Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Més d'un 20 per cent de l'aigua potable ve del mar

Saps d'on ve l'aigua que surt de la teva aixeta?

La sequera fa que les dessalinitzadores estiguin treballant al màxim. En poc més de cinc hores, l'aigua de mar ja surt absolutament potable per les aixetes. Però, com funciona una dessalinitzadora? Quines poblacions no tenen restriccions gràcies a aquestes plantes de tractament?

Hi ha llocs de Catalunya on l'aigua que es fa servir prové, al cent per cent, del mar. Evidentment, abans d'arribar a les aixetes aquesta aigua ha de dessalinitzar-se i rebre un tractament que la potabilitzi. Després ningú pot distingir si aquella aigua és de mar, de riu o de pou!

Com arriba l'aigua de mar a la nostra aixeta?

L'aigua de mar que arriba a les dessalinitzadores no s'extreu de les zones de bany. En el cas de la dessalinitzadora de la Tordera (ITAM Tordera), l'aigua arriba des d'una presa oberta situada a 30 metres de profunditat i a 800 metres de la costa, a prop de Blanes. A l'ITAM Llobregat, l'aigua arriba des de dues torres a 30 metres de profunditat i a 2,2 km de la platja del Prat. El cap de planta d'aquesta instal·lació, Carlos Miguel, explica que "després de fer estudis i proves es va determinar que en aquests punts l'aigua de mar té una qualitat òptima que garanteix el bon funcionament de les dessalinitzadores."

Imatge de dos dipòsits d'aigua d'una planta potabilitzadora
La dessalinitzadora del Prat treballa a ple rendiment

Carlos Miguel també comenta que un cop a la planta, abans de dessalinitzar-la, l'aigua s'ha de netejar perquè no tingui microbis, partícules en suspensió ni algues. Aquesta aigua pretractada es bombeja a molt alta pressió perquè passi per unes membranes semipermeables que la sal no pot travessar. Al final del procés, per un tub surt aigua amb un alt percentatge de sal i per una altra canonada surt aigua dessalinitzada. Aquest procés és l'osmosi inversa. De cada 100 litres d'aigua de mar, se n'obtenen 45 litres sense sal.

Però l'agua dessalinitzada encara no és apta per al consum humà, i s'ha de remineralitzar abans que s'incorpori a la xarxa de distribució.

 

Aigua de mar per a més d'un milió i mig de persones

La dessalinitzadora de la Tordera, a Blanes, abasteix Blanes, Lloret de Mar, Tossa i també algunes poblacions del nord del Maresme. La seva producció actual és de 57.600 metres cúbics per dia.

A l'ITAM Llobregat, la quantitat d'aigua que es dessalinitza i potabilitza és gairebé el triple: 160.000 metres cúbics per dia. Una quantitat amb la qual es dona servei a més d'1.300.000 persones. Quan es va inaugurar l'any 2009, la dessalinitzadora del Llobregat era la més gran d'Europa.

Zona que abasteix l'Ens Aigües Ter-Llobregat

L'aigua de la dessalinitzadora del Llobregat abasteix les poblacions que hi ha entre Abrera i Sant Joan Despí i també se n'envia a l'estació distribuïdora de la Trinitat, a Barcelona, que és la que regula l'entrega a gran part de la xarxa de l'Ens d' Abastament Aigües Ter-Llobregat, i des d'on pot arribar a diverses poblacions. Més d'un 20 per cent de l'aigua que es distribueix en aquesta xarxa prové del mar.

 

L'ús de les dessalinitzadores creixerà?

El meteoròleg Francesc Mauri creu que sí, que cada cop es farà més ús de les plantes dessalinitzadores per dues raons principals: a Europa pel canvi climàtic i a nivell mundial per l'augment de la població. Mauri ha explicat que fa 2.000 anys, a la Terra vivien 200 milions de persones. En 1.800 anys, la població es va multiplicar per 5 i la població mundial era de 1.000 milions. A finals del 2022, a la Terra hi viurem 8.000 milions de persones. És a dir, en només 210 anys la població s'ha multiplicat per 8.

El meteoròleg Francesc Mauri preveu un augment de l'ús de les dessalinitzadores

Mentre la població creix, els recursos hídrics d'aigua dolça no ho fan, més aviat minven per les sequeres originades pel canvi climàtic i, en canvi, la superfície del planeta està coberta majoritàriament per aigua de mars i oceans que es pot dessalinitzar i potabilitzar per a l'us quotidià. Tot i que les dessalinitzadores necessiten energia per produir l'aigua, l'objectiu de les noves instal·lacions serà utilitzar únicament fonts d'energia renovable.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut