Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
El pèrit judicial informàtic forense, al "Tot es mou"

La clau per reobrir el cas d'Helena Jubany: recuperar "el que s'ha esborrat de l'ordinador"

Quan es compleixen 20 anys de l'assassinat d'Helena Jubany a Sabadell, una anàlisi exhaustiva del seu disc dur ha permès reobrir el cas. Les noves pistes, les ha trobat Bruno Pérez, pèrit judicial informàtic forense contractat per la família, que ha buscat "allò que no es veu"

Quan el 2001 Helena Jubany va ser assassinada a Sabadell, el seu ordinador va ser investigat per la policia, però no s'hi van trobar proves concloents. Ara, 20 anys després i just quan el cas estava a punt de prescriure, el disc dur podria aportar informació molt important per resoldre el cas.

La família de la víctima va contractar un pèrit per fer una anàlisi exhaustiva del disc dur i trobar-hi algun indici que permetés continuar la investigació, tal com va explicar Joan Jubany, germà de la víctima. Bruno Pérez Juncà, pèrit judicial informàtic forense, i col·laborador habitual del "Tot es mou", ha estat la persona encarregada de dur a terme aquesta feina, que segons assegura "no ha estat gens fàcil".

Segons Bruno Pérez, el 2001 la policia va investigar l'ordinador, però "el va mirar sense els ulls d'un forense i recorda que "la informàtica forense és una cosa relativament nova". Per això ell s'ha encarregat de fer una autòpsia forense, que consisteix a "agafar l'equip i analitzar què hi ha, què no hi ha i treure tota l'activitat que ha tingut aquest equip, a quina hora s'ha connectat, quantes vegades s'ha connectat, què ha escrit, què no ha escrit, què ha consultat i què no ha consultat". Gràcies als nous indicis, el cas s'ha reobert.

 

 

El pèrit ha explicat que per poder accedir a l'ordinador s'ha recuperat només el disc dur i s'ha connectat a un entorn virtual que ha permès encendre'l i ha "permès accedir al seu escriptori i veure com ella organitzava la seva feina".

 

Les dades esborrades, clau per continuar la investigació

Bruno Pérez ha destacat que saber què s'havia esborrat de l'ordinador de Jubany ha estat molt important per poder reobrir el cas. "La gent no sap que cada vegada que et connectes a una pàgina web, aquesta informació es descarrega al teu ordinador i queden uns arxius temporals". El pèrit s'ha encarregat de recuperar-los per poder traçar l'activitat d'Helena Jubany abans de morir.

Molt importants han estat els correus electrònics i els xats. L'ordinador no en contenia cap ja que Jubany els consultava en línia. Però gràcies als arxius temporals recuperats de l'ordinador, s'ha pogut extreure informació de correus i missatges que Jubany podria haver enviat o rebut. Aquesta informació s'ha pogut relacionar amb els anònims que Helena Jubany va rebre abans de ser assassinada.

Helena Jubany
Helena Jubany

Un cop recuperada aquesta informació, Peréz s'ha encarregat d'indexar-la "de manera que qualsevol paraula que busquis es pot trobar de seguida. Podem buscar qualsevol paraula clau com 'orxata' o 'préssec', de manera ràpida i et diu d'on ve".

Tota aquesta documentació s'ha enviat a la policia. Pérez destaca que ell no és investigador i que és important que aquestes dades siguin analitzades per personal especialitzat. Per això el seu informe demanava al jutge "que totes aquestes peces del puzle, s'aportin als investigadors i ells les agafin i acabin de completar-ho tot. Perquè ells tenen les declaracions i hi ha moltes coses que es poden contradir".

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut