Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
La salut mental, al "Tot es mou"

Què és la coronafòbia?

La pandèmia de la covid ha comportat moltes seqüeles de salut a aquells que han passat la malaltia. Però també ha accentuat alguns problemes de salut mental com la depressió i l'ansietat. També ha aparegut la coronafòbia, una por irracional de contagiar-se del virus

El virus de la covid ha causat una pandèmia que ha afectat tots els àmbits de la societat: l'econòmic, el social, però sobretot, el de la salut. Milions de persones a tot el món s'han contagiat i han sofert les conseqüències d'aquest virus respiratori. Però a banda dels efectes directament derivats de la infecció, situacions com l'aïllament social i la por del contagi, entre d'altres, han accentuat alguns problemes de salut mental.

Així ho afirma el doctor Carles Garcia-Ribera, director del Servei de Psiquiatria de l'Hospital de Sant Pau, que explica que "la situació que tenim ha agreujat una sèrie de trastorns, que es qualifiquen com a trastorns menors". Entre aquests, explica que hi ha hagut un increment en els casos de depressió i ansietat i "han augmentat moltíssim les conductes addictives, inclosos els trastorns de la conducta alimentària". De fet, el Ministeri de Sanitat, en la seva última enquesta de salut mental, ja explica que aquesta problemàtica continua creixent entre la població espanyola.

Però també han augmentat les fòbies. I en concret, el doctor Garcia-Ribera comenta que cada cop és més freqüent detectar desordres psicològics com la coronafòbia. De fet, el psiquiatre creu que "segurament hi ha molts més casos dels que veiem perquè es triga un temps fins que un nou diagnòstic es fa evident en els serveis assistencials, però ja tenim casos amb un clar diagnòstic de coronafòbia".

 

Quins són els símptomes?

"La coronafòbia no deixa de ser una fòbia la característica principal de la qual és la por extrema i irracional: a contaminar-se, a emmalaltir o a morir d'aquesta malaltia". Així és com Carles Garcia-Ribera defineix aquest trastorn. El doctor remarca que "tots tenim por d'emmalaltir amb aquesta malaltia", però que els qui tenen la coronafòbia ho fan de manera irracional "fins a tal punt que es té por de tenir por". I això pot condicionar la vida dels qui en pateixen i els que els envolten. "Fa que la persona que la pateix eviti les situacions, no ja de risc, també de no risc. Que necessiti netejar moltes vegades tot a casa, que tiranitzi la seva família, en casos extrems, demanant-li unes mesures extremes de neteja i de seguretat".

Són segures amb òmicron les quarentenes de només set dies?
Quarantenes, vacunes, mascaretes i tests, en la lluita contra la covid (Unsplash / Guido Hofmann)

El gran problema de les persones que tenen coronafòbia és que l'objecte de la seva fòbia pot ser a qualsevol lloc. Com explica el doctor, "no parlem d'una fòbia a les serps. Sabem que no trobarem serps si anem per Barcelona", però en canvi destaca que el coronavirus "és una situació de risc que està a tot arreu, també dins de la llar" i que a més "és una situació que comporta un risc de mort". I sobretot, davant la qual ens trobem a vegades indefensos ja que unes "regles d'higiene i seguretat, les recomanades, no t'asseguren res. I aquella persona que necessita controlar les coses ho té molt malament".

 

Qui la pot patir?

La coronafòbia podria afectar a tothom, però tal com explica el psiquiatre tenir una certa predisposició a l'ansietat, tenir altres fòbies, alguna obsessió, com per exemple a la neteja, o ser hipocondríac fa que hi siguem més propensos. "És més fàcil que aquesta hipocondria es focalitzi en aquest tema tan particular".

La fòbia es manifesta en dos vessants: "la por ve de la reacció fisiològica que un té quan se sent a prop de l'estímul que fa por i, per altra banda, la sensació cognitiva de catàstrofe". Per això, Garcia-Ribera explica que hi ha tècniques basades en l'"exposició o dessensibilització" que treballen en aquests dos àmbits per tractar-la i ajudar a superar-la.  

 

El psiquiatre avisa, però, que tots podem fer accions per millorar la nostra salut mental abans d'arribar a desenvolupar un trastorn. Per això envia un consell a tothom: "una cosa que forma part de la higiene global, no específica de la coronafòbia, és mantenir l'activitat social, en la mesura del possible, i mantenir l'activitat física, que és importantíssima, si pot ser en un espai exterior, molt millor".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut