Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Consells de salut, al "Tot es mou"

Quin sopar et cuinaria un nutricionista a casa seva?

Julio Basulto, autor del llibre "Come mierda", ho té clar: no ens oferirà cap aliment ultraprocessat, que, afirma, són responsables de moltes patologies cròniques i morts evitables

"El 32% de les calories que prenem catalans i espanyols són ultraprocessats". Aquesta és la dada que, segons explica ell mateix, va impulsar el dietista i nutricionista Julio Basulto a escriure "Come mierda", un llibre que intenta orientar els lectors en la complicada tasca de menjar bé davant la gran oferta de productes no saludables. "La gent no en sap, de nutrició i d'alimentació i està en mans de la indústria alimentària, que li diu què ha de menjar", explica.

El títol del llibre agafa com a punt de partida la literatura científica, que qualifica els productes poc nutricionals com a "junk" o "trash food". "Per què no podem parlar de merda, que, segons la RAE, és una cosa mal feta o de mala qualitat, com els ultraprocessats, que tenen una qualitat nutricional baixíssima? Vaig pensar que per què no podíem anomenar les coses pel seu nom?".

 

L'excepció que confirma la regla

Basulto comenta que molts dels aliments considerats no saludables han deixat de ser una excepció, i que s'han convertit en productes que es consumeixen diàriament. I recorda que aquest menjar ultraprocessat és responsable de "les primeres causes de mort evitables, i la major part de les patologies cròniques, el 90%". Per això creu que era necessari escriure aquest llibre.

 

El millor consell per acabar amb els hàbits d'alimentació no saludables és, segons ell, no tenir accés a aquest menjar. "Si tu obres la nevera, el congelador, el rebost, i no estan plens de merda, no t'ho prendràs", comenta. I recorda que a molta gent li pot semblar que aquest tipus de menjar no l'afecta, però que a "avui a Espanya la gent dels 65 als 80 anys passen vint anys en un cos xacrós per culpa, sobretot, dels mals hàbits". Basulto recorda que hi ha molta gent que té malalties i problemes de salut crònics que es podrien evitar "només deixant com a una excepció, poques vegades l'any, no poques vegades al dia, el que de veritat ha de ser excepcional".

 

Embotits, begudes ensucrades… quins aliments s'han d'evitar?

En el seu llibre, Julio Basulto fa una llarga llista d'aliments processats que hauríem de reduir o eliminar de la dieta. Entre aquest, n'hi ha alguns de tan quotidians com ara els aperitius dolços o salats, les begudes alcohòliques, les begudes ensucrades, les carns processades, com el fuet, el pernil o les hamburgueses, els cereals per a l'esmorzar, o la xocolata, entre molts d'altres. La llista és llarga, però recorda que per menjar encara "queda tota la resta"

Imatge en primer pla d'un xoriç dins d'una pell de plàtan
Els embotits s'haurien d'evitar segons l'OMS (Pixabay)

 

Quan se li pregunta què ens serviria si ens convidés a sopar, ho té molt clar: "una amanida completa amb llegums i fruits secs, uns tomàquets verds fregits, i una lasanya vegetal amb soja texturitzada i moltes verdures i una beixamel de soja". I de postres, "fruita, esclar", i per beure "aigua de l'aixeta, que és molt bona i, a més a més, ecològica". I assegura que no ens serviria alcohol, i recorda que "engreixa tant com les begudes ensucrades i causa 2,8 milions de morts".

Tampoc ens donaria embotits, i puntualitza que l'OMS i el Fons Mundial per a la Investigació del Càncer diuen que s'haurien d'evitar. "És una recomanació molt rotunda per una entitat com aquesta. Només ho diuen per a les begudes ensucrades i els càrnics processats" comenta, i recorda que la ingesta d'aquests aliments "té una relació molt forta" amb el càncer colorectal.

Al final, però, explica que l'elecció és personal, però que cal prendre decisions sabent quines implicacions té en el nostre cos allò que mengem: "pren-te el que vulguis, però no ho facis pensant que fas salut i pensant que no passa res".

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut