Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
L'evolució de la pandèmia, al "Tot es mou"

Josep Corbella: "Estem aprenent a conviure amb la covid"

El periodista considera que "aviat decidirem que és millor que hi hagi normalitat encara que hi hagi contagis"

Josep Corbella, periodista de La Vanguardia especialitzat en ciència i salut, afirma que a Catalunya la situació de la covid està millorant ràpidament i "tots els indicadors van a millor" i que tot "fa pensar que les properes setmanes seran encara millors que aquesta i que la passada", ja que ens trobem "en un context en què tenim molta immunitat en la població i en un moment en què tenim una variant del virus bastant benigne". Per tot això, Corbella es mostra optimista i creu que "el futur immediat es presenta bé".

De fet, Corbella considera que ens dirigim cap a una nova fase de la pandèmia, en què aprenem a conviure amb el virus amb molta més normalitat. El periodista considera que hi haurà un moment en què ens plantejarem com gestionar els testos positius de persones asimptomàtiques.

"L'últim mes, persones que s'han trobat perfectament bé, però eren positives, s'han aïllat una setmana. I això ha estat molt disruptiu."

El periodista explica que és moment de replantejar quin és l'objectiu de mesures com l'aïllament. Considera que fins ara han estat principalment dos. D'una banda, reduir al mínim els contactes, i de l'altra "és que la societat funcioni amb la màxima normalitat". Corbella explica que "durant gran part de la pandèmia aquestes dues coses han anat juntes" però que "ara s'han separat". Per això, opina que "aviat decidirem que és millor que hi hagi normalitat encara que hi hagi contagis."

 

 

 

Tal com explica el periodista, aquesta no és una estratègia nova, ja que és la que s'utilitza amb altres malalties infeccioses com l'hepatitis, el VIH i sobretot la grip. La diferència amb la covid, segons Corbella, és que "encara estem a l'inici de la història del coronavirus, que només porta dos anys i estarà aquí pels segles dels segles. Estem aprenent a conviure-hi".

Sobre una de les úniques mesures de restricció que queda vigent, l'ús de mascaretes en interiors, Corbella considera que "és de les últimes coses que s'eliminaran, perquè són eficaces i perquè són molt poc discutides". Però proposa anar un pas més enllà i obrir un debat sobre la importància de "regular la qualitat de l'aire en interiors". Segons Corbella, si realment "volem reduir contagis" és el moment de fer un plantejament semblant al que fem en exteriors, on hi ha un "nivell de contaminació que considerem inacceptable". "Fa dos anys que la principal via de contagi són els aerosols, en interiors, i no ens hem posat d'acord en com mesurem la qualitat de l'aire en interiors", comenta. "És una assignatura que ens ha quedat pendent."

 

Noves dades sobre l'origen de la covid: "Els pangolins queden absolts definitivament"

Ahir es van publicar noves dades sobre l'origen del virus de la covid. El periodista especialitzat en ciència i salut, Josep Corbella, va explicar que en ratpenats que viuen en coves al nord de Laos, prop de la frontera amb la Xina, s'hi "han trobat els coronavirus més semblants als SARS-CoV-2, els virus de la covid, que s'havien trobat mai." Segons el periodista de La Vanguardia, aquesta informació descoberta per investigadors de l'Institut Pasteur suposa, "per una banda, que els pangolins queden absolts definitivament, perquè el virus dels pangolins no és tan semblant, i, per l'altra, que hi ha molts virus a la natura, en ratpenats al sud-est d'Àsia, que potencialment podrien infectar persones" i que, per tant, "hem d'estar alerta a aquesta qüestió", ja que "abans o després, possiblement tindrem un altre coronavirus amb potencial pandèmic".

Foto en primer pla d'un ratpenat descansant sobre una roca
Els ratpenats, principals sospitosos de ser els causants de la covid(Foto de HitchHike de Pexels)

Corbella també va puntualitzar que aquesta descoberta indica on hi ha "el possible ancestre del virus que ens ha infectat a nosaltres", però que encara no se sap si hi ha "un pas intermedi entre ratpenats i persones que sigui en un laboratori". En aquest sentit, però explica que "molt probablement la Xina ja ha fet les recerques que havia de fer i si ha tingut alguna prova s'haurà ocupat d'esborrar-la". El periodista recorda que la Xina ja va amagar informació a l'inici de la pandèmia i que fins ara "ara no ha col·laborat gens a trobar la resposta" sobre l'origen concret de la infecció de la covid en humans.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut