Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
La nova subvariant, al "Tot es mou"

Josep Corbella: "L'òmicron sigil·losa a hores d'ara no ens ha de preocupar"

La desaparició del passaport covid i de la resta de mesures restrictives arriba quan sembla que la sisena comença a baixar "no gaire de pressa" i quan apareix la nova subvariant d'òmicron sigil·losa

Aquest divendres s'aixequen la majoria de les restriccions contra la covid a Catalunya excepte el tancament de l'oci nocturn que encara s'allargarà unes setmanes més. El periodista especialitzat en ciència i salut de La Vanguardia Josep Corbella comenta que "els indicadors dels últims dies apunten que hem començat a baixar una miqueta, no gaire de pressa". Sobre la retirada de mesures, Corbella comenta que el gran interrogant és saber si un cop retirades "seguirem cap a baix o d'aquí dues setmanes repuntarà una miqueta".

Pel que fa a les dades negatives, el periodista lamenta la xifra de morts, que és d'una mitjana de 36 diàries. Totes elles "morts prematures evitables, perquè són morts de covid". Tot i així, la situació a les UCIs és molt millor que en onades anteriors, ja que la variant òmicron sembla tenir una incidència més lleu en la salut dels que s'encomanen: "El risc amb òmicron d'acabar a l'UCI és sis vegades menys que amb delta", però matisa que ca causa de l'elevat nombre total d'infectats, molts dels ingressats ho són d'òmicron.

Una genetista treballa en un test de la covid a Alemanya (EFE/Sascha Steinbach)
L'òmicron sigil·losa s'anomena així perquè costa més de detectar (EFE/Sascha Steinbach)

Sobre la retirada del passaport covid, Corbella explica que tal com s'havia implantat, ara ja no tenia utilitat. "En aquell moment, si presentaves el teu certificat que estaves vacunat amb pauta completa això volia dir que el teu risc de contagiar-te era molt baix i de contagiar els altres també." Però tal com recorda el periodista, "amb òmicron, aquesta pauta de dues vacunes no et garanteix res" i, per tant, l'obligatorietat del passaport covid, tal com el teníem fins ara, no tenia un impacte clar. Tot i així obre la porta a recuperar-lo en un futur "amb unes exigències diferents, per exemple, amb tres dosis."

 

Òmicron i la immunitat. Un avantatge?

De fet, un dels grans avantatges que podria suposar l'òmicron és que una gran quantitat de la població s'ha encomanat en les últimes setmanes. Segons han descrit algunes revistes científiques com Nature, la combinació de les vacunes i els anticossos generats per haver passat la malaltia generen una immunitat excel·lent.

"Si has estat vacunat amb dues dosis i després has passat l'òmicron adquireixes una immunitat excel·lent."

Per als qui no hagin passat l'òmicron, la tercera dosi de la vacuna és la millor manera de protegir-se. Tot i que Corbella reconeix que per a aquestes persones, "al cap de tres mesos, la protecció contra el contagi amb l'òmicron es reduirà de manera substancial", el que sí que es manté és la protecció contra les complicacions greus.

 

 

Una de les qüestions que diverses companyies estan estudiant és desenvolupar una vacuna més efectiva contra l'òmicron. Corbella comenta que es compleixen dos factors que la podrien fer necessària: "L'òmicron s'ha convertit en hegemònica, i després hem vist que la protecció de les vacunes actuals contra òmicron és molt inferior que contra les variants anteriors." Pfizer ja està treballant en el desenvolupament d'aquesta vacuna i segons explica el periodista podria començar a produir-la el mes de març.

Un dels altres avantatges que sembla que podria deixar l'òmicron és una reducció en els casos de covid persistent. Corbella indica que encara no tenim prou dades, però que les característiques de la infecció amb què ara és la variant dominant són diferents de les variants anteriors. "Infecta els teixits de manera diferent, infecta teixits diferents, més les vies respiratòries altes, menys les baixes."

 

L'òmicron sigil·losa: una nova amenaça?

Les últimes hores s'ha començat a parlar de l'òmicron sigil·losa, una subvariant que ja és present a més de 40 països, i ja ha arribat també a Catalunya. Segons Corbella aquesta "és filla d'òmicron i a hores d'ara no ens hem de preocupar". Explica que de moment només es tracta d'una "variant d'investigació" i que cal "estar amatents" per veure com es desenvolupa. Se l'anomena sigil·losa perquè és més difícil de diferenciar d'altres soques amb una PCR que l'òmicron 1, l'original, però segons explica Corbella pel que fa a la detecció no té cap efecte i això "a escala ciutadana no té cap rellevància."

 

Cap on anem?

El periodista no s'atreveix a fer un pronòstic immediat sobre l'evolució de la covid perquè indica que cal esperar a veure els efectes de la retirada de mesures. Però alerta que perquè la corba baixi de manera ràpida "han de caure els contagis i perquè caiguin els contagis s'ha de pressionar la corba. I si retires les restriccions en lloc de pressionar la corba el que fas és que li dones espai per estendre." Per tant augura que el calendari del descens de la corba "ens porta més lluny, segurament fins a la primavera."

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut