SIBO: què és el trastorn que s'ha fet viral aquest estiu?
SIBO: què és el trastorn que s'ha fet viral aquest estiu?
L'epidèmia de moda a les xarxes

SIBO: què és el trastorn que s'ha fet viral aquest estiu?

Els metges alerten del perill que suposa l'autodiagnòstic del sobrecreixement bacterià de l'intestí prim i afirmen que s'estan produint molts falsos positius

Fa uns anys ja va passar amb el gluten: alguns usuaris amb molts seguidors a les xarxes es van fer ressò de consells i dietes cel·líaques sense ser-ne professionals autoritzats. Ara, està passant el mateix amb el SIBO, un trastorn que altera el funcionament del budell.

També conegut com a proliferació bacteriana de l'intestí prim, el SIBO no és pas una moda sinó que ha existit des de fa temps. Però aquest estiu s'ha fet viral a les xarxes després que alguns "influencers" en parlessin sense coneixements mèdics des dels seus perfils amb el perill que això implica.

Aquest estiu s'ha fet viral a les xarxes després que alguns 'influencers' en parlessin
Aquest estiu s'ha fet viral a les xarxes després que alguns "influencers" en parlessin

El doctor Jordi Serra, cap de la secció de motilitat digestiva de l'Hospital Vall d'Hebron, assegura que "les xarxes són capaces de crear en si mateixes una epidèmia" i creu que el boom del SIBO s'ha produït, en part també, per la pressió estètica que pateixen molts joves.

Què és el SIBO i quins símptomes té?

Els professionals no defineixen el SIBO com una malaltia, sinó com un trastorn causat pel sobrecreixement bacterià de l'intestí prim. És un fenomen que apareix quan hi ha algun element dins del budell que impossibilita la funció de neteja de forma regular. 

No és fàcil detectar-ne els símptomes perquè són bastant similars a moltes altres malalties. Però, en general, podem tenir molèsties abdominalssensació d'estar inflat o, fins i tot, diarrea.

 

Els perills de l'autodignòstic

Un altre efecte del boom d'aquesta malaltia a les xarxes és l'autodiagnòstic. El doctor Serra afirma que el test d'autodiagnòstic que moltes persones es fan al laboratori no és tan fàcil d'interpretar com sembla i, com a conseqüència, "s'estan produint molts falsos positius". Per això, el més important és demanar cita al metge per assegurar-nos que tenim SIBO i no una altra malaltia.

Afortunadament, la manera de comprovar si patim o no aquest trastorn és força senzilla perquè es fa amb un test d'alè. La prova consisteix a prendre's un sucre i bufar dins d'unes bosses. La part més complicada és saber llegir i interpretar de forma correcta les corbes un cop tenim els resultats.

La manera de comprovar si patim o no aquest trastorn és a través d'un test d'alè

Un antibiòtic, el tractament

Si finalment el metge ens confirma que tenim SIBO, hem de saber que el tractament també és senzill: es tracta d‛un antibiòtic que no té efectes sobre la resta del cos i que només actua al budell. Tot i que és cert que hi ha malalts que estan especialment predisposats a patir aquest trastorn, com els que s'han sotmès a cirurgies digestives, en aquests casos, el tractament s'hauria d'anar repetint.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut