrar que la Terra és esfèrica. Ho podem comprendre pel simple fet d'observar de nit com els estels van sorgint rere l'horitzó. I això entre molts altres experiments igual de fàcils de fer.

 

El veredicte de les xarxes socials

Per tant, el terraplanisme no és una teoria viable empíricament. No és un fenomen científic sinó més aviat social, relacionat amb corrents contestataris o directament negacionistes de tot, que es justifiquen a través de la denúncia de complots invisibles. Curiosament, entre aquells que creuen que la Terra és plana també han proliferat els activistes antivacunes en temps de covid. El cas més famós és Kyrie Irving, l'estrella de l'NBA, que ha tingut problemes per continuar jugant als Estats Units en haver-se negat a vacunar-se.

Si bé les vies de comunicació digitals han beneficiat aquest creixement del terraplanisme, es pot afirmar que en aquest moment també són el seu principal enemic, com ho demostra la dura realitat dels mems satírics, que proliferen exponencialment cada vegada que una associació terraplanista fa una declaració pública o organitza un acte com el de Barcelona.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut