Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Allau de robatoris, al "Tot es mou"

M'han robat el mòbil: què faig? Consells per protegir-lo

Fer una còpia de seguretat, activar la geolocalització i saber el número IMEI dels dispositius són les recomanacions del pèrit judicial informàtic forense Bruno Pérez. I en cas de robatori, quins són els passos urgents a seguir?

Els Mossos d'Esquadra van rebre entre el 2019 i el novembre del 2021 més de 135.000 denúncies per robatori de mòbil. Existeix un mercat negre sobretot de dispositius "robats en botigues i de mòbils d'alta gamma", explica el periodista Carles Quílez. Els mòbils robats a Catalunya, es distribueixen des de Barcelona cap a altres països com Romania o la zona del Magreb, on es "venen al mercat de segona mà". Quílez explica que un cop robats, "el marge de temps que està encès, pot ser localitzable", però un cop s'apaguen i s'esborren les dades, "molt difícilment" la policia, sobretot dels països receptors, podrà rastrejar el dispositiu.

El pèrit judicial informàtic forense Bruno Pérez afegeix que hi ha un tipus de robatori que té un destí concret: les dades específiques d'un usuari. Segons Pérez, aquests casos es produeixen "quan se sap que en aquest mòbil hi ha codis per accedir a un moneder de criptomonedes on hi ha molts diners o per accedir a una informació molt concreta d'una empresa." El pèrit explica que en aquests casos "darrere d'aquest robatori en venen molts més". Per això alerta que cal anar molt en compte amb la informació que guardem als dispositius, com per exemple el DNI o passaport, ja que també existeix un mercat negre de dades personals que es poden utilitzar per a altres estafes.

 

Com podem fer més segur el mòbil?

Bruno Pérez és molt clar pel que fa a les conseqüències que un robatori de mòbil pot tenir: "Et roben la vida. És pitjor que si et roben les claus de casa". Pérez recorda que a través del mòbil és pot accedir tant a la nostra vida privada com laboral. Per això, la precaució i les mesures de seguretat prèvies són molt importants, i ens aporta uns quants consells que podem seguir perquè el nostre mòbil sigui més segur:

1.  Activar trobar el dispositiu: La majoria dels dispositius tenen un servei de geolocalització per si el perdem o ens el roben. Podem fer-ho a la configuració de privacitat del mòbil.

2. Activar la biometria: Protegir el mòbil amb el reconeixement facial o dactilar.

 

3. Anotar l'IMEI: Pérez explica que el número IMEI, que identifica el dispositiu, el podem trobar a la caixa del producte. Si ja no la tenim, el podem trobar directament al telèfon: hem de marcar com si anéssim a fer una trucada el número *#06# i ens apareixerà a la pantalla. "És un número molt important per demostrar que és el teu telèfon, per avisar l'operadora, posar la denúncia o dir-ho a l'assegurança", explica Pérez.

4. Xifrar el contingut del telèfon: La majoria de dispositius poden estar xifrats perquè, d'aquesta manera, si ens el roben, sigui molt més difícil aconseguir la informació. Pérez recomana consultar la informació de cada fabricant, però comenta que aquesta opció la podem trobar habitualment a la configuració del dispositiu.

5. Fer una còpia de seguretat: Segons el pèrit, aquest pas és imprescindible per intentar recuperar les dades un cop robat el dispositiu. Per això cal que activem el servei de còpia de seguretat al mòbil o la fem directament a l'ordinador.

 

I si ja ens l'han robat, què hem de fer?

En cas que haguem patit un robatori, Bruno Pérez comenta que "és vital la velocitat, has d'actuar molt ràpidament". A part de fer un seguit de passos per protegir la nostra informació personal, Pérez també recalca que és molt important avisar a l'empresa "que hi ha hagut una escletxa de seguretat". ja que el mòbil pot contenir informació relacionada amb la feina.

 

El primer que s'ha de fer és mirar de trobar el dispositiu a través de les aplicacions d'On és el meu telèfon. Si el podem localitzar cal avisar la policia, però Pérez alerta que és molt important no anar on apareix, ja que ens podríem trobar directament amb els lladres. També hem de donar de baixa la SIM a través de la nostra operadora perquè "podrien fer servir el número de telèfon mòbil per accedir a altres contrasenyes." A l'operadora també hem de demanar que desactivin el mòbil, perquè no es pugui fer servir. "Si te'l roben, li dius a l'operadora el teu número IMEI i automàticament el desactiven i no pot funcionar."

Si arribem a un punt en què veiem que no podem recuperar el telèfon, Pérez recomana accedir a l'aplicació d'On és el meu telèfon i intentar esborrar el dispositiu remotament, una opció que ofereixen alguns fabricants. També explica que és molt important canviar les contrasenyes i desvincular els comptes personals que tenim vinculats al dispositiu, com els comptes de correu, xarxes socials o d'altres serveis. Comenta que cal anar a cadascun d'aquests comptes, des d'un altre dispositiu, i desvincular-los del mòbil robat.

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut