Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
La veterinària Anna Mendieta, al "Tot es mou"

Gossos XL: pacients amb les criatures i grans rescatadors

Aquest tipus de gossos, que pesen més de 45 quilos, necessiten una cura especial perquè poden patir de les articulacions, però tenen un tarannà molt obedient, i per això se'ls anomena de raça mainadera

De gossos n'hi ha molts: de races diferents, orígens, colors i també de mida. En funció del pes que tinguin, se'ls classifica en diferents grups. Des dels gossos Toy, que són de menys de 3 quilos, passant pels petits o S (fins a 10 kg), els mitjans o M (entre 10 i 25 kg), els grans o L (de 25 a 45 kg) i els gegants o XL, que són els que fan més de 45 kg.

La veterinària Anna Mendienta explica que, a part del pes, aquests gossos també solen ser alts, de 60 cm cap amunt. Mendieta comenta que, a causa de la seva mida, "són gossos que necessiten unes atencions especials i un espai físic molt gran. No són uns gossos especialment actius i no són els ideals per anar a fer esport amb ells, però, com més jardí puguin tenir, millor estaran". De fet, explica que "no són una raça que necessiti anar a córrer o necessiti pujar a la muntanya, però són races que necessiten fer caminades llargues."

 

Bons nadadors, grans rescatadors i dòcils amb els nens

Entre els gossos XL n'hi ha de races diferents, com el mastí, el gran danès o el llebrer irlandès, que són els que poden arribar a ser més alts. Alguns, per les seves característiques, es fan servir en situacions de rescat. D'una banda hi ha els santbernat, que és una raça que, tal com explica Mendieta, que "té un gran sentit de l'olfacte i també un gran sentit de l'orientació, i en allaus, per exemple, a la muntanya, als Alps suïssos, ha rescatat moltes persones".

 

De l'altra hi ha els terranova, que són grans nedadors. Són una raça originària del Canadà i tenen tradició d'ajudar els pescadors. La veterinària comenta que "tenen una corpulència molt forta, un pelatge molt impermeable i tenen una gran capacitat de nedar, tot i que hi hagi onatges molt grans o marees", i per això s'utilitzen per rescatar gent al mar.

Alguns gossos gegants també se'ls anomena de raça mainadera, perquè "són poc dominants, són poc territorials, en general són pacients, de manera que no s'alteren quan els nens criden o fan corredisses", explica Mendieta.

 

Lesions articulars i altres problemes de salut

Per les seves característiques físiques, els gossos XL, poden tenir problemes articulars i són propensos a "algunes malalties, com la displàsia de malucs, o la displàsia dels colzes, o tenen artrosi abans que altres gossos". Per això, la veterinària Anna Mendieta explica que "s'ha de tenir en compte l'alimentació i una condroprotecció des de cadells, perquè el creixement sigui correcte". De fet, el menjar, és un dels elements a considerar a l'hora de tenir un gos d'aquestes dimensions, ja que "poden arribar a menjar de 600 grams a 1 quilo al dia".

La veterinària Anna Mendieta, Eloi Cordomí i un gos terranova al programa 'Tot es mou'
La veterinària Anna Mendieta, Eloi Cordomí i un gos terranova (CCMA)

Un altre dels problemes de salut que els gossos gegants podrien desenvolupar és un torsió gàstrica. Mendieta explica que aquesta afectació és una urgència mèdica i "que s'ha d'actuar en les primeres 24 hores". La veterinària comenta que la torsió es produeix quan l'estómac es gira sobre si mateix, i que es pot identificar perquè "exteriorment veiem que el gos s'infla com un globus, com una bota. I el so és timpànic quan piquem, com si fos un tambor". De fet l'esperança de vida dels gossos va disminuint en funció de la mida. Els gossos XL per tant, viuen menys anys i es considera que ja comencen a ser grans quan tenen entre 6 i 7 anys.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut