Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Consells per tenir cura de la nostra pell, al "Tot es mou estiu"

Prendre el sol a l'estiu: una activitat de risc?

La pell és un dels òrgans més importants del nostre cos. Està pensada per protegir-nos de l'exterior, però sovint oblidem que nosaltres també l'hem de protegir, sobretot del sol. La dermatòloga Lola Bou ens explica el perquè i com ho hem de fer com cal

Anem on anem, tant si tenim a prop la platja o una piscina, prendre el sol és una de les activitats més freqüents de l'estiu. Durant aquesta època, moltes persones viuen el fet de bronzejar-se amb autèntica passió. Seria, a més, una obsessió que cal controlar?

La salut de la pell és el que compta

En les últimes dècades, els estudis mèdics han insistit que l'abús del sol pot ser perillós per a la nostra salut. És ben sabut que una exposició moderada ens proporciona una quantitat de vitamina D necessària per al cos, però l'excés pot provocar problemes tan seriosos com el càncer de pell.

Les estadístiques ens avisen que en els últims quatre anys, els casos d'aquesta malaltia han augmentat un 40%. I el seu tipus més freqüent entre els catalans, el melanoma, ha pujat un 35% des del 2007 a casa nostra.

La doctora Lola Bou admet que hi pot haver una explicació ambiental a aquest increment. Per exemple, una intensitat més alta de la radiació solar a causa del canvi climàtic. Però també hi juguen papers importants la ciència, que ha avançat força els últims anys, i la tasca de comunicació dels professionals.

Com en molts altres àmbits de la salut, la prevenció és el millor tractament:

"Es detecten més casos perquè ara la tecnologia ens ajuda més, però també perquè hem aconseguit conscienciar la gent que s'ha de fer revisions cada un o dos anys. De la mateixa manera que anem al ginecòleg o al dentista, hem de visitar el dermatòleg."

 

Com protegir la pell del sol a l'estiu  - Tot es mou (estiu)
 

 

La pell té memòria

Aquestes malalties de pell no només són el resultat de fortes cremades puntuals, també hi té molt a veure el sol acumulat durant els anys.

"Quan una persona s'ha cremat abans dels 12 anys, té una probabilitat més alta de tenir un càncer quan sigui adulta."

 

És a dir, que tant una forta cremada puntual com moltes de lleus acumulades durant la vida poden tenir efectes negatius. El millor que podem fer, segons la doctora Bou, és protegir-nos en tot moment.

 

Com ens hem de protegir?

Quan prenem el sol, els nostres millors aliats són els protectors solars. Segons la doctora, cal fer-ne ús sense manies i amb freqüència. No hem d'esperar a estar estirats a la tovallola.

"Ens hem de posar la crema abans de sortir de casa, perquè el filtre necessita un temps per fer efecte. Després, ens n'hauríem de tornar a posar cada dues hores, potser menys si anem molt sovint a l'aigua."

 

La quantitat a utilitzar sempre dependrà de cada persona i de l'estona que ens hi posem, per això la doctora s'estima més fer un càlcul general. Si l'hem de fer servir cada dia, un pot de 100 ml ens hauria de durar una setmana.

Pel que fa al tipus de filtres, és recomanable "no ser garrepa". Els productes de farmàcia solen ser més cars, però tenen més garanties de qualitat, estan testats científicament i porten totes les indicacions necessàries.

"Els del factor 50 protegeixen contra els raigs ultraviolats B (UVB), que són els més nocius si pensem en el càncer. Si aquest número va encerclat (a l'etiqueta del pot), ens protegeix contra els ultraviolats A (UVA), que són almenys un terç en relació als B."

La doctora Bou recomana que no ens restringim al moment del bany per protegir-nos del sol. Ens pot afectar en qualsevol situació. En aquest sentit, la ciència ha fet avenços sorprenents:

"La radiació pot traspassar la roba, però ara n'hi ha d'un tipus que ja incorpora la protecció solar, i és molt bonica. També hi ha productes per rentar la roba que la impregnen amb substàncies protectores."

 

 

El fals mite de la bellesa

No ens ha d'acomplexar el fet de no tenir molt color de pell a l'estiu. Sovint associem el fet d'estar bronzejats amb la vida sana, l'esport, la posició social o la bellesa. La doctora nega categòricament aquests estereotips.

"Portem molts anys prenent el sol amb la idea que això ens fa més guapos, però jo en això no hi crec."

 

Aquest convenciment es basa l'experiència professional, un detall de la qual potser sorprendrà a qui s'emmiralli en referents coneguts pels mitjans de comunicació.

"És tot al contrari! Quan et visiten persones que viuen del seu físic, com les models, és molt difícil trobar-ne alguna de molt bronzejada, perquè saben que envelliran abans i els costarà més trobar feina."

 

Per tant, l'exposició al sol no només no ens fa més guapos, sinó que evitar-la afavorirà que no ens veiem grans prematurament. Però, com en tots els casos, més enllà de la imatge, el primer és la salut. Per assegurar-nos de no tenir cap ensurt desagradable, és important que protegim la nostra pell en tot moment.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut