Un vaixell de The Ocean Cleanup recull plàstics de l'oceà
Un vaixell de The Ocean Cleanup recull plàstics de l'oceà
La notícia positiva del "Tot es mou"

Oceans lliures de plàstics el 2040

Es calcula que en vint anys haurem pogut netejar de l'oceà el 90% de plàstics gràcies a una tecnologia que ha desenvolupat The Ocean Cleanup

Durant unes vacances a Grècia, Boyan Slat, el jove creador del projecte The Ocean Cleanup, es va adonar que capbussant-se en l'aigua veia més plàstics que peixos i va començar una croada per netejar els oceans.

"En comptes d'anar darrere els plàstics, deixem que vinguin cap a nosaltres. Utilitzem barreres flotants molt llargues, perquè l'oceà es netegi per si sol, aprofitant els mateixos corrents marins." Boyan Slat, jove neerlandès creador del projecte The Ocean Cleanup.

El Boyan es va posar a buscar diners per fer realitat el seu invent i se'n va sortir. Avui, The Ocean Cleanup és una fundació que desenvolupa tecnologia per extreure residus plàstics dels oceans i ja té dos tipus de sistemes de neteja en funcionament. Un està dirigit a la neteja dels oceans i l'altre a netejar els rius. Es calcula que el 2040 haurem pogut netejar de l'oceà el 90% dels residus plàstics dels oceans gràcies a a aquesta tecnologia. 

 

Com funciona el sistema de neteja dels oceans

El sistema dirigit a netejar els oceans es basa en una xarxa de 3 metres de profunditat amb forma de U. Cadascuna de les puntes d'aquesta U està capitanejada per un vaixell que es mou molt a poc a poc. D'aquesta manera, els plàstics que floten a l'aigua queden atrapats contra les parets de la xarxa. Mentre els vaixells es mouen, els peixos poden esquivar la xarxa còmodament de manera que no hi queden atrapats. A la part de la corba de la U, hi ha un dipòsit, on van a parar totes les deixalles que es recullen de l'oceà.

Sistema de The Ocean Cleanup per netejar els oceans
Sistema de The Ocean Cleanup per netejar els oceans de plàstics (The Ocean Cleanup)

The Ocean Cleanup també ha creat un sistema per netejar les aigües dels rius, ja que aboquen el 90% del plàstic que trobem a l'oceà. Aquest sistema es diu Interceptor i és capaç de recol·lectar 50.000 kg de brossa al dia. Funciona amb uns vaixells interceptors alimentats per energia solar que utilitzen braços flotants per dirigir els residus a un col·lector.

Ara mateix aquest sistema està funcionant a Indonèsia, Malàisia, el Vietnam, la República Dominicana i Jamaica, i pròximament ho farà a Califòrnia (Estats Units), Hondures, l'Índia i Nigèria.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut