Famílies enllaçades: què són i com es gestionen?
L'experta en criança conscient Míriam Tirado ens parla dels reptes i dificultats de criança que sorgeixen davant dels nous models de família
Famílies enllaçades: què són i com es gestionen?
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Consells de criança al "Tot es mou"

Famílies enllaçades: què són i com es gestionen?

L'experta en criança conscient Míriam Tirado ens parla dels reptes i dificultats de criança que sorgeixen davant dels nous models de família

TEMA:
Família

Davant dels nous models de família sorgeixen nous reptes i dificultats en la criança. Què passa quan dues persones separades i amb fills s'ajunten per formar un nou nucli familiar? L'experta en criança conscient Míriam Tirado ha parlat al "Tot es mou" de les famílies enllaçades.


"Família enllaçada" és un un terme que sembla que té més acceptació que "reconstituïda" perquè sembla que amb reconstituïdes "reconstruïm" alguna cosa "trencada". Els reptes de les famílies enllaçades són:

 

Les famílies enllaçades
Les famílies enllaçades (CCMA)

 

Esperar que la relació estigui consolidada

 

És recomanable no presentar els nens d'un i l'altre fins que això nostre no sigui realment segur que va endavant. Hi ha gent que té molta lleugeresa a l'hora que el fill conegui la nova parella i els fills, i és millor esperar i, quan efectivament això nostre va de debò, fem les presentacions pertinents.

 

 

Doble acceptació


Els fills han de fer una doble adaptació. D'una banda, a la parella del seu pare o mare i, de l'altra, als fills de l'altre. Per tant, hem d'entendre que potser no serà bufar i fer ampolles de seguida i que els hem de donar temps per conèixer aquestes noves persones i poder-se anar sentint segurs en aquest nou entorn.

 

 

Validar les noves emocions


Les emocions que més poden aparèixer són por (que canviï la relació amb el seu pare o mare), gelosia (cap a la nova parella o els seus fills), enyor (de la vida d'abans). Cal ajudar-los validant les seves emocions, posant-hi paraules, comprenent-los i no jutjant-los. Comprenguem que és normal.

 

 

Moments d'exclusivitat amb el progenitor


Cal que els fills tinguin moments d'exclusivitat amb el seu pare o mare i no passar absolutament tots els moments amb els nous membres d'aquesta nova família enllaçada.

Els fills i filles han de tenir clar qui és el seu adult de referència i aquest ha de passar temps en exclusiva amb ell o ella.

Això li donarà estabilitat i seguretat.


En cas que hi hagi fills de la nova parella enllaçada, els fills que ja hi eren i que només comparteixen un progenitor poden sentir-se exclosos, que no formen part d'aquesta nova família que neix amb la nova criatura. Per tant, cal parlar-ne, ajudar-los a sentir-se'n part, i comprendre la seva remoguda emocional.

 

 

Adptant-se a les rutines i als calendaris


El fill de la parella enllaçada pot no acabar d'entendre per què a vegades són molts a casa i té molts germans, i altres dies estan ells tres sols i no veu els seus germans durant dies. Cal entendre que és petit, que té una altra noció del temps que pot fer que li costi anar integrant aquestes rutines de família enllaçada per setmanes o dies. Per tant, l'haurem d'ajudar potser fent un calendari, perquè ho pugui anar visualitzant, quan venen els germans, etc. Aquest nen o nena pot sentir molta gelosia quan arriben, per tant, parlar-ne, i ajudar-lo a canalitzar-la d'una manera assertiva.

 

 

Diferents maneres de criar


En la família enllaçada hi ha moltes persones i fills de les dues bandes que potser no tenen res a veure o han estat criats i educats de maneres diferents. Perquè la parella no entri en conflicte en aquest sentit és important que hi hagi molta comunicació assertiva i molta paciència per anar-nos adaptant i anar-nos acostumant tots a una nova realitat.

Si veiem aquesta família enllaçada com una oportunitat de créixer tots junts, pot ser molt enriquidor per a tots els fills i els adults implicats, i que formin una gran família, i diversa, amb vincles forts i amorosos.

 

 

Consells finals:

 

Resum de cosells per a les famílies enllaçades
Resum de consells per a les famílies enllaçades (CCMA)

 

  1. Paciència: és una adaptació per tothom
  2. Acompanyar i validar les emocions de tots els fills
  3. Comunicació assertiva entre la parella
ARXIVAT A:
Família

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut