Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Tips de cuina, al "Tot es mou"

Quants minuts has de coure els ous? Amb Maria Nicolau l'encertaràs sempre

La cuinera ens revela els trucs per aconseguir un ous perfectes: dur, poché, mollet i passat per aigua. Tocarem el cel amb aquest ingredient bàsic, molt versàtil i altament nutritiu. I descobrim com fer un rovell curat!

L'ou perfecte existeix i la cuinera Maria Nicolau ens ha fet una classe per extreure'n el màxim profit. Cuinats amb aigua podem fer ous mollet, passats per aigua, durs o poché (o escumats). També podem fer ous al plat, posant-los al forn o fins i tot fer un rovell curat. Com explica la cuinera, conèixer els secrets i les tècniques per aconseguir preparar els ous al punt que volem és un "fons d'armari" bàsic de la cuina i l'èxit pot estar en els petits detalls. Aquests són els cinc secrets per aconseguir cuinar un ou perfecte:

 

1. El temps de cocció en aigua

Cada tipus d'ou requereix un determinat temps de cocció, i aquest pot ser el secret entre l'èxit i el fracàs. Així, per aconseguir un ou passat per aigua, n'hi ha prou de bullir l'ou uns tres o quatre minuts. Si el deixem a l'aigua fins a cinc minuts obtindrem un ou mollet, amb la clara quallada però encara prou tou per ser menjat amb cullera. Per a un ou dur perfecte, el temps de cocció ha de ser entre 10 i 12 minuts.

Per fer-ne un d'escumat o poché, un ou bullit sense la closca, n'hi ha prou amb tres minuts. Aquí el truc és que l'ou sigui molt fresc perquè no es desgavelli.

Heu obert mai un ou dur i heu vist el rovell d'un color verdós i amb una mica d'olor de sofre? La cuinera explica que això pot passar si un ou es cou massa i la clara i el rovell fan una reacció química. Si al preparar ous durs us trobeu aquesta problemàtica, només cal reduir una mica el temps de cocció.

 

2. Sal i vinagre, i molta aigua

Sempre que es vulgui coure un ou amb aigua, sigui del tipus que sigui, és essencial afegir sal i vinagre a l'aigua. Aquests dos ingredients canvien el pH de l'aigua i ajuden que l'ou no perdi la forma, en el cas d'un ou poché, o que en el cas de qualsevol altre tipus d'ou cuit amb la closca, en cas que es trenqui una mica, cristal·litzi de seguida i l'ou no surti.

També cal que hi hagi molta aigua perquè l'ou, sobretot quan es fa escumat, pugui fer un cert recorregut fins a baixar al fons de l'olla.

 

3. La temperatura de l'ou

Un altre consell per a l'èxit en la cocció de l'ou és que no hi hagi inversió tèrmica en el moment de posar-lo a l'aigua. Per això cal posar-lo a poc a poc amb una escumadora i es recomana que no siguin freds de nevera sinó que és millor treure'ls de la nevera una estona abans de cuinar-los.

 

 

4. Refredar l'ou abans de pelar la closca

Un cop cuit l'ou, per tal de poder separar la closca fàcilment, el truc més senzill és posar-lo en un bol amb aigua ben freda o amb gel per refredar-lo de seguida. Un cop refredat s'ha de pelar ràpidament per evitar que l'ou recuperi la forma habitual i es torni enganxar a la closca.

 

5. Separar la clara del rovell amb les mans

Si ens cal separar la clara del rovell, Maria Nicolau explica que la millor manera de fer-ho és amb les mans. Cal evitar fer-ho passant el rovell de closca a closca perquè, com recorda Nicolau, "a la closca és on hi ha els bacteris i les restes de brutícia que agafa l'ou".

Un cop separat el rovell, una altra manera de preparar l'ou és fent un rovell curat. Per fer-lo, s'ha de posar en un bol amb sucre i sal a parts iguals durant 15 o 20 minuts fins a aconseguir la textura desitjada.

 

 

ARXIVAT A:
Consells de cuina
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut