Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
L'evolució de la sisena onada, al "Tot es mou"

Josep Corbella: "Ara som al mig de la tempesta òmicron. Quan les coses es calmin, tindrem més clar què fa el coronavirus"

"Això no és una grip", afirma el periodista especialitzat en ciència i salut Josep Corbella, i assegura que "potser és una mica aviat per tornar a desescalar"

TEMA:
Salut

Més de 700.000 persones s'han infectat per òmicron en els darrers 20 dies a Catalunya, en una onada que està provocant rècords de contagis dia rere dia. El periodista especialitzat en ciència i salut de La Vanguardia, Josep Corbella, explica que és difícil saber exactament on som, ja que "depèn de l'indicador que miris sembla que estiguem millorant i haguem passat el pic, i amb d'altres sembla que estem empitjorant". Corbella destaca que les noves hospitalitzacions s'han estabilitzat respecte a les de fa unes setmanes, però, en canvi, l'RT encara es troba a l'1,22. Per tant, cada persona contagiada en contagia 1,22 més.

 

El periodista explica però, que "siguem on siguem, tot això ens diu que som molt a prop del pic. No sabem si l'hem passat fa uns dies o el passarem d'aquí uns dies". Però, en referència a això, adverteix que "quan ets a dalt del pic, ets en el moment d'incidència més alta i el moment en què els que encara no s'han contagiat tenen més risc de contagiar-se".

 

Podem retirar mesures?

Josep Corbella es mostra molt prudent pel que fa a la retirada de mesures. Explica que hauríem de "fer una desescalada molt gradual, mesura per mesura. El toc de queda és la mesura que afecta més drets fonamentals. Per tant, és lògic que sigui la primera a retirar-se". De tota manera, Corbella considera que encara és massa aviat per començar la desescalada, "hauríem d'haver esperat una miqueta més a començar la baixada i a començar a baixar bé".

Una altra de les mesures restrictives és la utilització del passaport covid per accedir a bars i restaurants, gimnasos o residències. Corbella explica que aquesta opció "es va implantar en un moment en què la variant era delta, i tenia un sentit perquè qui demostrava que tenia una pauta completa de vacunació el seu risc de contagiar-se o contagiar altres persones, era molt baix". Ara, en canvi, tal com comenta la situació, és molt diferent perquè "amb òmicron aquestes garanties no hi són, i, per tant, el passaport covid no t'ofereix aquesta garantia de no contagiar. Per això, Corbella matisa que en aquests moments és més important saber "quan temps fa que has rebut l'última dosi, sigui la segona o la tercera". Considera però, que "és inviable" utilitzar el passaport en funció de la data de vacunació ja que "hi ha persones que encara no l'han pogut rebre, com el grup de 18 a 29 anys". 

imatge d'un carrer de Barcelona buit de nit pel toc de queda
El toc de queda s'acaba la mitjanit de dijous (Europa Press/ Kike Rincón)

 

Sobre aquells que comencen a comparar la covid amb una grip, Corbella es mostra convençut que no és el mateix, però que ara per ara no podem conèixer el comportament del virus d'aquí uns mesos. "Això no és una grip. Ara som al mig de la tempesta òmicron, quan les coses es calmin i veiem on som, tindrem més clar que fa el coronavirus i no serà exactament el que fa una grip".

 

Contagis entre els més petits

Una de les característiques d'aquesta onada és que, a diferència de les anteriors, ha afectat molt més les criatures. "La població infantil és la que menys vacunació té; per això amb òmicron, que és tan contagiosa, el grup de nens i nenes és el que té més incidència" explica Corbella. També comenta que també s'ha produït un augment de les hospitalitzacions infantils, però que això no vol dir que aquesta variant afecti més els infants, sinó que és una qüestió proporcional,  "hi ha una relació entre l'increment de casos i l'increment d'hospitalitzacions" i recorda que "molt pocs són greus". 

 

 

ARXIVAT A:
Salut
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut