Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Les espècies invasores, al "Tot es mou"

Les plagues d'aquest estiu: més rates i mosquits estrangers

Amb l'arribada de la calor augmenta també la presència d'alguns animals. Quim Sendra, expert en salut ambiental, alerta que alguns animals s'han acostumat a la nostra presència i que les plagues seran cada vegada més habituals

Mosquits, rates, xinxes... l'arribada de l'estiu significa també l'arribada de les plagues. I com serà aquest estiu? El president de l'Associació d'Empreses de Salut Ambiental de Catalunya (ADEPAP), Quim Sendra, explica que "serà un estiu molt important pel que fa als mosquits" perquè la primavera ha estat molt humida. Però no serà l'únic animal del qual hi haurà un increment de la seva presència. "Tenim problemes de rates que ja els venim arrossegant des del 2020, des del confinament" comenta Sendra, que afegeix que la restricció en l'ús d'alguns raticides "dificulta molt la nostra tasca."

 

Les rates, amb un comportament més social

La presència de rates en entorns urbans no és nova, però els experts sí que han notat un canvi de comportament d'aquest animal. "La rata era un animal molt poruc, tenia molta por a la presència humana, no li agradava estar entre nosaltres" comenta Sendra, que explica que durant la pandèmia, quan els carrers van quedar buits, van aprofitar per ocupar l'espai públic. Amb el final dels confinaments, les rates "no es van retirar sinó que es van anar adaptant a la nostra presència".

Imatge en primer pla d'una rata menjant
Les rates, cada cop més adaptades als humans (Wolfgang Vogt, de Pixabay)

 

Encara que "la sensació és que la presència de rates és molt més alta del que realment és", perquè es deixen veure més, l'expert assenyala que realment "hi ha hagut un increment real del nombre de rates" per les restriccions en els productes que es poden fer servir per al seu control.

Sendra comenta que la situació amb les rates és comparable a la d'altres animals que s'han acostumat a la presència humana, com els senglars. La raó per la qual la presència d'aquests animals ha augmentat tant és perquè "als pobles i les ciutats els és molts més fàcil trobar menjar, tenen refugi i no tenen depredadors" i alerta que "a poc a poc anirem tenint més espècies que abandonaran la zona salvatge" com ja va passar amb animals com els coloms, o ara, amb els senglars.

 

Més espècies invasores i globals

"Les espècies ja són globals", comenta el president de l'ADEPAP, que diu que moltes de les plagues que tindrem o ja tenim al país venen d'altres països. Els mosquits protagonistes aquest estiu procedeixen del Japó i d'Egipte, "la panerola que colonitza el clavegueram es diu de cognom americana" i la majoria de rates presents a Catalunya són noruegues.

Imatge en primer pla d'un mosquit picant una pell humana
Els mosquits del Japó i Egipte, protagonistes de l'estiu (Pixabay)

 

El canvi climàtic és en part responsable d'aquest fenomen i fa que "espècies que abans estaven restringides en un hàbitat molt més concret, ara colonitzen globalment tot el planeta". Això respon al fet que els animals s'adapten millor a les temperatures i també troben una gran facilitat per viatjar amb l'augment del turisme i les mercaderies globals. Un gran exemple d'aquesta adaptació són les xinxes, que segons Sendra "seran protagonistes aquest estiu a causa del gran increment del turisme".

L'expert, a més, fa un advertiment per al futur: "Hi ha un canvi de comportament en les espècies, i cada vegada trobarem més espècies en els entorns urbans, que seran plagues".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut