Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Xesco Espar presenta "La libreta" al "Tot es mou"

Les claus de l'èxit a l'esport d'elit

El preparador físic, primer entrenador de l'equip del Barça d'handbol i "coach" en l'àmbit de l'empresa, presenta el seu nou llibre: "La libreta. Los 10 hábitos que construyen a la gente extraordinaria"

Xesco Espar va guanyar quatre Copes d'Europa i quatre lligues com a preparador físic i primer entrenador de l'equip del Barça d'handbol. Tot el que ha après en el món de l'esport d'elit, i també fent de "coach" en l'àmbit de l'empresa, ho transmet en el seu nou llibre: "La libreta. Los 10 hábitos que construyen a la gente extraordinaria" (Plataforma Editorial, 2020). El Lluís Marquina ha parlat sobre les claus de l'èxit amb ell al "Tot es mou".

 

 


LL-Tu durant molts anys has estat vivint el món de l'esport d'elit, has viscut moltes coses, n'has après moltes més. I ara ens proposes aplicar això que has après a l'àmbit personal, per ajudar-nos a créixer.

X- Absolutament. He tingut la sort de conviure diàriament amb gent extraordinària, gent capaç de guanyar la Copa d'Europa 5, 6 o, en el cas de David Barrufet, fins a 8 cops. I aquesta gent és diferent. Una cosa que he descobert és que la combinació de passió, entusiasme, treball dur i talent permet guanyar-ne una, arribar-hi. Però mantenir-se és molt més una qüestió d'hàbits. Són com el nostre pilot automàtic. La concentració, la motivació, ens fan rendir al nostre màxim, però no pots aguantar-ho. És com les bateries, durant el dia es van descarregant. I fins a on? Fins als nostres hàbits. Si vols apujar el teu rendiment diari o mantenir-lo, la clau és millorar l'hàbit.LL- Tu expliques que per mantenir carregada aquesta "bateria" ens hem de prendre cada dia de la nostra vida com un resum d'aquesta vida que tindrem. No pensar que tenim tota la vida al davant...

X- "Cada dia és la teva vida en miniatura. Tal com encaris els dies, encares la vida." Aquesta frase la destaco perquè hi ha gent que pensa que canviar o adquirir un hàbit és molt llarg i és molt difícil. I és veritat. Però es construeix cada dia. Si ens enfoquem en com vivim cada dia individual, al final construïm la nostra vida com un dia, i això no és tan difícil. Si has de pujar una muntanya i la veus des de baix, dius "mare de Déu!". Però si et concentres a fer 10 passos cada cop, al final acabes arribant al cim.

 


LL- El món de l'esport és molt exigent, l'ambició és el pa de cada dia. Guanyar més títols, pujar de categoria... Tu parles del concepte d'"ambició positiva".

X- Sí, perquè els bons esportistes no pensen tant a guanyar com a entrenar per guanyar. Ells l'ambició que tenen és la de ser millor cada dia. I si ho fan, al final els títols arriben. "Ambició" és una paraula que de vegades no té gaire bona premsa. Hi ha gent que creu que l'ambició és voler aixafar els altres per poder arribar a dalt. Això no m'agrada, jo no em refereixo a això. L'ambició sana és bona. Jo he estat 30 anys al Barça, això li passa a molts esportistes: arriben al primer equip i perden l'ambició perquè creuen que ja ho tenen. Aquests esportistes a l'any següent estan fora. Has de mantenir l'ambició, si arribes al primer equip has de lluitar per ser titular. Si ets titular, has de lluitar per guanyar títols. Si en tens, has de lluitar per anar a l'equip nacional. Sempre has de buscar el següent esglaó.

 


LL- El protagonista del llibre "La libreta" és el Pol, un jove futbolista que comença un camí de creixement personal al llarg de tota una temporada. Arriba a un gran equip de Barcelona i allà es troba el Johan, el capità de l'equip, que es converteix en una mena de mentor per al Pol.

X- En el llibre, el Pol va apuntant una sèrie de diàlegs a la seva llibreta. El 80% d'aquests diàlegs són autèntics, extrets de les meves converses amb jugadors. És una història de ficció però basada en la meva experiència. Crec que si la gent el llegeix hi reconeixerà moltes coses de la meva carrera esportiva.

 


LL- Una de les coses que li recomanen al Pol és que per continuar creixent i tenint èxit ha de ser bona persona. Això ens ho han venut al revés...

X- De vegades sembla que la gent més esquerpa, que va més a la seva, aconsegueix més que els que són bones persones. Compte! Ser bona persona no és ser un babau, deixar-te trepitjar. Per ser bona persona has de defensar-te, has de defensar la teva veritat. A vegades els que són més cabronets sembla que guanyin més a curt termini, i hi ha gent que ho veu i només fa que queixar-se, i això no és útil. Sigues tu bona persona, fes tu la teva, no et queixis i acabaràs guanyant a llarg termini.

 


LL- Quan parles de l'èxit i el fracàs, dius que no hem de situar l'èxit en un extrem i el fracàs en un altre.

X- Això ho fem molt malament. Et diré una cosa que estranyarà molta gent. El contrari de l'èxit no és el fracàs, és no intentar-ho. Quan la gent està indecisa o té una mica de por, es queda quieta. El fracàs és a mig del camí entre èxit i no fer res; si falles, falles. Saps qui falla més? Els jugadors bons, perquè juguen més. Com més ho intentes, més vegades falles. Si falles, estàs més a prop de l'èxit. El contrari de l'èxit és, doncs, quedar-te quiet i no intentar-ho.
 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut