Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Una altra malaltia contagiosa, al "Tot es mou"

La sarna, "una epidèmia dins la pandèmia de la covid"

El dermatòleg Miquel Casals explica que aquesta malaltia, provocada per un paràsit i que provoca una gran coïssor, ha tornat amb força a Catalunya, on es detecten fins a 20 vegades més casos dels que es detectaven abans

Irritació a la pell, una coïssor molt forta, problemes per dormir... tots aquests són símptomes de la sarna, o l'escabiosi, el seu nom científic, una malaltia que sona a èpoques passades, però que està afectant de ple Catalunya. De fet, actualment s'estan detectant fins a 20 vegades més casos dels que es detectaven abans de l'inici de la pandèmia de la covid.

Un home amb samarreta blanca, rascant-se el braç esquerra a l'altura del colze per la picor provocada per la sarna
Un home rascant-se el braç per culpa de la Sarna(iStocK (Viktoriya Kuzmenkova))

Tal com explica el doctor Miquel Casals, responsable de la Unitat de Dermatologia Pediàtrica al Parc Taulí de Sabadell, "abans de la pandèmia potser estava veient tres o quatre casos d'escabiosi a l'any, ara hi ha dies que en veig quatre". De fet ell mateix ho qualifica d'una "autèntica epidèmia dintre de la pandèmia de la covid-19."

 

Per què ha augmentat tant la sarna?

Segons el doctor Casals els confinaments provocats a causa de la pandèmia han afavorit l'expansió d'aquest paràsit. "Hem convertit les llars en petites institucions tancades, on el germen ho ha tingut molt fàcil, perquè les famílies s'han vist obligades a conviure a vegades en espais molt reduïts" comenta. Tal com explica, la sarna es contagia amb el contacte pell amb pell, i per això "una vegada un cas de sarna entra a casa i hi ha una situació de confinament, el bitxo té totes les facilitats per contagiar un per un tots els membres de la casa."

 

La sarna s'origina habitualment en forma de brots en llocs on s'acumula molta gent com els centres penitenciaris, residències o hospitals. Les unitats familiars han conviscut en condicions similars a les que hi pot haver en aquestes institucions i per això "que hi hagut aquest rebrot tan intens de sarna", tal com explica el dermatòleg.

Aquests brots a vegades són difícils de detectar i Casals explica que hi ha pacients que "poden arrossegar això durant mesos". Aquest increment de la sarna, però, no és únic a Catalunya i segons explica el doctor s'han documentat situacions semblants a la resta d'Espanya, Itàlia i Casals creu que és una situació que està passant arreu d'Europa.

 

Què és, com es transmet i com es cura?

La sarna o escabiosi el causa un paràsit que Casals especifica és específic per a cada espècie. "La sarna dels animals no té res a veure amb la sarna humana", comenta. "És com si fos un cranc microscòpic que el que fa és transitar per la part més superficial de la pell" i que provoca "una reacció inflamatòria tremenda, amb molta coïssor". Casals explica que quan visita un pacient amb sarna el més normal és que "estigui gratant-se, els pacients no poden dormir i la veritat és que ho passen molt malament."

La sarna provoca una picor intensa
L'àcar de la sarna forada la pell (CCMA)

 

Tot i així, la sarna té diverses medicines que la poden curar. El que passa és que com explica el dermatòleg s'estan trobant amb casos que mostren una certa resistència al tractament i amb focus que no s'acaben d'erradicar. Segons Casals segurament això es deu al fet que hi ha reinfestacions perquè no es tracten tots els membres d'un col·lectiu infectat. "No podem veure només un nucli familiar sense interaccions amb altres nuclis familiars o altres persones", puntualitza.

Sobre les condicions en què la sarna es pot estendre més fàcilment recorda que és "erroni voler associar sarna a brutícia" i explica que se'n poden trobar casos en tots els estrats de la societat. De fet, explica que "com més netegis més content estarà el germen, estarà en un hotel de cinc estrelles" i es propagarà fàcilment. Sí que comenta que tot i que "potencialment arriba a tot arreu, on hi ha més concentració, més densitat poblacional, n'observem més".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut