Tecnologia: és millor un portàtil o un PC de sobretaula?
Quan es tracta d'escollir un dispositiu electrònic amb pantalla, cada cop tenim més on triar. L'expert en tecnologia Toni Noguera ens ajuda a triar amb criteri
Tecnologia: és millor un portàtil o un PC de sobretaula?
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Consells de tecnologia al "Tot es mou"

Tecnologia: és millor un portàtil o un PC de sobretaula?

Quan es tracta d'escollir un dispositiu electrònic amb pantalla, cada cop tenim més on triar. L'expert en tecnologia Toni Noguera ens ajuda a triar amb criteri

TEMA:
Tecnologia

Mòbils amb pantalles grans, tauletes, ordinadors portàtils, ordinadors de sobretaula… Quan es tracta d'escollir un dispositiu electrònicamb pantalla, cada cop tenim més on triar. Amb tots podem mirar el correu, veure vídeos i visitar pàgines web, però posats a gastar-nos uns diners, què surt més a compte: una tauleta o un ordinador portàtil? L'expert en tecnologia Toni Noguera ha passat pel "Tot es mou" per ajudar-nos a triar amb criteri.

 

Els smartphones, cada cop més usats


Darrerament el món està dominat pels telèfons mòbils. De fet, els ordinadors (de sobretaula i portàtils) portaven uns anys caient en picat de vendes… fins que va arribar la pandèmia.

Vendes d'ordinadors del 2006 al 2020
Vendes d'ordinadors del 2006 al 2020 (CCMA)Un cop ens ha tocat practicar el distanciament social i, per tant, teletreballar, o estudiar des de casa, el món ha tornat a dirigir la mirada als ordinadors. Sembla que els números s'estabilitzaran de nou a partir d'aquest any.

La cosa és que els telèfons mòbils ens permeten fer cada cop més coses sense dependre d'un ordinador clàssic. Es demostra amb el trànsit d'internet: des de fa uns anys, la gran majoria passa pel telèfon mòbil.

Tràfic web des d'Smartphone del 2011 al 2021
Trànsit web des de smartphones del 2011 al 2021 (CCMA)Pel que acabem de veure, consumim preferentment continguts amb telèfons mòbils, i quan ens toca treballar agafem ordinadors. El problema que ens trobem, però, és que cada cop és més difícil trobar les diferències entre uns i altres dispositius.

 

El mòbil substitueix l'ordinador?

 

Els Smartphones
Els smartphones (CCMA)

 

Un mòbil avui en dia és capaç de fer tot el que podria fer un ordinador. Però hi ha molts matisos, i la gent que ha intentat omplir un excel amb el mòbil ho sap.

Escriure i treballar amb un mòbil és més difícil perquè té la pantalla petita.


Tot i això, cada cop és més fàcil connectar els mòbils a pantalles més grans quan fa falta. Existeixen dispositius com el Samsung Dex o altres solucions de software.

No és la millor solució per fer tasques que requereixin molta potència de processament: edició de vídeo, per tenir un exemple. Per molt que augmentin les possibilitats del mòbil, tenen dues limitacions importants: la mida i el funcionament amb bateria en comptes de connexió al corrent.

 

Les tauletes, una opció intermèdia

 

Les tauletes
Les tauletes (CCMA)


L'altra opció són les tauletes, que sens dubte ens donen més superfície de pantalla per consumir, permeten escriure amb més precisió, s'acompanyen de llapissos digitals, són més silencioses… però tenen problemes molt semblants als telèfons.

Sí que es poden connectar teclats i ratolins a la majoria, però...

 • L'entrada d'informació tàctil és molt menys precisa que la que aconseguim amb teclat i ratolí.
 • Sistema operatiu i aplicacions bastant limitats a les especificacions de hardware: envelleixen més ràpid i tenen més limitacions en les possibilitats.
 • Ordenar arxius i posar ordre és més difícil en un sistema mòbil.

 

L'ordinador, dedicat al teletreball

 

Els PC de sobretaula
Els PC de sobretaula (CCMA)


El futur cada cop serà de tecnologies més convergents, i potser d'aquí una dècada serà igual quin dispositiu tenim perquè treballarem en un sol entorn en el núvol que s'adaptarà a la pantalla que tinguem al davant. Però avui en dia, els ordinadors continuen sent superiors quan es tracta de treballar sense limitacions, moure arxius i carpetes, fer servir programes exigents…

El portàtil et dona la possibilitat de fer-ho allà on sigui que vulguis treballar, però acaba envellint més ràpidament que un de sobretaula perquè el hardware de seguida queda antiquat.

 

Els portàtils
Els portàtils (CCMA)Tenen més potència, però són menys portables i la bateria els dura menys que una tauleta.

Un ordinador de sobretaula el pots anar millorant conforme necessites més RAM, millor gràfica, una nova pantalla…

Però si teniu l'oportunitat, la millor opció és quedar-se amb el millor de tot el món amb els portàtils híbrids, com ara les Surface Laptop.

 

 

Resum:


SMARTPHONES

 

 • Indispensables, amb gran versatilitat
 • Màxima mobilitat
 • Facilitat d'ús
 • EN CONTRA: pantalles massa petites per a segons quina activitat

 


TAULETES

 

 • Durada de la bateria més llarga
 • Més petites i lleugeres, més fàcils per al transport
 • Optimitzades per al consum de multimèdia i jocs, i la creació
 • EN CONTRA: no estan fetes per a la productivitat.

 


ORDINADORS PORTÀTILS

 • Més potents i igualment portables
 • Els programes solen tenir més funcions
 • Dissenyats per a la productivitat: treballar i estudiar
 • EN CONTRA: problemes d'envelliment prematur

 


PC DE SOBRETAULA

 • Molta més potència
 • Escalabilitat: es poden anar actualitzant components
 • Màxima versatilitat
 • EN CONTRA: no estan fets per sortir de casa
ARXIVAT A:
Tecnologia

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut