Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Lliçons de salut al "Tot es mou"

Les preguntes i respostes sobre els efectes adversos de les vacunes

L'expert en vacunes Valentí Pineda ens parla dels efectes secundaris que pot provocar la vacuna

TEMA:
Coronavirus

Al "Tot es mou" hem rebut el pediatre infectòleg del Parc Taulí Valentí Pineda, que és el president de la Societat Catalana de Pediatria i membre del Comitè d'Experts en Vacunes del Departament de Salut.

Amb ell hem volgut valorar el ritme de vacunació, amb un 41,1% de la població catalana amb la primera dosi i el 25% amb la pauta completa, i hem pogut entendre una mica millor els efectes secundaris que pot provocar la vacuna. S'ha parlat molt de la possibilitat remota de trombes amb la d'AstraZeneca, però no tenim gaire informació sobre els efectes no desitjats més freqüents i més lleus, després de vacunar-nos contra la Covid.

El doctor Pineda ens ha explicat que encara que una vacuna no provoqui efectes adversos, no vol dir que no sigui eficaç. Tenir més símptomes no vol dir que la vacuna ens ha fet més efecte.


És un mite pensar que, si no tens dolor, no tens benefici. No hi té res a veure.


El malestar a la zona on et punxen, la inflamació, febre o malestar, no té a veure amb l'acció immunològica de la vacuna, sinó amb la reacció que fa al cos. Però encara hi ha molt per estudiar al respecte, encara s'han de fer estudis sobre aquestes reaccions adverses. Fa poc temps que s'administren aquestes vacunes i, per tant, s'aniran recollint a poc a poc.

Els efectes de les quatre vacunes Covid que es posen a Catalunya són efectes que també tenim amb altres vacunes, que ens posem des de petits. El 40 o 50% de les vacunes poden donar símptomes com febre, malestar al lloc on ens punxen o símptomes semblants als gripals. Com a pediatre, el doctor Pineda té una llarga experiència administrant vacunes. El que passa és que amb aquesta vacuna estem informant molt, parlem molt de possibles efectes adversos.

Els efectes generals i lleus són més freqüents en la segona dosi. Però els greus, com els trombes, són més freqüents en la primera.

La miocarditis s'ha trobat com a símptoma de la vacuna de Pfizer i Moderna, en algunes persones que reben segona dosi.

Sobre la protecció de les vacunes actuals davant la variant delta, la de l'Índia, veiem que augmenten els casos, no tant la gravetat. Preocupa que arribi amb el turisme, i s'haurà d'anar controlant.

Pel que fa a la vacunació de nens i adolescents, el doctor pensa que no és prioritària, perquè la malaltia la passen molt lleu o asimptomàtica. Primer cal vacunar les franges d'edat més altes i, els que són més joves, només els que tinguin alguna malaltia prèvia.

ARXIVAT A:
Preguntes i respostes coronavirus Coronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut