Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
L'evolució de l'òmicron, al "Tot es mou"

Josep Corbella: "El coronavirus ara és un virus que causa refredats"

El periodista diu que encara no es pot afirmar si l'òmicron serà la variant definitiva, i creu que l'ús de les mascaretes a les aules serà una de les pròximes a mesures que s'eliminaran

L'evolució de la covid a Catalunya segueix sent favorable i tots els indicadors segueixen anant a la baixa. Sobre si ens anem acostant al final de la pandèmia, Josep Corbella, periodista de "La Vanguardia" especialitzat en ciència i salut, ha comentat que és molt difícil saber si l'òmicron serà la variant definitiva de la covid, i que hi ha diversitat d'opinions entre els experts. Corbella comenta que en l'actualitat "hi ha quatre coronavirus arrelats, i tots quatre causen refredats que afecten gairebé tots els nens, de petits, que adquireixen immunitat". En aquest sentit, la variant òmicron de la covid comença a tenir un comportament semblant, ja que tal com comenta el periodista "el coronavirus ara és un virus que causa refredats. No és com al començament que era un virus que causava pneumònies bilaterals en persones de qualsevol edat".

Però tal com explica Corbella, aquest comportament podria canviar i la història és una guia que ens mostra que és difícil predir els comportaments del virus. Recorda que "en les últimes èpoques han sorgit l'ebola, el virus de la SIDA, el zica, una multitud de virus nous, perquè ara estem en unes condicions de la humanitat en relació amb la natura que afavoreixen l'emergència de virus nous", i que, per tant, en la situació actual "encara hi ha tanta transmissió" no es pot descartar l'aparició d'una nova variant.

 

L'òmicron sigil·losa: més contagiosa, però això pot ser "fins i tot positiu"

Quan va aparèixer l'òmicron (coneguda com variant BA.1) també va sorgir una subvariant molt similar anomenada BA. 2, també anomenada òmicron sigil·losa. En els últims dies se n'han detectat més casos, però Corbella comenta que "no hem d'estar preocupats". El periodista explica que en aquests casos ens hem de fixar en dues coses: "Si és més virulenta o més contagiosa". Sobre la primera variable, explica que "les dades de Dinamarca, del Regne Unit o de Sud-àfrica", alguns dels llocs on s'està estenent de manera majoritària, "diuen que no és més virulenta". Pel que fa al contagi, Corbella comenta que sí, "és més contagiosa". Però puntualitza que "si és igual de benigna per a les persones que tenen immunitat, el fet que sigui més contagiosa vol dir res, perquè si una altra variant s'imposa, li costarà encara més", i que, per tant, en aquests moments "és fins i tot positiu".

 

 

Precisament sobre el nivell d'immunitat, Corbella destaca que estem en un punt molt diferent que a l'inici de la pandèmia. Per això, tal com ja es fa amb altres coronavirus que causen bàsicament refredats, estem en un punt en què no cal "comptar cada cas, rastrejar contactes i imposar quarantenes". Però sí que alerta que, a diferència d'altres virus que s'han consolidat al llarg de la història, aquest encara provoca casos greus, "sobretot en persones poc immunitzades, perquè o bé són persones molt grans que no tenen la competència immunitària de la gent més jove, o bé són persones amb patologies que comprometen el seu sistema immunitari", Per això conclou que "el gran repte que ve és com protegir aquestes persones vulnerables els pròxims mesos si deixem que circuli el virus i que causi alguns contagis i refredats".

 

Normalitat a les escoles?

Les quarantenes dels grups bombolla a les escoles ha estat l'última mesura restrictiva que s'ha retirat. Encara en queden algunes, com l'obligatorietat de portar mascareta en interiors, també a les aules. De tota manera, Corbella comenta que és molt probable que aquesta mesura també decaigui aviat, perquè "no han estat mai gaire útils i perquè, en el context actual de normalització de tot, té poc sentit mantenir una mesura poc eficaç a les escoles". Per tant, comenta que "està madura per ser la propera mesura" que es retirarà.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut