Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Consells de criança al "Tot es Mou"

Infants i pantalles: com desconnectar

Els nens i nenes cada cop passen més temps fent servir pantalles, ja sigui la tele, la tauleta o el mòbil. L'assessora de criança conscient Míriam Tirado ens explica com gestionar l'ús de pantalles amb els més petits

Els nens i nenes cada cop passen més temps fent servir pantalles, ja sigui la tele, la tauleta o el mòbil, i cada cop des de més petits. L'assessora de criança conscient Míriam Tirado ha parlat amb el Lluís Marquina a "Tot es mou" sobre com gestionar l'ús de pantalles amb els més petits.

 

 


Les pantalles, ni bones, ni dolentes


Les pantalles no són ni bones ni dolentes, sinó que és l'ús que en fem allà on hem de posar la consciència. El tema és que, com a pares, molts no tenim referents d'aquest món perquè no existia quan érem petits. N'aprenem a la vegada que els nostres fills.

 


La pandèmia ens ha fet gestionar pitjor el binomi criatures-pantalles?


Amb el l'augment del teletreball durant el confinament, vam haver de fer mans i mànigues per gestionar el temps que estavem davant les pantalles per feina. Això va afectar també la nostra gestió de l'ús de les pantalles amb els més petits. L'exposició a pantalles des del confinament ha estat molt més gran.


Les pantalles són addictives i sovint l'ús que en fa tant d'adults com de petits és per evadir-nos d'allò que ens remou, molesta, preocupa o atabala. Estic cansat, miro el mòbil. El nen està conflictiu: que miri dibuixos. Per tant, les pantalles ens desconnecten de la realitat 1.0 i ens transporten a un altre món. Ho hem de tenir present per després determinar l'ús que en volem fer a nivell propi i que volem que en facin els nostres fills. La tecnologia ha de ser una eina, no un refugi.

 


Els pares i mares son els primers enganxats a les pantalles. Ens hauríem d'educar primer, els pares?


Els pares i mares sovint som molt mal exemple. També hi estem sovint enganxats i intentem posar límits sense tenir-ne de propis. Posar consciència en el que ensenyem els adults ens ajudarà a ser coherents amb els nostres fills/es.


A més a més: els nens/es necessiten la nostra atenció i mirada. Les pantalles ens desconnecten, ens fan viure més absents i això és precisament el que farà que tinguin comportaments que no ens agraden per poder-nos cridar l'atenció. Abans d'enfadar-te, pregunta't: "què m'intenta dir, que no he sabut escoltar?

 


Com posar límits a l'ús de les pantalles


Concretar el temps d'ús i el que veuen en les pantalles suposarà posar uns límits clars i conscients amb què potser els nostres fills i filles no estaran d'acord. Tal com ja vam dir el dia que vam parlar de límits, això entra dins l'esperable. Igualment, mantinguem els límits clars, permetem que tinguin una opinió oposada i fem respectar aquests límits que com adults hem posat.


Als nens els atrauen molt les pantalles, però mentre estan davant de dispositius, no imaginen, creen, inventen o juguen. Cal tenir-ho en compte. No és tant el que fan com el que deixen de fer. Resumint, diríem que de 0 a 3 anys l'ideal seria que no veiessin res de pantalles, de 3 a 6, ben poquet, tan poc com puguem, i a partir de 6, amb límits molt clars de temps.

 


Resum de com desconnectar de les pantalles:

 

 

 

ARXIVAT A:
Educació Tecnologia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut