Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Com posar-ho difícil als lladres, al "Tot es mou"

Evitar robatoris: les 4 regles d'or per protegir casa nostra quan marxem de vacances

Arriben les vacances: un moment especialment delicat pel que fa als robatoris. Si tenim previst marxar, encara que sigui uns dies, hem de tenir en compte aquestes mesures bàsiques. El periodista Carlos Quílez ha recordat al "Tot es mou" que "un punt de petita paranoia és saludable"

Comença l'època de l'any en què els lladres de pisos fan el seu "agost" particular. Com podem posar-los les coses una mica més difícils? El periodista Carlos Quílez explica quatre consells per salvaguardar-la dels robatoris:

 

1. Compte amb la tècnica dels marcadors a la porta

Una tècnica que els delinqüents fan servir molt els darrers anys és la dels marcadors: col·loquen un petit tros de plàstic o paper a l'angle de la porta. Si entrem a casa, cau al moment. Passats un parell de dies, si encara hi és, els lladres saben que no hi ha ningú en aquell pis i que, per tant, tenen via lliure. De vegades també hi poden posar un petit fil de cola transparent, pràcticament imperceptible, però que si ells veuen íntegre els dona la informació que necessiten.

Què podem fer? Demanar a un veí amb qui tinguem bona relació que revisi la porta periòdicament mentre siguem fora i tregui qualsevol marca que hi pugui trobar.

 

2. No informem el món sencer del que fem

Pot semblar una obvietat, però no és recomanable publicar a Instagram ni a la resta de xarxes socials imatges que facin palès que no som a casa ni hi serem en un temps. Per exemple, fotografies de bitllets d'avió, o a l'aeroport. Quílez recorda que molts jugadors del Barça han estat víctimes de robatoris a casa seva, i que la immensa majoria havien publicat fotos dels seus habitatges, de manera que fins i tot podien haver donat pistes als delinqüents de per on entrar. 

 

3. Fem sempre dues voltes al pany de la porta

És la gran regla d'or, tant si marxem un mes com si només baixem a comprar el pa: sempre hauríem de fer dues voltes al pany de la porta. Si només en fem una, als lladres els serà molt fàcil entrar simplement amb una targeta de crèdit o una radiografia i la tècnica de la "relliscada". Les dues voltes inhabiliten el gruix dels robatoris a través de la porta principal. Quílez ha explicat que darrerament s'estan registrant molts casos d'aquest tipus a Barcelona, l'Hospitalet, Sabadell i Terrassa.

 

Un pany d'una casa forçat per uns lladres
4 consells per evitar que els lladres entrin a casa(iStock)

 

4. Quan l'objectiu no és el robatori, sinó l'ocupació

Parlem de màfies que entren en un pis, canvien el pany i el lloguen a una família sense recursos. Quílez ens dona el consell no oficial de la policia.

"Un consell que dona la policia oficiosament, i no oficialment. Si tens la certesa que fa poca estona algú ha entrat a casa teva has de trucar a la policia i dir que estan entrant a robar, que estàs contemplant un atracament. No entren per una denúncia per ocupació, sinó per un robatori, que potser s'està produint. Davant el dubte del que està passant, és millor actuar així", diu Carlos Quílez.

Per acabar, una tècnica que sempre s'havia recomanat: deixar un llum encès. No és aconsellable. Tenir una bombeta encesa les 24 hores durant molts dies sense descans pot ser perillós -sense entrar en consideracions sobre el preu de la llum-, així que val més no fer-ho. A més, un llum encès permanentment de dia i de nit fins i tot podria ser una pista per als lladres que no hi ha ningú a casa. 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut