Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
La proposta del cap de setmana

Les bruixes omplen Sant Feliu Sasserra per Tots Sants

La 23a Fira de les Bruixes de Sant Feliu Sasserra recrea per Tots Sants els terribles fets històrics dels segles XVI i XVII en què van ser executades dones sàvies acusades de bruixeria

Sant Feliu Sasserra, amb sis-cents habitants, es bolca de ple aquests dies d'octubre a celebrar i organitzar la festa més "nostrada" d'aquesta població del Lluçanès. Aquí s'hi van registrar episodis de persecució a dones considerades "bruixes" i que el poder de l'època va condemnar a la forca. Es tractava d'alliçonar la societat i tothom era present en aquell acte vil, macabre i esborronador: el de penjar, en aquest cas al Serrat de les Forques, les dones que havien atresorat més coneixements i que incomodaven els poders fàctics, eminentment dominats pels homes. Eren l'enemic a abatre perquè les consideraven responsables i autores d'un reguitzell de malvestats: tempestes, epidèmies i malalties, infertilitats i discapacitats... L'escarni públic a què sotmetien aquestes dones els segles XVI i sobretot el XVII fa esfereir als nostres dies. 

 

Els nois i les noies de l'Escola Els Roures de Sant Feliu Sasserra participen a la Fira de les Bruixes amb danses

 

La quitxalla ho té ben clar: "No deixarem que s'oblidi la història!" 

L'alumnat de l'Escola Els Roures participa de la celebració amb les actuacions teatrals. Les criatures ho han viscut des de sempre i ballen les danses que interpreten davant la gernació de públic l'1 de novembre. Tal com explica des de l'organització Marçal Pujol Malé, el futur de la Fira de les Bruixes està ben assegurat. Tot el poble s'hi implica i això es nota! La Maria i la Munts, dues de les joves participants, tenen molt clar el missatge que en queda: la història no es pot repetir, no s'ha d'oblidar i s'ha d'entendre què els van fer a unes dones que eren "remeieres, bones i volien ajudar la gent, curar-la". Nenes i nens, noies i nois són, així doncs, aprenents de bruixes i bruixots i, en tres grups, fan els seus particulars samaniats.

 

L'1N és el dia de la Fira de les Bruixes, amb els diversos actes que recreen els fets tràgics dels segles XVI i XVII 


 

El Centre d'Interpretació de les Bruixes, als matins dels caps de setmana 

A la primera planta del Centre Cultural Ca les Monges hi trobareu, des del 2008, el Centre d'Interpretació de les Bruixes, per conèixer de ben a prop tot el fenomen de la bruixeria en aquest punt del país. Només entrar-hi, tota una declaració d'intencions: una porta de fusta, amb ferro per evocar com s'interpretava que el diable --el mal-- quedava repel·lit amb una ferradura o trossos de ferro inserits. Tot plegat evoca les pors i les supersticions de la societat medieval. Hi reprodueixen les estances d'una masia típica del Lluçanès de l'època, amb les herbes assecades i és que es tracta molt de la faceta de dones remeieres. Fins i tot, el visitant en pot descobrir les propietats. Aquest equipament obre els matins i migdies dels caps de setmana i entre setmana --i amb antelació d'una setmana-- per a visites de grups, sovint escolars. 
 

Josep Pujol Salvans, aquesta setmana al Serrat de les Forques, de l'organització de la Fira de les Bruixes

 

 

El Serrat de les Forques, tristament cèlebre per ser l'escenari de les execucions  

Per tancar l'1 de novembre al capvespre la Fira de les Bruixes, a la plaça de l'Església de Sant Feliu Sasserra, tindrà lloc "Saraus de les petites bruixes", "Aniatitorit" i "La sardana dels aprenents de bruixot". A partir de dos quarts de sis de la tarda, es faran els honors, balls i èxtasis de les bruixes en honor del mascle cabró. A les sis, hi ha l'acte del Judici i Escarni "Filia Pythonissam Filia Diaboli". I és que aquests dies s'ha fet saber a tota la ciutadania de la sotsvegueria del Lluçanès, que ha estat decretada l'ordre de cerca i captura de la marquesa Vila. Tal com ens comenten: "Ha de ser trobada viva i conduïda davant del molt honorable tribunal per tal de ser interrogada i jutjada sota l'acusació de bruixeria i col·laboració amb el maligne. Tanmateix, aquells que gosin encobrir, amagar o protegir l'acusada també seran jutjats pels mateixos delictes. Sant Feliu Sasserra, vint-i-quatre de setembre del 1618."  El macabre succés, rememorant la història tràgica, el de La Forca, es fa al Serrat de les Forques. Un acte molt concorregut i que serveix per mostrar el que mai més s'ha de repetir! 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut