Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
L'advocada Anna Boza, al "Tot es mou"

Loteria: com hem de compartir la butlleta per no quedar-nos sense la nostra part?

Les festes de Nadal són una època marcada pel consum, els àpats i també per la sort. La despesa en loteria augmenta i és habitual compartir números amb amics i familiars. Anna Boza, col·laboradora habitual del "Tot es mou", ens explica com ho hem de fer per no tenir problemes i cobrar la nostra part del premi si ens toca

El dia 22 de desembre se celebra el sorteig de la Loteria de Nadal i el 31 de desembre el de la La Grossa de Cap d'Any, i ja al gener, la Rifa de Reis. Els venedors de loteria preveuen un augment de vendes del 15% respecte de l'any passat, quan l'afectació de la pandèmia també va arribar a aquest sector. L'any passat Catalunya va ser afortunada i una bona part de la grossa de Nadal va caure a Reus.

És habitual comprar el mateix número de loteria i compartir-lo amb la gent més pròxima, ja sigui a la feina, amb un grup d'amistats o amb els pares i els avis. Però sabem com ho hem de fer per no tenir conflictes quan toqui cobrar-lo?

 

N'hi ha prou amb una foto?

La pràctica més habitual és enviar una foto per missatge a aquella persona amb qui volem compartir la sort. L'advocada Anna Boza, però, recorda que això "no vol dir que tu participis d'aquell número". De fet, Boza comenta que si volem compartir-lo per mòbil hauríem de crear un grup privat on quedi clar "qui té el número i qui és el dipositari i la proporció amb què tu hi participes". Per això caldria afegir-hi les dades de totes les persones que participen d'aquell dècim: nom i cognoms, quan hi juga cadascú i, si es vol, el DNI. L'important, segons Boza, és que "quedin identificats" clarament els que hi participen.

 

Com compartir loteria i no perdre familiars i amics en l'intent
 

 

Una alternativa és fer una fotocòpia o escanejar el dècim i "firmar i que quedi constància" de quant hi juga cadascú. Per tant, és necessari que si hi ha un compromís per compartir el premi si es guanya, quedi per escrit per "quedar-se més tranquils", com remarca l'advocada.

 

I si no volen compartir el premi?

Tot i que la majoria de la gent amb qui solem compartir les butlletes són persones amb qui tenim confiança, l'advocada recorda que tot i que "hi ha una presumpció de bona fe", a vegades es poden crear conflictes si realment toca el premi. De fet, Boza recorda que "la família és el primer niu de conflictes" i que, per tant, situacions com aquestes es podrien donar.

Pla obert de la propietària de l'estanc M. Àngels, Maria Àngels Morata, a l'entrada del seu local i al costat de la Grossa, just després de saber que havia venut cinc bitllets del primer premi. Imatge
Pla obert de la propietària de l'estanc M. Àngels, Maria Àngels Morata, a l'entrada del seu local i al costat de la Grossa, just després de saber que havia venut cinc bitllets del primer premi. Imatge del 31 de desembre del 2020. (Horitzontal)

 

De fet, l'OCU, ha recollit un seguit de bones pràctiques i drets dels consumidors per saber què fer si situacions com aquestes es produeixen. Aquí també hi ha consells sobre com comprar la loteria en línia de manera segura i com cobrar els dècims si som afortunats. L'OCU recorda que si el premi que obtenim és inferior a 2.000 euros el podem cobrar directament a finestreta, però si és superior cal fer-ho en una entitat bancària.

 

I si perdem la butlleta?

En cas de pèrdua o robatori del número de loteria, el més important és denunciar-ho a la policia. És molt probable que des de les autoritats demanin dades sobre el número i la sèrie de la butlleta. Per això, encara que no es comparteixi la butlleta amb ningú, és recomanable tenir-ne fotos o fotocòpies per intentar demostrar que aquell dècim ens pertanyia i evitar que el cobri algú altre.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut